Δείτε την πρώτη γραμμή παραγωγής, από τη Ford, σαν σήμερα εδώ και 104 χρόνια [video]

Δείτε την πρώτη γραμμή παραγωγής, από τη Ford, σαν σήμερα εδώ και 104 χρόνια [video]

Στις 13 Απριλίου του 1913 λειτούργησε η πρώτη γραμμή παραγωγής αυτοκινήτων στον κόσμο, στο εργοστάσιο της Ford στο Michigan.

Όποιος έχει επισκεφθεί ένα σύγχρονο εργοστάσιο παραγωγής αυτοκινήτων –και όχι μόνο– θα έχει δει τη διαδικασία της εν σειρά συναρμολόγησης του τελικού προϊόντος.

Βλέποντας τη διαδικασία, σου φαίνεται τόσο λογική που δεν μπορείς να φανταστείς κάτι διαφορετικό. Όμως, στην αρχή του 20ού αιώνα τα αυτοκίνητα κατασκευάζονταν ένα-ένα, όπως φτιάχνονται σήμερα τα αγωνιστικά ή κάποια ειδικά, χειροποίητα μοντέλα πολύ περιορισμένης παραγωγής.

Η γραμμή παραγωγής είναι που έφερε την επανάσταση στην αυτοκινητοβιομηχανία. Κι αυτή είναι η μεγάλη συμβολή του Henry Ford I και της Ford Motor Company στην αυτοκίνηση, όπως την ξέρουμε σήμερα, αλλά και στη βιομηχανία γενικότερα.

Σύμφωνα με την Υπηρεσία Απογραφής των ΗΠΑ (USCB), σαν σήμερα πριν 104 χρόνια –στις 13 Απριλίου του 1913– η Ford Motor Company εγκατέστησε την πρώτη κινητή γραμμή παραγωγής, στο παλιό της εργοστάσιο στο Highland Park του Michigan, στα περίχωρα του Detroit.

Πριν την εν σειρά παραγωγή, οι εργάτες της Ford χρειάζονταν πάνω από 12 ώρες για να ολοκληρώσουν την κατασκευή ενός Model T. Όταν η γραμμή παραγωγής άρχισε να λειτουργεί, η διαδικασία χρειαζόταν μόλις 93 λεπτά! Τελικά, όπως αναφέρει η Υπηρεσία Απογραφής, από τη γραμμή παραγωγής έφτασε να βγαίνει ένα Model T κάθε 24 δευτερόλεπτα! Και η Ford κατασκεύασε συνολικά 15 εκατομμύρια τέτοια μοντέλα – ένα απίθανο ρεκόρ, που παρέμεινε επί δεκαετίες μέχρι να το σπάσει το VW Beetle.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Τα 10 best seller αυτοκίνητα όλων των εποχών

Εύλογα, η εν σειρά παραγωγή ωφέλησε οικονομικά τη Ford, μειώνοντας θεαματικά το κόστος. Κι ενώ οι τιμές των άλλων αυτοκινήτων ανέβαιναν, το Ford Model T έγινε πολύ πιο φθηνό: από $825 που κόστιζε το 1909, με την παλιά διαδικασία κατασκευής, έπεσε στα $260 το 1925 όπου λειτουργούσε στο φουλ η γραμμή παραγωγής.

Αυτό σημαίνει πρόοδος – και βέβαια οι άλλοι κατασκευαστές αυτοκινήτων έσπευσαν να ακολουθήσουν.

Η/Τ CarScoops

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube