Σαν σήμερα: Το 1957, το Ford Thunderbird γίνεται από διθέσιο, 4θέσιο [videos]

Σαν σήμερα: Το 1957, το Ford Thunderbird γίνεται από διθέσιο, 4θέσιο [videos]

Στις 13 Δεκεμβρίου του 1957, το τελευταίο διθέσιο T-bird αφήνει πίσω του τη γραμμή παραγωγής, προς χάριν ενός καινούργιου με θέσεις και για δύο πίσω επιβάτες.

Μολονότι, η δεύτερη γενιά του Ford Thunderbird αποδείχτηκε επιτυχημένη έναντι της μεγάλης αντιπάλου του, της Chevrolet Corvette, το διευθυντήριο της Ford και ειδικότερα ο Robert McNamara (πρόεδρος από το 1960 και ο πρώτος του Μπλε Οβάλ που δεν ανήκε στην οικογένεια Ford), ένιωθαν ότι οι πωλήσεις είχαν περαιτέρω περιθώριο ανάπτυξης.

Αλλά επειδή είμαστε εδώ για να μαθαίνουμε και πέντε πράγματα να ανοίξουμε μια μεγάλη παρένθεση. Ο Henry Ford o δεύτερος προσέλαβε δέκα άτομα για την αναμόρφωση της εταιρείας, μεταξύ αυτών και τον Robert McNamara. Η δεκάδα αυτή έγινε γνωστή ως «Whiz Kids» και βοήθησε τη Ford να μεταρρυθμίσει τη χαοτική κατάσταση που επικρατούσε στη διοίκηση της εταιρείας, οδηγώντας την στο να χάνει τεράστια ποσά: Σύγχρονα συστήματα σχεδιασμού, οργάνωσης και διαχείρισης. Η προέλευση του «Whiz Kids» προήλθε από την επανασυναρμολόγηση του «Quiz Kids». Η περί ου ο λόγος δεκάδα αποκαλείτο έτσι από τον Henry Ford, λόγω της νεότητας των ταλαντούχων μελών της και των πολλών ερωτήσεων που έκαναν. Ο McNamara, 30 ετών το 1946 που προσλήφθηκε, ξεκίνησε ως διευθυντής σχεδιασμού και οικονομικής ανάλυσης, και ανέλαβε μια σειρά κορυφαίων διοικητικών θέσεων, με αποκορύφωμα την προεδρία της εταιρείας στις 9 Νοεμβρίου του 1960.

Eπιστρέφοντας στο Thunderbird, τα ευρήματα μιας μεγάλης έρευνας αγοράς που παρήγγειλε το Μπλε Οβάλ έδειξαν ότι οι πωλήσεις του T-bird περιορίζονταν από τη διθέσια διαμόρφωση της καμπίνας. Ως απάντηση λοιπόν, οι ιθύνοντες της Ford αποφάσισαν να προσθέσουν πίσω κάθισμα.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ DRIVE Legends: Ford Thunderbird Convertible V8 Ford-O-Matic 1954-1955 [videos]

Έτσι το σούπερ σπορ T-bird (convertible και με αφαιρούμενη σκληρή οροφή) με τους πανίσχυρους V8, από το 1958 έγινε 4θέσιο, μάκρυνε 45+ πόντους, βάρυνε 500 kg και πήρε το προσωνύμιο «square bird». Κατά τα λοιπά, το μηχανολογικό πακέτο παρέμεινε. Κάτω από το καπό συνέχισε να ζει ο 5,8λιτρος Special V8 της Ford με τα 304 άλογα, συνδυασμένος με 3τάχυτο χειροκίνητο σασμάν με οβερντράιβ ή έξτρα 3τάχυτο αυτόματο Cruise-O-Matic. Στην πιο αδύναμη έκδοσή του, ο V8 κατέβαινε από τις 352 στις 332 κυβικές ίντσες (5,4 lt) και τα άλογα έπεφταν στα 235. Φυσικά, μιλώντας για ένα αυτοκίνητο από 1.780 έως 1.820 kg.



Η αλλαγή αυτή, όπως έδειξε η συνέχεια, άρεσε στον κόσμο, καθώς το αυτοκίνητο το 1958 ανέβασε τις πωλήσεις του σε σχέση με το 1957, παρά την ύφεση των πωλήσεων σε εθνικό επίπεδο.



Για την Ιστορία, να σημειώσουμε ότι η Ford έκοψε το Thunderbird ύστερα από το μοντέλο του 1997, αυτοκίνητο που ελάχιστα έμοιαζε με τις πρώτες εκδόσεις του Bird. Προς τέρψιν των αφισιονάδος του Τhunderbird, επανεισήγαγε το 2002 ένα ολοκαίνουργιο και εντυπωσιακό σχέδιο που ενσωμάτωσε στοιχεία των μοντέλων 1955-57 και 1961-62, που περιλάμβανε τις πόρτες, τα στρογγυλά φανάρια και ένα scoop στο καπό.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube