Σαν σήμερα: Το 1934 παρουσιάστηκε το Chrysler Airflow [videos]

Σαν σήμερα: Το 1934 παρουσιάστηκε το Chrysler Airflow [videos]

Πριν από 84 χρόνια, στις 16 Μαρτίου του 1926, το Chrysler Airflow παρουσιάστηκε στο ευρωπαϊκό κοινό στο Σαλόνι Αυτοκινήτου της Γενεύης.

Πολύ εμπρός από την εποχή του, το Airflow της Chrysler (που επίσης πωλείτο ως DeSoto και Imperial με το ίδιο όνομα), ήταν ένα μεγάλο τεχνικό κατόρθωμα.

Το 1934, τα φυλλάδια της Chrysler καυχώντο: «Είναι το πρώτο αυτοκίνητο με πραγματικό εσωτερικό... το πρώτο πραγματικά ευρύχωρο αυτοκίνητο... το πρώτο αυτοκίνητο με πλευστή κύλιση (Floating Ride)... το πρώτο αυτοκίνητο που κατασκευάστηκε και που αγνοεί κυριολεκτικά το είδος του δρόμου πάνω στο οποίο τρέχει... Είναι το πρώτο πραγματικό αυτοκίνητο από την εφεύρεση του αυτοκινήτου».

Ευρέως αναγνωρισμένο ως το πρώτο πραγματικά μοντέρνο αυτοκίνητο, το Airflow του 1934 ήταν το πρώτο αυτοκίνητο «του μηχανολόγου» που δεν ήταν παράξενο. Αυτό που ήταν όμως περίεργο ήταν ότι ο Walter Chrysler ενέκρινε αυτό το τολμηρό πρότζεκτ χωρίς να γνωρίζει καν εάν το κοινό θα το αποδεχόταν.

Πριν από 130 χρόνια, στις 16 Μαρτίου του 1888, η Rheinische Gasmotorenfabrik Benz & Cie στο Mannheim στη Γερμανία κατέγραψε την πρώτη πώληση όταν ο Παριζιάνος Emile Roger αγόρασε μια τρίκυκλη μονοκύλινδρη Benz δύο ίππων.

Πριν από 108 χρόνια, στις 16 Μαρτίου του 1910, ο Barney Oldfield έθεσε νέο παγκόσμιο ρεκόρ ταχύτητας στην ξηρά με 212 km/h, οδηγώντας το Blitzen Benz στην Daytona στις ΗΠΑ. Ρεκόρ από το οποίο απέκτησε το προσωνύμιο «speed king», καθώς έγινε ο ταχύτερος άνθρωπος στον κόσμο.


Πριν από 107 χρόνια, στις 16 Μαρτίου του 1911, η Rolls Royce Ltd. αγόρασε κατ’ αποκλειστικότητα τα δικαιώματα του «Spirit of Ecstasy» από το γλύπτη Charles Sykes.

Πριν από 92 χρόνια, στις 16 Μαρτίου του 1926, ο Henry Segrave έκανε το πρώτο ρεκόρ του για τον ταχύτερο άνθρωπο στην ξηρά, με 245,15 km/h στην παραλία του Ainsdale στο Southport στην Αγγλία. To όχημά του, η Ladybird, ήταν μια 4λιτρη Sunbeam Tiger. Το ρεκόρ καταρρίφθηκε μόλις ένα μήνα αργότερα από τον J. G. Parry-Thomas με το Babs, ένα αυτοκίνητο που κατασκευάστηκε κατά παραγγελία, με 27λιτρο κινητήρα V12 από αεροσκάφος Liberty, με απόδοση 462 ίππων.


Πριν από 89 χρόνια, στις 16 Μαρτίου του 1929, η Citroën εγκαινίασε το θρυλικό 10ώροφο γκαράζ Marbeuf, ένα αρχιτεκτονικό αριστούργημα, στο Παρίσι. Αυτή η απέραντη βιτρίνα, ύψους 19 μέτρων, σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Albert Laprade για να μοιάζει με θέατρο. Δεκάδες οχήματα ήταν παρκαρισμένα στα «μπαλκόνια», όπου μπορούσαν να τα βλέπουν από το δρόμο. Δυστυχώς το γκαράζ καταστράφηκε το 1952.


Πριν από 63 χρόνια, στις 16 Μαρτίου του 1955, κατασκευάστηκε η 1.000.000στή Buick V8.

Πριν από 60 χρόνια, στις 16 Μαρτίου του 1958, κατασκευάστηκε το 50.000.000στό Ford, ένα αστραφτερό, ολοκαίνουργιο Thunderbird.


Πριν από 58 χρόνια, στις 16 Μαρτίου του 1960, παρουσιάστηκε στη Νέα Υόρκη ένα αυτοκίνητο του οποίου η μπαταρία φορτιζόταν από ηλιακούς συλλέκτες.

Πριν από 52 χρόνια, στις 16 Μαρτίου του 1966, η General Motors κατασκεύασε το 100.000.000στό αυτοκίνητό της, μια Oldsmobile Toronado. Η μεγαλύτερη παραγωγή της GM ήταν το αποτέλεσμα της ύπαρξης μιας σύνθεσης αυτοκινητοβιομηχανιών. Αντίθετα, η Ford ήταν για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα μια κεντρικά διευθυνόμενη, κάθετα διαχειριζόμενη οικογενειακή επιχείρηση.


Πριν από 49 χρόνια, στις 16 Μαρτίου του 1969, ο Jackie Stewart οδηγώντας μια Matra-Cosworth MS80 νίκησε στον Αγώνα των Πρωταθλητών στην πίστα του Brands Hatch.


Πριν από 43 χρόνια, στις 16 Μαρτίου του 1975, ο Tom Pryce οδηγώντας μια Shadow-Cosworth DN5 νίκησε στον Αγώνα των Πρωταθλητών στην πίστα του Brands Hatch.


Πριν από 30 χρόνια, στις 16 Μαρτίου του 1988, δολοφονήθηκε ο 59χρονος Marion Lee «Mickey» Thompson, θρύλος του αγωνιστικού off-roading στις ΗΠΑ. Hot rodder από τα μικράτα του, ο Thompson ακολούθησε το δρόμο των ρεκόρ ταχύτητας γύρω στα 30 του. Έγινε δε διεθνώς γνωστός το 1960, όταν καταγράφηκε ως ο πρώτος Αμερικανός που έσπασε το φράγμα των 400 mph, οδηγώντας το Challenger 1 σε ένα run μίας φοράς, όπου έπιασε 406,6 mph (654,4 km/h) στα Bonneville Salt Flats, ξεπερνώντας το αντίστοιχο ρεκόρ του John Cobb με 402 mph. Ο Thompson στη συνέχεια ασχολήθηκε με αγώνες πίστας και αγώνες ντράγκστερ, κερδίζοντας πολλά πρωταθλήματα. Στη δεκαετία του ’60 συμμετείχε και στο Indianapolis 500. Αργότερα ασχολήθηκε με την διοργανώσεις αγώνων off-road με την SCORE International & Mickey Thompson Entertainment Group (MTEG). Το 1988, ο Thompson και η σύζυγός του Trudy δολοφονήθηκαν μυστηριωδώς στο σπίτι τους στο Bradbury στην California. Το έγκλημα παρέμεινε ανεξιχνίαστο μέχρι το 2007, όταν ένας πρώην επιχειρηματικός εταίρος του Thompson κατηγορήθηκε και καταδικάστηκε για την ενορχήστρωση των δολοφονιών.


Πριν από 18 χρόνια, στις 16 Μαρτίου του 2000, η Renault αγόρασε την Benetton έναντι 110 εκατ. δολαρίων, λιγότερο από τρία χρόνια ύστερα από την αποχώρησή της από τη Formula 1, τοποθετώντας τον Flavio Briatore ως επικεφαλής της ομάδας. Ο πρόεδρος της Benetton, Luciano Benetton, δήλωσε ότι αποχώρησαν λόγω του αυξανόμενου κόστους των αγώνων στην F1. «Ο ανταγωνισμός είναι μόνο για τη νίκη και αν έχεις έναν προϋπολογισμό που είναι μικρότερος από των άλλων, δεν μπορείς να περιμένεις θαύματα», είπε ο Benetton.

Πριν από 17 χρόνια, στις 16 Μαρτίου του 2001, σκοτώθηκε ο Robert «Bob» Wollek, ο καλύτερος ίσως οδηγός αγωνιστικών Porsche 911, σε ηλικία 57 ετών. Ο Γάλλος οδηγός με το παρατσούκλι «Brilliant Bob», με καταγωγή από το Στρασβούργο, σκοτώθηκε σε τροχαίο δυστύχημα στη Florida ενώ έκανε ποδήλατο, προετοιμαζόμενός για τις 12 Ώρες του Sebring. Λίγο πριν το θάνατό του, είχε ανακοινώσει ότι θα αποσυρθεί από τους αγώνες για να υπηρετήσει ως πρεσβευτής της Porsche και ότι θα υπέγραφε τη συμφωνία, αμέσως ύστερα από την επιστροφή του από το Sebring. Την ημέρα των αγώνων, οι διοργανωτές κράτησαν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Wollek. Ο Wollek θα ξεκινούσε τον αγώνα μια μια Porsche 996 GT3 RS μαζί με τους Johnny Mowlem και τον Michael Petersen, ωστόσο, από σεβασμό το αυτοκίνητο αποσύρθηκε από τον αγώνα.


Πριν από 16 χρόνια, στις 16 Μαρτίου του 2002, διεξήχθη το μεγαλύτερο demolition derby με 123 συμμετοχές στο Todd & Pollock Speedway, στο Mount Maunganui, στη Νέα Ζηλανδία. Χρειάστηκαν 47 λεπτά πριν ανακηρυχθεί ο νικητής που ήταν και το τελευταίο αυτοκίνητο που είχε απομείνει να κινείται.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube