Οδηγούμε το νέο Toyota Avensis 1.6D-4D MY 2015

Οδηγούμε το νέο Toyota Avensis 1.6D-4D MY 2015

Η ανανέωση της ναυαρχίδας της Toyota δεν ήταν επιφανειακή και ακούμπησε όλους τους τομείς σε βάθος.

Το Avensis αποτελεί την ναυαρχίδα της Toyota στη Γηραιά Ήπειρο και από το 1997 που πρωτοπαρουσιάστηκε, έχει πουλήσει πάνω από 1,7 εκατ. κομμάτια.

Το οικογενειακό μοντέλο της ιαπωνική φίρμας βρίσκεται στην τρίτη γενιά και εφέτος ανανεώθηκε εκ βάθρων για να αντιμετωπίσει τον εντονότερο ανταγωνισμό. Αυτοκίνητα που δεν προέρχονται μόνο από την ίδια κατηγορία, αλλά και από τα crossover και τα SUV που διαρκώς κλέβουν πωλήσεις από την οικογενειακή κατηγορία.

Σύμφωνα με την Toyota, οι αλλαγές που υπέστη το Avensis αφορούν πάνω από 1.000 σημεία του μοντέλου και αποτελεί το πιο έντονο facelift που έχει πραγματοποιήσει η Toyota Ευρώπης. Πρώτα απ’ όλα, η εμφάνιση πλέον παραπέμπει στα νεότερα μοντέλα της εταιρείας, όπως το Aygo, το Yaris και το Auris. Η δεύτερη γενιά της σχεδιαστικής γλώσσας Under Priority και Keen Look βρίσκουν εφαρμογή στο ανανεωμένο Avensis και του δίνουν μία νέα δυναμική στην εμφάνιση. Η νέα μάσκα, οι ανασχεδιασμένοι προφυλακτήρες, οι νέοι τροχοί και οι προβολείς με τα φώτα ημέρας τύπου LED δίνουν μια πιο σύγχρονη και «ακριβή» εικόνα.

Στην καμπίνα, η εικόνα που αντικρίζεις είναι εντελώς νέα. Το ταμπλό έχει ανασχεδιαστεί πλήρως και πλέον αποτελείται από καλύτερης ποιότητας υλικά με κορυφαίο μοντάρισμα. Τα νέα διακοσμητικά φιλέτα χαρίζουν ένα νεανικό αέρα, ενώ η μεγάλη έγχρωμη οθόνη αφής των 8” που συνδυάζεται με το νέο σύστημα πολυμέσων και πλοήγησης Touch & Go δεύτερης γενιάς δίνει το απαραίτητο σύγχρονο στίγμα.
Νέος είναι και ο πίνακας οργάνων με την έγχρωμη οθόνη στο κέντρο του να παρουσιάζει πληροφορίες για όλες τις λειτουργίες του αυτοκίνητου και του Touch & Go 2. Επιπλέον, οι νέες ταπετσαρίες σε καθίσματα και πάνελ θυρών διαθέτουν περισσότερες χρωματικές επιλογές, ανάλογα πάντα την έκδοση εξοπλισμού, με τα νέας σχεδίασης καθίσματα να προσφέρουν και καλύτερη πλευρική στήριξη στον οδηγό και τον συνοδηγό.

Οδηγώντας το ανανεωμένο Avensis στο εθνικό και επαρχιακό δίκτυο της Ελβετίας, αμέσως αντιλαμβάνεσαι τις αλλαγές στις οποίες έχουν προχωρήσει οι μηχανικοί της Toyota στην ανάρτηση, στο τιμόνι και στο πλαίσιο του αυτοκινήτου. Η αναθεωρημένη ανάρτηση με γόνατα McPherson εμπρός και διπλά ψαλίδια πίσω απέκτησε πιο σφιχτή ρύθμιση και νέα σινεμπλόκ. Αυτά σε συνδυασμό με το νέο ηλεκτρικό τιμόνι που προσφέρει ικανοποιητική αίσθηση και σωστό βάρος, δίνουν στον οδηγό την αίσθηση ότι έχει ακόμα καλύτερο έλεγχο του αυτοκινήτου. Εδώ βέβαια θα πρέπει να αναφέρουμε και στη βελτίωση της ακαμψίας, χάρη στο νέο τρόπο συγκόλλησης του πλαισίου.

Ανανεωμένη είναι και η γκάμα κινητήρων του Avensis, με βελτιωμένους τους βενζινοκινητήρες των 1.6, 1.8 και 2.0 λίτρων, και νέους τουρμποντίζελ. Οι νέοι πετρελαιοκινητήρες προέρχονται από την BMW και είναι 1,6 και 2,0 λίτρων, με 112 και 143 ίππους αντίστοιχα. Οδηγώντας την έκδοση με τον 1.6D-4D αμέσως αντιλαμβάνεσαι ότι οι μηχανικοί έχουν δώσει μεγαλύτερη βαρύτητα στην οικονομία απ’ ό,τι στις επιδόσεις. Το μοτέρ συνδυάζεται με ένα μακριά κλιμακωμένο 6άρι κιβώτιο ταχυτήτων, συνδυασμός που κινεί με επάρκεια το Avensis, με την μέση κατανάλωση σε πραγματικές συνθήκες να μην ξεπερνά τα 6,5 lt/100 km. Ακόμα, η βελτιωμένη ηχομόνωση περιορίζει πάρα πολύ το θόρυβο που παρεισφρέει στην καμπίνα από τον κινητήρα και την κύλιση.

Εμπλουτισμένος είναι και ο εξοπλισμός ενεργητικής ασφάλειας, χάρη στο νέο σύστημα Toyota Safety Sense. Αυτό περιλαμβάνει το Pre-Collision System που μειώνει την ταχύτητα ή φρενάρει το αυτοκίνητο σε περίπτωση επικείμενου ατυχήματος και λειτουργεί με ταχύτητα από 10 έως 80 km/h. Ακόμα περιλαμβάνει Lane Departure Alert που ενημερώνει τον οδηγό για αθέλητη αλλαγή λωρίδας, Automatic High Beam που ανάβει ή σβήνει την μεγάλη σκάλα των φώτων και Road Sign Assist που αναγνωρίζει τις πινακίδες κυκλοφορίας, ενημερώνοντας τον οδηγό.

Το ανανεωμένο Avensis βρίσκεται ήδη στη χώρα μας και προσφέρεται με δύο εκδόσεις κινητήρα βενζίνης (1.6 και 1.8 με αυτόματο CVT) και μία πετρελαίου με τον 1.6. Η τιμή για τα βενζινοκίνητα ξεκινά από τα 18.080 ευρώ και για το πετρελαιοκίνητο από τα 22.420 ευρώ, πάντα με όφελος απόσυρσης.

Τι λέει το Drive
Η ανανέωση του Avensis είναι ουσιώδης και θα βοηθήσει το οικογενειακό μοντέλο της Toyota να κοντράρει τον όλο και ισχυρότερο ανταγωνισμό
Τιμή € 22.420 με απόσυρση
Τεχνολογία 1.598 cc, i4, 16v, 2 ΕΕΚ, τούρμπο, άμεσος ψεκασμός, 112 PS/4.000 rpm, 27,5 kgm/1.750-2.250 rpm, χειροκίνητο έξι σχέσεων
ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ
0-100 km/h
11,7”
Τελική ταχύτητα 180 km/h
Μέση κατανάλωση 4,2 lt/100 km
Εκπομπές CO2 109 g/km
Διαστάσεις 4.750 x 1.810 x 1.480 mm
Βάρος 1.455 kg
Τιμές κατασκευαστή

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube