Citroën Traction Avant 1934-1957 [video]

Citroën Traction Avant 1934-1957 [video]

Επαναστατική! Πριν από 80 χρόνια, το 1934, η Traction ανέτρεψε τα δεδομένα του μικρόκοσμου του αυτοκινήτου. Εκτόπισε τον ανταγωνισμό με το μοντερνισμό και το παροιμιώδες κράτημά της, παραμένοντας στο προσκήνιο για 20 χρόνια.

Σε λιγότερο από μια δεκαετία, η Citroën αναρριχήθηκε στη δεύτερη θέση της παγκόσμιας κατάταξης, τολμώντας να εφαρμόσει τις πιο φιλόδοξες βιομηχανικές λύσεις και δημιουργώντας το σύγχρονο περιβάλλον του αυτοκινήτου στη Γηραιά Ήπειρο. 

Ανικανοποίητη καθώς ήταν, δεν την έφτανε να είναι απλώς πρώτη στην Ευρώπη υιοθετώντας μια ομογενοποιημένη γραμμή παραγωγής και πρωτοποριακές τεχνικές στη διαμόρφωση του μετάλλου. Καινοτομίες που κουβάλησε στις αποσκευές του ο André Citroën, ύστερα από ένα ταξίδι στις ΗΠΑ.  

Ταυτόχρονα, εξέλιξε δίκτυο αντιπροσώπων, εφηύρε τις υπηρεσίες μετά την πώληση, τη χρηματοδότηση και ένα νέο κώδικα διαφημιστικής επικοινωνίας, υποσκελίζοντας τις συντηρητικές ρεκλάμες τη εποχής.

Όλα αυτά όμως κόστιζαν χρήματα. Πολλά χρήματα! Και η αυτοκρατορία Citroën ήταν ήδη εύθραυστη, απότοκο της μεγάλης κρίσης του 1929.

Για να αναστρέψει την κατάσταση, ο André Citroën αποφάσισε να χτυπήσει δυναμικά, λανσάροντας ένα μοντέλο με επαναστατικό υπόβαθρο. Πιεσμένος από το χρόνο, έδωσε καιρό μόλις δέκα μήνες στο γραφείο μελετών της εταιρείας για το σχεδιασμό και την εξέλιξη αυτού του μοντέλου.

Τη βαριά ευθύνη του φιλόδοξου πρότζεκτ ανέθεσε στο νεαρό μηχανολόγο της αεροναυπηγικής André Lefèbvre, άρτι αποχωρήσαντα από τη Renault που, στο σχεδιασμό του μοντέλου, είχε την αρωγή του Flaminio Bertoni. Σχεδιαστής της Citroën για δεκαετίες, o Bertoni θα έχαιρε του θαυμασμού μέχρι και του Porsche, με μελλοντικά δημιουργήματα, αυτοκίνητα όπως το 2CV, το H Van, την DS και το Ami 6. Μαζί τους ήταν και ο μηχανικός Paul Magès, ο κατοπινός πατέρας της ελαιοπνευματικής ανάρτησης.

Βασίλισσα του δρόμου
Ο Lefèbvre, επωφελούμενος της πλήρους ελευθερίας δράσης, ξεκίνησε από λευκό φύλλο χαρτί και τόλμησε τα πάντα: Μπροστινή κίνηση, αυτοφερόμενο ατσάλινο πλαίσιο, μοτέρ με βαλβίδες επικεφαλής, υδραυλικά φρένα εμπρός πίσω, ανάρτηση με ημί-ανεξάρτητους τροχούς (ράβδοι στρέψης και ψαλίδια εμπρός, ημιάκαμπτος άξονας με ράβδο πανάρ πίσω), γραμμή χαμηλή και αεροδυναμική.

Θα μας πείτε τίποτα από αυτά δεν το βλέπαμε για πρώτη φορά. Αλλά ήταν η πρώτη φορά που ένας μηχανολόγος τολμούσε να τα συνδυάσει σε ένα μοντέλο και μάλιστα ευρείας παραγωγής. Επιπλέον, η Traction Avant, όπως λέει στα γαλλικά και το όνομά της (έλξη/κίνηση εμπρός), ήταν το πρώτο αυτοκίνητο που συνδύαζε κίνηση στους εμπρός τροχούς με αυτοφερόμενο ατσάλινο πλαίσιο.
 
Η Traction ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο του 1933 και τα δύο πρώτα πρωτότυπα παρουσιάστηκαν τον Αύγουστο του ίδιου χρόνου, αρχίζοντας πυρετώδεις και επίπονες δοκιμές εξέλιξης.

Πιεσμένος από τους πιστωτές του, ο Citroën διατήρησε τον αρχικό προγραμματισμό για την παρουσίαση του αυτοκινήτου την επόμενη άνοιξη. Όμως, οι μόλις 18 μήνες που χρειάστηκαν από το λευκό χαρτί μέχρι να αρχίσει να πωλείται η Traction, εκτός από τα τεράστια κεφάλαια που απαίτησαν, έφεραν και προβλήματα αναξιοπιστίας, ενώ το δίκτυο της Citroën ήταν ανεκπαίδευτο για να υποστηρίξει ένα τόσο προηγμένο αυτοκίνητο.

Όλα αυτά δυσφήμισαν την εταιρεία και το μοντέλο, που εξαναγκάστηκε σε πτώχευση από τους μεγαλύτερους πιστωτές της, τους αδελφούς Michelin, οι οποίοι ανέλαβαν και τη λειτουργία της εταιρείας. Ευτυχώς γι’ αυτούς, οι μηχανικοί συνέχισαν να εξελίσσουν το αυτοκίνητο, ξοδεύοντας δύο χρόνια για να διορθώσουν τα λάθη και τελικά η Traction να αποκτήσει την εμπιστοσύνη του κοινού.

Βαριά κληρονομιά
Από εκείνη τη στιγμή και ύστερα, το φαινόμενο Traction έλαβε δυσθεώρητες διαστάσεις, φτάνοντας τις 22 εκδόσεις στους καταλόγους της Citroën.

Η Traction ήταν πλέον το απόλυτο σημείο αναφοράς στην άνεση, στο κράτημα και δεν εκτοπίστηκε παρά 20 χρόνια αργότερα όταν ήρθε η σειρά της DS, στην οποία άφησε κληρονομιά εκτός από το μοτέρ και την ελαιοπνευματική ανάρτηση στους πίσω τροχούς που διατηρούσε σταθερό το ύψος του αυτοκινήτου ανεξάρτητα από το φορτίο του.

Στην αγορά του κλασικού αυτοκινήτου και πάντα για κομμάτια σε κατάσταση Concours, μια βασική δίλιτρη 4κύλινδρη του '45 ή μια 11 Normale ή μια Légère της ίδιας χρονιά κοστίζουν 40 χιλιάδες, ενώ η σπανιότερη, 6κύλινδρη των 2,9 λίτρων, κοστίζει 50.000 ευρώ. Οι παραπάνω τιμές έχουν επικαιροποιηθεί στις 14/4/20.

Η Traction Avant με μια ματιά
Κινητήρας 4κύλινδρος και 6κύλινδρος σε σειρά
Κυβισμός 1.203-2.867 cc
Ισχύς 32-77 PS
Τελική ταχύτητα 100-135 km/h
Παραγωγή 757.981 αυτοκίνητα (1934-1957)
Τιμή σήμερα €40.000-€50.000

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube