Σαν σήμερα: Το 1922, η Ford εξαγοράζει τη Lincoln

Σαν σήμερα: Το 1922, η Ford εξαγοράζει τη Lincoln

Στις 4 Φεβρουαρίου του 1922, η Ford Motor Company εξαγοράζει την καταρρέουσα φίρμα πολυτελείας Lincoln Motor Company για $8 εκατ.

Η εξαγορά της Lincoln ήρθε σε μια εποχή που η Ford, που ιδρύθηκε το 1903, έχανε μερίδιο αγοράς από τον ανταγωνιστή της, General Motors, που προσέφερε πλήρη γκάμα μοντέλων , ενώ η Ford συνέχισε να επιμένει στο χρηστικό Model T.

Αν και το Model T, το 1908, είχε γίνει το φθηνότερο αυτοκίνητο στον κόσμο και μια επανάσταση για τη αυτοκινητοβιομηχανία και είχε υποστεί σημαντικές αλλαγές από το ντεμπούτο του, από το 1914 έως το 1925 ήταν διαθέσιμο μόνο σε ένα χρώμα: Μαύρο.

Τον Μάιο του 1927, η έλλειψη ζήτησης για το Model Τ ανάγκασε τη Ford να κλείσει τις γραμμές συναρμολόγησης του εμβληματικού αυτοκινήτου της. Αργότερα την ίδια χρονιά, η εταιρεία λανσάρισε το πιο άνετο και μοντέρνο Model A, ένα αυτοκίνητο του οποίου το πιο κομψό και αεροδυναμικό look έμοιαζε με αυτό ενός μοντέλου Lincoln. Στην πραγματικότητα, το μοντέλο Α ​​αποκαλείτο «the baby Lincoln».

Ο Henry Leland, ένα εκ των ιδρυτών της φίρμας Cadillac, ίδρυσε τη Lincoln Motor Company το 1917, κάνοντας ευθεία αναφορά στον ήρωα του, πρόεδρο Abraham Lincoln. Αντιμετωπίζοντας οικονομικές δυσκολίες, η Lincoln εξαγοράστηκε από τη Ford το 1922. Ο γιος του Henry Ford, Edsel (1893-1943), βοήθησε τον πατέρα του να αγοράσει τη Lincoln και διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξή της ως του πρώτου premium βραχίονα της Ford.

Ο Edsel Ford είχε διαδεχθεί τον πατέρα του ως πρόεδρος της εταιρείας τον Ιανουάριο του 1919, αφού αυτός παραιτήθηκε ύστερα από διαφωνία με μια ομάδα μετόχων. Ωστόσο, ο πατέρας και ο γιος σύντομα κατάφεραν να αγοράσουν το μερίδιο αυτών των μικρότερων επενδυτών και να ανακτήσουν τον έλεγχο της εταιρείας. Μία από τις σημαντικότερες επεμβάσεις του Edsel Ford, ως προέδρου της εταιρείας, ήταν το στιλ των αυτοκινήτων, το οποίο πίστευε ότι θα μπορούσε να τόσο όμορφο όσο και λειτουργικό. Η πίεση που επέβαλε του για αναβαθμίσεις του στιλ στο Model Τ βοήθησε τελικά να πείσει τον πατέρα του να αποβάλλει το περίφημο κανόνα του: «Μπορείτε να διαλέξετε οποιοδήποτε χρώμα, αρκεί είναι μαύρο» -το Model A, διάδοχος του Model Τ, διατέθηκε με ποικιλία χρωμάτων από την αρχή της εμπορικής καριέρας του.

Στη δεκαετία του ’30, ο βραχίονας Lincoln της Ford εισήγαγε στην γκάμα το δημοφιλές μοντέλο Zephyr, το οποίο εμπνεύστηκε από το Burlington Zephyr, ένα αεροδυναμικό, ντιζελοκίνητο τρένο-εξπρές που έκανε το ντεμπούτο του εν μέσω τυμπανοκρουσιών το 1934, με κινητήρα της General Motors.

Η Lincoln Continental, την οποία ο αρχιτέκτονας Frank Lloyd Wright χαρακτήρισε ως το «ομορφότερο αυτοκίνητο που κατασκευάστηκε ποτέ», λανσαρίστηκε το 1939 και ήταν το όνομα-ναυαρχίδα της εταιρείας για δεκαετίες.

Ο πρόεδρος John Kennedy επέβαινε σε μια Lincoln Continental του 1961 όταν δολοφονήθηκε στο Dallas του Texas το 1963. Άλλα μοντέλα Lincoln με την πάροδο των χρόνων συμπεριέλαβαν το Town Car, μια πολυτελής μπερλίνα που κυκλοφόρησε τη δεκαετία του 1980 (αν και ο Henry Ford είχε ένα εξειδικευμένο μοντέλο που ονομάζεται Town Car στη δεκαετία του ’20) και το Navigator, ένα μεγάλο premium SUV που ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του ’90.



Εν τω μεταξύ, η Lincoln στην 20ετία 1980-2000 έκανε σοβαρό downsizing στα μοντέλα της. Και ενώ στην δεκαετία του ’90, η Lincoln-Mercury στέναζε από την ευρωπαϊκό και ιαπωνικό ανταγωνισμό, επήλθε μια σημαντική αλλαγή. Ο βραχίονας έγινε μέρος του Premier Automotive Group της Ford. Η PAG αποτελούσε ένα τμήμα που προοριζόταν για την επίβλεψη της συλλογικής λειτουργίας για όλα τα εμπορικά σήματα πολυτελείας της Ford. Αυτό επέτρεψε στη Lincoln να εξελίξει μοντέλα παράλληλα με εταιρείες εισαγωγής αυτοκινήτων στις ΗΠΑ που ανήκαν στην Ford -Jaguar, Volvo, Aston Martin, Land Rover.

Από το 2005, υπό το πρόγραμμα ανασυγκρότησης «The Way Forward» της Ford, η Lincoln μαζί με τα νέα SUV και τα ημιφορτηγά λανσάρισε και νέες μπερλίνες για να φτάσει το 2012 σε ακόμα μια σημαντική ημερομηνία. Στις 3 Δεκεμβρίου του 2012, η Ford αλλάζει για μία ακόμη φορά το όνομα του βραχίονα της Lincoln μετονομάζοντάς την σε Lincoln Motor Company, ύστερα από την κατάργηση του Mercury Division. Έκτοτε και με διαρκώς καλύτερα αποτελέσματα πορεύεται μέχρι σήμερα.

Στις 4 Φεβρουαρίου του 1913, ο Louis Henry Perlman πατεντάρει το πρώτο αφαιρούμενο λάστιχο από τη ζάντα. Μέχρι τη εφεύρεση του Perlman, η αλλαγή ενός ελαστικού σήμαινε την αλλαγή του τροχού. Μια εφεύρεση που εκτός από εξατομίκευση προήγε στη ατομικότητα και ελευθερία του οδηγού.



Στις 4 Φεβρουαρίου του 1971, η Rolls-Royce κήρυξε πτώχευση, ενώ βρισκόταν υπό κρατική ιδιοκτησία, λόγω των πρώιμων προβλημάτων με τα πρωτότυπα των τριαξονικών τουρμποφάν του κινητήρα RB211 για τα αεροσκάφη ευρείας ατράκτου Lockheed L-1011 Tri-Star.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube