Test drive: Suzuki S-Cross 1.4 Hybrid AllGrip [video]

Test drive: Suzuki S-Cross 1.4 Hybrid AllGrip [video]

Το νέο Suzuki S-Cross είναι όμορφο, σύγχρονο, έχει επαρκείς χώρους και κινείται με άνεση εντός και εκτός ασφάλτου. Είναι δηλαδή ένα προσιτό κόμπακτ SUV που έρχεται να ανοίξει νέους δρόμους στην απαιτητική αυτή κατηγορία.

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μία έντονη μεταστροφή του αυτοκινητικού κόσμου προς τα SUV. Οι αγοραστές τα προτιμούν, ενώ και οι κατασκευαστές φροντίζουν να εμπλουτίζουν την γκάμα τους διαρκώς με νέα μοντέλα. Σε αντίθεση όμως με τους πολλούς που ανακάλυψαν πρόσφατα τις αρετές των αυτοκινήτων ελευθέρου χρόνου, υπάρχουν και κάποιες εταιρείες που παραδοσιακά επένδυαν σε αυτήν την αξία. Μία από αυτές είναι και η Suzuki, η οποία μόλις λανάρισε εμπορικά την τρίτη γενιά του δημοφιλούς της Suzuki S-Cross. Το οποίο χαρακτηρίζει ως το καλύτερο οικογενειακό SUV που έχει φτιάξει μέχρι σήμερα.

Σχεδιαστικά το αυτοκίνητο ακολουθεί μία νέα προσέγγιση, με πιο αιχμηρές γραμμές που προσδίδουν κύρος και δυναμισμό. Εμπρός, την παράσταση κλέβουν τα φωτιστικά σώματα LED, η μεγάλη μάσκα και η υπερυψωμένη γραμμή του καπό που κάνουν το αυτοκίνητο να δείχνει επιβλητικό. Με την ίδια ακριβώς λογική έχουν τονιστεί οι θόλοι των τροχών, ενώ και τα πίσω φανάρια συνδέονται μεταξύ τους για να αναδείξουν την αίσθηση του πλάτους.

Το Suzuki S-Cross της δοκιμής, κατά πώς λέει το όνομά του, εφοδιάζεται με το γνωστό σύστημα AllGrip Select της εταιρίας, κάτι που σημαίνει ότι είναι τετρακίνητο.

Suzuki S-Cross 1.4 Hybrid AllGrip

Στην πράξη μιλάμε για ένα μοντέλο με μήκος μόνο 4,3 m, από τα μικρότερα σε διαστάσεις κόμπακτ SUV της αγοράς. Και όμως, ο μελετημένος χωροταξικός σχεδιασμός των Ιαπώνων του εξασφαλίζει επαρκείς χώρους για μέχρι πέντε ενηλίκους και 430 lt αποσκευών.

Νεωτερισμοί που μετράνε
Στην καμπίνα του Suzuki S-Cross συναντάμε στοιχεία γνώριμα από άλλα μοντέλα της φίρμας, όπως το τιμόνι και κάποια χειριστήρια. Ταυτόχρονα όμως υπάρχουν και αρκετοί νεωτερισμοί, με σημαντικότερο όλων το νέο infotainment με οθόνη διαγωνίου 9” και υψηλή συνδεσιμότητα. Εδώ θα πρέπει να αναγνωρίσουμε πως η Suzuki ήταν από τις πρώτες εταιρίες που τοποθέτησε συστήματα πληροφοριών και ψυχαγωγίας σε SUV.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Test drive: Suzuki Swace Hybrid

Στην προκειμένη περίπτωση, το νέο αυτό σύστημα προσφέρει όλες τις απαραίτητες λειτουργίες και ταυτόχρονα παραμένει ένα από τα πιο ευχάριστα και εύκολα στη χρήση. Με ένα δύο κλικ μπορεί κάποιος να έχει άμεση πρόσβαση στο ραδιόφωνο, στο σύστημα πλοήγησης, να παρατηρεί το γράφημα της μεταφοράς ενέργειας στο σύστημα κίνησης αλλά και να ελέγχει περιμετρικά για τυχόν εμπόδια, χάρη στις κάμερες 360ο.

Suzuki S-Cross 1.4 Hybrid AllGrip

Γενικά, το ζήτημα της ευκολίας στη χρήση η Suzuki το φέρνει σε πρώτη μοίρα. Σε αντίθεση με άλλα μοντέλα που προσπαθώντας να ξεχωρίσουν και το μόνο που καταφέρνουν είναι να κάνουν δύσκολη τη ζωή του οδηγού, εδώ τα πάντα γίνονται απλά και εύκολα. Όλοι οι διακόπτες είναι εκεί που τους θες και η θέση οδήγησης ρυθμίζεται πλήρως στα μέτρα σου, ενώ υπάρχουν επαρκείς χώροι για μικροαντικείμενα. Ακόμα και τα παραδοσιακά θερμαινόμενα καθίσματα που προσφέρει η εταιρία θα τα εκτιμήσεις πολύ τις κρύες μέρες του χειμώνα, ενώ ακόμα και το καλοριφέρ ζεσταίνει πολύ γρήγορα από τη στιγμή που θα πάρει εμπρός ο κινητήρας.

Old school με την καλή έννοια
Ένας άλλος τομέας που αποτελεί προτεραιότητα είναι αυτός της οδικής συμπεριφοράς. Το νέο Suzuki S-Cross χαρακτηρίζεται από ζωντάνια και δεν σε αποξενώνει από τη διαδικασία της οδήγησης. Αντιθέτως, τοποθετεί τον οδηγό στην κεντρική σκηνή και του δίνει όλη την απαραίτητη αίσθηση, μαζί με πλήρη έλεγχο.

Αναφορικά με τις αναρτήσεις, εμπρός συναντάμε γόνατα McPherson ενώ πίσω έναν ημιάκαμπτο άξονα. Ένα από τα στοιχήματα των μηχανικών ήταν να αναβαθμίσουν τα δυναμικά χαρακτηριστικά του αυτοκινήτου. Έτσι, βελτίωσαν τη γεωμετρία των κάτω βραχιόνων και του υποπλαισίου της ανάρτησης εμπρός, ενώ παράλληλα χρησιμοποίησαν ενισχυμένα γόνατα για να αυξήσουν την ακαμψία και να βελτιώσουν τη συνολική ευστάθεια. Στον πίσω άξονα πάλι τοποθέτησαν τη γνωστή δοκό σχήματος «U» που συναντάμε και στο Vitara. Μία σχεδίαση που ενισχύει περαιτέρω την ακαμψία χωρίς να κοστίζει σε άνεση, σύμφωνα με τη Suzuki.

Suzuki S-Cross 1.4 Hybrid AllGrip

Έτσι, το αποτέλεσμα είναι το Suzuki S-Cross να είναι σταθερό σταθερό στις υψηλές ταχύτητες. Να διανύει μεγάλες αποστάσεις χωρίς να κουράζει και παράλληλα να παραμένει συμμετοχικό, με ακριβές σύστημα διεύθυνσης και δυναμική ισορροπία που δεν επηρεάζεται από τη μετατόπιση βάρους στις στροφές. Θα λέγαμε πως η συνολική αίσθηση είναι λίγο old school, με την καλή έννοια του όρου. Χωρίς υπερβολικό φιλτράρισμα δηλαδή, όποτε μπορεί να δώσει το κάτι παραπάνω σε εκείνον που ευχαριστιέται την οδήγηση.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Test drive: Suzuki Jimny LCV [video]

Φυσικά, στο fine tuning της οδικής συμπεριφοράς θα πρέπει να προσθέσουμε και όλα αυτά τα καλούδια της τεχνολογίας. Υπό τον όρο «Suzuki Safety Support», κάνουν πιο ασφαλείς τις μετακινήσεις, με το πακέτο να είναι πλήρες σε όλα τα επίπεδα εξοπλισμού. Πέρα από τα βασικά, όπως το σύστημα ελέγχου της ευστάθειας, συναντάμε επτά αερόσακους, συστήματα ελέγχου τυφλού σημείου, διατήρησης λωρίδας, αυτόματης πέδησης και ό,τι άλλο περιμένει να βρει κάποιος σήμερα από ένα σύγχρονο όχημα.

Σβέλτο και οικονομικό
Αντίστοιχα θετική είναι και η εικόνα από τον κινητήρα. Κάτω από το καπό κρύβεται ο γνωστός 4κύλινδρος BoosterJet των 1,4 lt, με ήπια υβριδικό σύστημα 48V. Η συνολική ισχύς ανέρχεται στους 129 ίππους, ενώ η ροπή -στα 235 Nm- αποδίδεται από πολύ χαμηλά, διευκολύνοντας στην καθημερινή χρήση.

Suzuki S-Cross 1.4 Hybrid AllGrip

Ο βοηθητικός ηλεκτροκινητήρας τώρα, έχει ισχύ 13,6 PS και ενισχύει με επιπλέον 53 Nm τη διαδικασία της εκκίνησης και της επιτάχυνσης. Με τον τρόπο αυτό αναβαθμίζει τη ζωντάνια και την απόκριση του δεξιού πεντάλ, ενώ ταυτόχρονα περιορίζει την κατανάλωση στα 5,9 lt/100 km, σύμφωνα με τον κατασκευαστή. Μία πιο ρεαλιστική τιμή ωστόσο, είναι τα 7,1 lt/100 km που μετρήσαμε στη δοκιμή μας και μετράει σαφώς στα συν.

Περνώντας τώρα στις επιδόσεις, κι εδώ συναντάμε διαφορές από τα νούμερα της Suzuki. Μόνο που αυτή τη φορά υπέρ αυτών που μετρήσαμε εμείς. Για τα 0-100 km/h τα μετρητικά όργανα έγραψαν 9,1”, ενώ αντίστοιχα -με 3η στο κιβώτιο- τα 50-80 ολοκληρώνονται σε 4,2” και τα 80-110 σε 5,1”. Μιλάμε λοιπόν για ένα αυτοκίνητο αντικειμενικά σβέλτο σε επιταχύνσεις από στάση και ρεπρίζ.

Και τα πλεονεκτήματα δεν σταματάνε εδώ. Το συγκεκριμένο Suzuki S-Cross της δοκιμής είναι τετρακίνητο, πράγμα που σημαίνει ότι εφοδιάζεται με το γνωστό σύστημα AllGrip Select της εταιρίας. Υπό φυσιολογικές συνθήκες, το σύνολο της ροπής κατευθύνεται στους εμπρός τροχούς μέσω ενός μηχανικού κιβωτίου έξι σχέσεων που συνοδεύεται από έναν ακριβέστατο λεβιέ. Σε περίπτωση τώρα που παρατηρηθεί απώλεια πρόσφυσης, το σύστημα εμπλέκει άμεσα και τους πίσω τροχούς σε όποιο ποσοστό κρίνει σκόπιμο. Μέχρι βέβαια το 50:50 στιγμιαία.

Suzuki S-Cross 1.4 Hybrid AllGrip

Μέσω ενός εύχρηστου περιστροφικού διακόπτη μπορείς να αλλάξεις το Auto -που αποτελεί τη βασική ρύθμιση- και να επιλέξεις το Sport που στέλνει λίγο πιο νωρίς ροπή πίσω, ενισχύοντας έτσι τη δυναμική συμπεριφορά. Αντίστοιχα, υπάρχει η επιλογή Snow για κίνηση σε εδάφη με πολύ χαμηλό συντελεστή πρόσφυσης. Και τέλος, για τις πολύ δύσκολες συνθήκες, ο οδηγός μπορεί ακόμα και να κλειδώσει το «κεντρικό διαφορικό»-πολύδισκο συμπλέκτη. Αξίζει επίσης να αναφέρουμε ότι τόσο οι τετρακίνητες όσο και οι δικίνητες εκδόσεις είναι διαθέσιμες και με αυτόματο κιβώτιο έξι σχέσεων για να καλύπτονται όλοι.

Το AllGrip είναι ένα σύστημα που έχει από καιρό τώρα αποδείξει την αξία του. Έτσι και στην προκειμένη περίπτωση, σε συνδυασμό με τα 17,5 cm απόστασης από το έδαφος και -ιδανικά- με ένα σετ λάστιχα Mud+Snow, μπορεί να οδηγήσει το Suzuki S-Cross σε εκτός ασφάλτου σημεία που εντυπωσιάζουν.

Suzuki S-Cross 1.4 Hybrid AllGrip

Τι μένει ως επίγευση από την εμπειρία μας με το νέο Suzuki S-Cross; Το γεγονός ότι δεν υπάρχει κανένας τομέας που να μην τα καταφέρνει καλά. Γι’ αυτό και είναι βέβαιο πως θα βρει τη θέση του, ανάμεσα στον πολύ ισχυρό ανταγωνισμό των κόμπακτ SUV. Τιμολογιακά ξεκινά από τις €20.670 της δικίνητης έκδοσης GL, ενώ η πρώτη τετρακίνητη, η GL+, βρίσκεται στις €25.670. Η πιο πλούσια έκδοση GLX της δοκιμής προσφέρεται στα €28.930 ενώ αν προτιμάτε αυτόματο αντί για χειροκίνητο κιβώτιο, υπολογίστε επιπλέον €2.000.

Συνολικά, πρόκειται για ένα μοντέλο όμορφο και δυναμικό εμφανισιακά. Ένα αυτοκίνητο με όλο το απαιτούμενο τεχνολογικό υπόβαθρο, όση δύναμη χρειάζεται, ανταγωνιστική τιμή, ενώ παράλληλα αποτελεί ένα από τα πιο ευχάριστα οδηγικά μοντέλα της κατηγορίας.


Δείτε τη video δοκιμή


Τι λέει το DRIVE
Για όποιον αναζητά ένα σύγχρονο κόμπακτ SUV με καλό value for money, το νέο S-Cross αποτελεί μία ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα επιλογή. Προτείνουμε μάλιστα τις εκδόσεις AllGrip που χαρίζουν μία επιπρόσθετη εκτός δρόμου ελευθερία.
Τιμή Από €25.670 (το AllGrip)
Τεχνολογία MHEV, κινητήρας βενζίνης 1.373 cc, i4, 16v, 2 ΕΕΚ, τούρμπο, άμεσος ψεκασμός, 129 PS/5.500 rpm, 235 Nm/2.000-3.000 rpm, ηλεκτρικό μοτέρ 14 PS, 53 Nm, μπαταρία 0,38 kWh, κίνηση σε όλους τους τροχούς, χειροκίνητο κιβώτιο έξι σχέσεων
Συνδυαστική απόδοση 129 PS/5.500 rpm, 235 Nm/2.000-3.000 rpm
ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ
0-100 km/h 9,1”
0-160 km/h 24,0”
0-400 m 16,4” @ 137,2 km/h
0-1.000 m 30,2” @ 173,0 km/h
60-160 km/h (με αλλαγές) 19,9”
50-80 km/h (3η) 4,2”
80-110 km/h (3η) 5,1”
80-110 km/h (4η) 6,7”
110-140 km/h (4η) 8,9”
110-140 km/h (5η) 10,6”
110-140 km/h (6η) 14,1”
Φρένα 100-0 km/h 38,7 m
Τελική ταχύτητα 195 km/h
Μέση κατανάλωση 7,1 lt/100 km
Εκπομπές CO2 132 g/km (WLTP)
Διαστάσεις 4.300 x 1.785 x 1.580 mm
Χώρος αποσκευών 430-1.230 lt
Βάρος 1.290 kg
Μετρήσεις DRIVE

Φωτογραφίες: Θανάσης Κουτσογιάννης

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube