Τα καλύτερα του Zagato

Τα καλύτερα του Zagato

Η καροτσερία Zagato ιδρύθηκε το 1919 από τον Ugo Zagato. Αυτές είναι μερικές από τις καλύτερες από τις δημιουργίες του οίκου.

Η Zagato αρχικά ασχολείτο με επισκευές σε ατράκτους αεροσκαφών και αμαξώματα αυτοκινήτων. Σύντομα οι δύο αυτοί τομείς δραστηριότητας συνενώθηκαν. Όταν λίγο αργότερα η εταιρεία άρχισε να κατασκευάζει τις δικές της ατράκτους και αμαξώματα αυτοκινήτων, χρησιμοποιούσε τις ίδιες μεθόδους και υλικά, κατά κύριο λόγο φύλλα αλουμινίου, που έδιναν προτεραιότητα στην μείωση του βάρους.

Στην δεκαετία του ’20 η Zagato μπήκε στον χώρο των αγώνων και απέκτησε εξειδίκευση στην κατασκευή ειδικών αμαξωμάτων για την Alfa Romeo, την Bugatti, την Maserati και την Rolls-Royce. Αυτό ήταν που καθιέρωσε το όνομα της Zagato. Η εμπειρία της εταιρείας στην σχεδίαση και κατασκευή αεροσκαφών σήμαινε ότι και τα αυτοκίνητα ήταν φτιαγμένα από ελαφρά υλικά με έμφαση στην αεροδυναμική και διάφορες καινοτομίες για την εποχή, όπως τα ενσωματωμένα στα πάνελ τοου αμαξώματος φώτα. Η Zagato συνέχισε να καινοτομεί με τα υλικά, χρησιμοποιώντας πολύ νωρίς το Plexiglass, ενώ σχεδιαστικά τα αμαξώματά της χαρακτηρίζονταν από ιδιαίτερη φινέτσα και λεπτό γούστο.  Ας δούμε ρίξουμε λοιπόν μια πιο κοντινή ματιά σε μερικά από τα αριστουργήματα του οίκου.

Aston Martin DB4 GT Zagato
Η πρώτη από μια σειρά Aston Martin σχεδιασμένων από την Zagato, η DB4 GT παρουσιάστηκε στο Σαλόνι Αυτοκινήτου του Λονδίνου το 1960. Διατηρούσε τα μηχανικά μέρη του μοντέλου στο οποίο βασίζονταν, ειδικά τον εξακύλινδρο σε σειρά, απόδοσης 318 ίππων. Η εμφάνιση ήταν ιδιαίτερα εκλεπτυσμένη σε σχέση με τον ανταγωνισμό. Είχαν αφαιρεθεί οι μεταλλικοί χρωμιομένοι προφυλακτήρες και τα φώτα ήταν πλέον χωνευτά μέσα στα φτερά. Κατασκευάστηκαν μόλις 19 αντίτυπα.

Alfa Romeo TZ3 Stradale
Αρχικά κατασκευάστηκε ένα μόνο αυτοκίνητο και μάλιστα αγωνιστικό, με το όνομα TZ3 Corsa. Αλλά η ζήτηση ήταν τόσο υψηλή που η Zagato αποφάσισε να κατασκευάσει 9 αυτοκίνητα, που ονόμασε TZ3 Stradale. Ενώ το πρώτο αγωνιστικό βασίζονταν στην Alfa 8C, το αυτοκίνητο δρόμου βασίζονταν σε ένα κάπως πιο… πρωτόγονο αυτοκίνητο, στο Dodge Viper. Με τον V10 των 8,4 λίτρων και 640 ίππων.

Aston Martin V12 Zagato
Βασίζονταν στην V12 Vantage και παρουσιάστηκε το 2011. Η Zagato προσέθετε σχεδιαστικές πινελιές, όπως η οροφή με τα δύο φουσκώματα πάνω από το κεφάλι των επιβατών, τα στρογγυλά πίσω φώτα και η νέα γρίλλια στη μάσκα. Είχε παραχθεί μάλιστα και αγωνιστική έκδοση, η οποία πήρε την 5η και 6η θέση στον 24ωρο αγώνα του Nurburgring. Εννοείται ότι δεν υπήρχε κανένας λόγος η Zagato να πειράξει ή να αλλάξει τον εκπληκτικό V12 των 510 ίππων.

Alfa Romeo SZ
Όμορφη ή άσχημη; Οι απόψεις διίστανται. Αναμφίβολα όμως έχει προσωπικότητα. Τα χρόνια που ακολούθησαν πολλά σχεδιαστικά στοιχεία της έχουν ενσωματωθεί σε μοντέλα της Alfa. Είχε κατασκευαστεί σε coupe και roadster έκδοση. Αρχικά σε έναν μόνο χρωματικό συνδυασμό. Κόκκινη, με μαύρη οροφή και μπεζ δέρμα στο εσωτερικό. Ο 3λιτρος V6 έδινε την κίνηση στους πίσω τροχούς.

Bentley Continental GTZ
Παρουσιάστηκε το 2008 στο Σαλόνι Αυτοκινήτου της Γενεύης. Ο 6λιτρος W12 εξακολούθησε να ανασαίνει κάτω από το καπό. Αλλά η Zagato ανέλαβε να δώσει ιταλική φινέτσα στην γοτθική σχεδίαση του μεγάλου coupe. Το εμπρός μέρος ξεχώριζε από την πιο τονισμένη μάσκα και την ενιαία διαμόρφωση του αεραγωγού στο κάτω μέρος του προφυλακτήρα. Πίσω όμως ο ανασχεδιασμός ήταν σχεδόν ολοκληρωτικός, με πιο μακριά ουρά και κάθετα φώτα.

Zagato Lamborghini 5-95
Η μοναδική που κατασκευάστηκε πέρασε στα χέρια του Albert Spiess, ενός συλλέκτη των δημιουργιών της ιταλικής καροτσερίας. Το αυτοκίνητο βασίζεται στα μηχανικά μέρη της Lamborghini Gallardo και φτιάχτηκε για να τιμήσει την επέτειο των 95 χρόνων της Zagato. Φέρει όλα τα στοιχεία που συνιστούν την σχεδιαστική υπογραφή του οίκου, όπως η οροφή με το διπλό φούσκωμα και τα στρογγυλά πίσω φώτα. Παρόλα αυτά, μπορεί κανείς εύκολα να διακρίνει την Lamborghini που κρύβεται από κάτω.

Alfa Romeo Giulietta Sprint Zagato

Κάθε καροτσερία έχει δώσει την δική της εκδοχή πάνω στην Giulietta Sprint της εποχής. Ο Bertone έφτιαξε ένα αμάξωμα με μακριά ουρά, ο Pininfarina δημιούργησε την Spider ενώ η Zagato είναι υπεύθυνη για αυτό το coupe 2+2 θέσεων. Το εκλεπτυσμενο πανέμορφο αμάξωμα θεωρείται ένα διαχρονικό έργο τέχνης. Ήταν η ελαφρύτερη και ταχύτερη έκδοση της Giulietta, με τελική πάνω από 160 km/h χάρη στον 4κύλινδρο κινητήρα 1.290 κυβικών.

Aston Martin V8 Zagato
Κατασκευάστηκαν μόλις 52 αντίτυπα της coupe έκδοσης, καθώς και 37 cabrio, σε τέσσερα χρόνια. Βασίζονταν στην Aston Martin V8, με την πρόταση της Zagato να υπερθεματίζει πάνω στην σχεδιαστική φιλοσοφία της Aston Martin εκείνη την εποχή, που βασίζονταν σε παραλληλόγραμμα μοτίβα και ευθείες καθαρές γραμμές. Ο κινητήρας ήταν V8, 430 ίππων. Και η τελική έφτανε τα 300 km/h.

BMW Z4 Zagato
Η Zagato απογείωσε τον μποέμ γοητευτικό χαρακτήρα της BMW Z4. Βασίζονταν στην πρώτη γενιά Ζ4, και το αμάξωμα ήταν εντελώς νέο και χειροποίητο. Ακόμη και η γρίλλια της μάσκας είναι φτιαγμένη από εκατοντάδες μικρά Ζ. Η βαφή αποτελείται από 10 στρώματα και η απόχρωση αλλάζει ανάλογα με τις φωτιστικές συνθήκες. Η Zagato είχε φτιάξει ένα ειδικό σετ αποσκευών. Η ανοιχτή έκδοση δημιουργήθηκε σε μόλις έξι εβδομάδες, μετά την πιεστική ζήτηση που δημιούργησε το αφοπλιστικά όμορφο coupe που είχε προηγηθεί.

Lancia Ypsilon Zagato
Είναι η απόδειξη ότι η Zagato μπορεί να κάνει τέχνη πάνω σε τροχούς όχι μόνο όταν βασίζεται σε μεγάλα πολυτελή αυτοκίνητα αλλά και σε super mini. Η Lancia Ypsilon Concept ξεχωρίζει από τα τρία χρωμιομένα σώματα του αεραγωγού χαμηλά στον εμπρός προφυλακτήρα και από την μαύρη τρίτη πόρτα που σβήνει οπτικά στην οροφή χωρίς να ξεχωρίζει. Η πορεία των πραγμάτων για την Lancia γενικότερα δεν έδωσε την παραμικρή πιθανότητα σε αυτή την δημιουργία του Zagato.

Πηγή Autoexpress

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube