Δοκιμάζουμε το Dacia Dokker Van 1.5 dCi 90 PS

Το επαγγελματικό της Dacia δίνει έμφαση στην ουσία και την οικονομία.

Παρά το γεγονός ότι η Dacia ανήκει δύο δεκαετίες στο Renault Group και πλέον είναι ένα υπολογίσιμο μέλος της Συμμαχίας Renault-Nissan-Mitsubishi, ο χαρακτήρας και ο προσανατολισμός της δεν άλλαξαν. Αυτό εκτιμήθηκε από το αγοραστικό κοινό, ισχυροποιώντας το λακωνικό ταμπεραμέντο της.

Η ρουμανική εταιρεία διαθέτει ολιγομελή γκάμα μοντέλων που δίνει έμφαση στην υψηλή σχέση τιμής και αξίας και στον πολυτάλαντο χαρακτήρα της, χάρη στις δοκιμασμένες λύσεις. Ένα από αυτά είναι και το Dokker που στη χώρα μας έρχεται μόνο ως επαγγελματικό Van.

Η κατηγορία των ελαφρών επαγγελματικών οχημάτων παρουσιάζει αυξητικές τάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, και μια εταιρεία με τα πιστεύω της Dacia δεν θα μπορούσε να λείπει. Το Dokker Van έχει μήκος 4,36 m, όσο κι ένα μικρομεσαίο οικογενειακό, υποστηρίζοντας έτσι τον αστικό χαρακτήρα του. Το ωφέλιμο φορτίο φτάνει τα 753 kg (μαζί με τον οδηγό) και ο ωφέλιμος όγκος του χώρου φόρτωσης κυμαίνεται από τα 3,3 έως τα 3,9 m3, ανάλογα με τον τύπο διαχωριστικού της καμπίνας. Το Dokker Van προσφέρεται με δύο τύπους διαχωριστικού χωρίς χρέωση, για να διαλέξει ο επαγγελματίας αυτό που τον βολεύει. Το πρώτο είναι τύπου πλέγματος που περιστρέφεται και συνδυάζεται με κάθισμα συνοδηγού που αναδιπλώνεται ή αφαιρείται, χαρίζοντας παράλληλα χώρο μήκους 3,1 m. Το άλλο διαχωριστικό είναι μεταλλικό με τζάμι που απομονώνει την καμπίνα από θόρυβο, σκόνη ή οσμές, δίνει χώρο μήκους 1,9 m και ενδείκνυται για επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στον υγειονομικό τομέα με ευαίσθητα προϊόντα.

Dacia Dokker Van 1

Πέρα όμως από τη δυνατότητα επιλογής διαχωριστικού καμπίνας, το Dacia Dokker Van διαθέτει συρόμενη πόρτα από την πλευρά του συνοδηγού και ασύμμετρα διαιρούμενη πίσω πόρτα με τζάμι, σε ποσοστό 60/40. Τα δύο φύλλα της πίσω πόρτας έχουν μηχανισμό συγκράτησης στις 90 μοίρες, ενώ ανοίγουν και διάπλατα μέχρι 180 μοίρες. Ο χώρος φόρτωσης καλύπτεται από καουτσουκένιο προστατευτικό που διευκολύνει και στον καθαρισμό του, ενώ η προσεγμένη σχεδίαση των θόλων βοηθά στο ορθογώνιο σχήμα του. Επιπλέον, υπάρχουν αρκετοί γάντζοι πρόσδεσης στο πάτωμα και πλαστικά προστατευτικά στο εσωτερικό για προστασία από χτυπήματα.

Η σχεδίαση του χώρου των δύο επιβατών παραπέμπει σε άλλα μοντέλα της Dacia και τα υλικά που τον απαρτίζουν είναι σκληρά πλαστικά που δείχνουν ότι θα αντέξουν στο χρόνο. Ο οδηγός και ο συνοδηγός έχουν στη διάθεσή τους πολλές και χρηστικές θήκες για τα scanner και τα δελτία αποστολής που θα έχουν μαζί τους, ενώ ο εξοπλισμός είναι επαρκής. Διαθέτει όλες τις ηλεκτρικές ευκολίες, ESP, Hill Start Assist, υπολογιστή ταξιδιού, κλιματισμό και ηχοσύστημα, με τον προαιρετικό εξοπλισμό να περιλαμβάνει χαρακτηριστικά όπως ο αερόσακος συνοδηγού (+€150), το cruise control (+€150) κ.ά.

Dacia Dokker Van 2

Οδηγώντας, αμέσως αντιλαμβάνεσαι την πολιτισμένη και γραμμική λειτουργία του γαλλικού πετρελαιοκινητήρα. Κινεί με άνεση το μικρό επαγγελματικό Van της Dacia, ενώ στον τομέα της κατανάλωσης τα καταφέρνει αρκετά καλά με 6,2 lt/100 km. Η θέση οδήγησης είναι καλή, αλλά η ορατότητα προς το πλάι και δεξιά επιβαρύνεται αρκετά από το μεταλλικό πάνελ. Αυτό βέβαια μπορεί να διορθωθεί εν μέρει με την προσθήκη του προαιρετικού τζαμιού με κόστος €150. Ακόμα, η μεγάλη απόσταση από το έδαφος (18,6 cm χωρίς φορτίο, 15,1 cm με φορτίο), του επιτρέπει να κινηθεί με άνεση ακόμα και σε κακοτράχαλους δρόμους σε κάποιο νησί ή χωριό της ηπειρωτικής χώρας.

Στο ταμείο, το νέο Dacia Dokker Van προσφέρει μεγάλες ικανότητες φόρτωσης για την κατηγορία μεγέθους και ικανοποιητικό εξοπλισμό, χωρίς να ξεφεύγει σε τιμή, ενώ καλύπτεται από πέντε χρόνια εγγύηση για τα μηχανικά μέρη.

Τι λέει το DRIVE
Το Dokker Van διαθέτει ολοκληρωμένο και προσεγμένο οικονομοτεχνικά χαρακτήρα που δεν περνά απαρατήρητος από τον υποψήφιο αγοραστή της κατηγορίας.
Τιμή από €12.141 (€12.716 90 PS)
Τεχνολογία 1.461 cc, i4, 8v, ΕΕΚ, άμεσος ψεκασμός common rail, τούρμπο, 90 PS/4.000 rpm, 22,4 kgm/1.750 rpm, χειροκίνητο κιβώτιο πέντε σχέσεων
ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ
Μέγιστο εσωτερικό ύψος 1,27 m
Μέγιστο μήκος χώρου φόρτωσης 3,11 m
Κατανάλωση 6,2 lt/100 km*
Εκπομπές CO2 108 g/km
Διαστάσεις 4.363 x 2.004 x 1.809 mm
Ωφέλιμο φορτίο 753 kg
Βάρος 1.203 kg*
Μετρήσεις κατασκευαστή
*Μέτρηση DRIVE