Μια τέλεια Lancia 037 Stradale στο σφυρί [+video]

Μια τέλεια Lancia 037 Stradale στο σφυρί [+video]

Μια από τις 207 που κατασκευάστηκαν πριν 36 χρόνια για να πιστοποιηθεί η αγωνιστική Lancia Rally 037 στο Group B.

Αυτή είναι η έκδοση «δρόμου» της θρυλικής Lancia 037, που κατέκτησε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι Κατασκευαστών το 1983.

Ήταν το τελευταίο αυτοκίνητο με κίνηση στους δύο μόνο τροχούς που πήρε τον παγκόσμιο τίτλο, νικώντας τα πανίσχυρα Audi Quattro, πριν η τετρακίνηση μονοπωλήσει το WRC.

Το πρότζεκτ της Abarth με τον αριθμό 37, η μετέπειτα Lancia Rally 037, ήταν το προϊόν της συνεργασίας της Abarth με την Pininfarina και την Dallara, κάτω από την επίβλεψη του project manager, Sergio Limone.

Ήταν στην ουσία ένα σπορ-πρωτότυπο, με κεντρικό μονοκόκ εξελιγμένο από εκείνο της Beta Montecarlo, σωληνωτά υποπλαίσια και αμάξωμα από συνθετικό υλικό ενισχυμένο με Kevlar και υαλονήματα.

Ο κλασικός 2λιτρος 4κύλινδρος κινητήρας του Aurelio Lampredi ήταν τοποθετημένος στο κέντρο και κατά το διαμήκη άξονα, κινώντας τους πίσω τροχούς μέσω ενός κιβωτίου 5 σχέσεων κι ενός μηχανικού μπλοκέ διαφορικού της ZF. Στην έκδοση Stradale, o κινητήρας με τον μηχανικό κομπρέσορα Volumex απέδιδε 205 ίππους στις 7.000 rpm και 23 kgm ροπής στις 5.000 rpm, δίνοντας επιτάχυνση 0-100 km/h σε 5,8”.

Η ανάρτηση ήταν με διπλά ψαλίδια γύρω-γύρω και αμορτισέρ Bilstein, διπλά πίσω λόγω της πισώβαρης κατανομής. Τα 4 δισκόφρενα ήταν της Brembo και το βάρος δεν ξεπερνούσε τα 1.170 κιλά.

Η συγκεκριμένη 037 Stradale πουλήθηκε καινούργια στην Ιαπωνία όπου και παρέμεινε μέχρι το 2016. Στη συνέχεια στάλθηκε πίσω στην Ιταλία για πλήρη αποκατάσταση από τους κορυφαίους ειδικούς, τους αδελφούς Baldi, που χρησιμοποίησαν τεχνικούς της Lancia, ορισμένοι εκ των οποίων είχαν συμμετάσχει στην αρχική παραγωγή.

Και οι 207 Stradale ήταν βαμμένες κόκκινες. Η συγκεκριμένη βάφτηκε ξανά στο ίδιο χρώμα, αφού είχε αποκατασταθεί μηχανικά μέχρι και στην παραμικρή λεπτομέρεια. Ολοκληρωτικά ανακαινίστηκε και το εσωτερικό, όπου τα καθίσματα επενδύθηκαν ξανά με το ορίτζιναλ μαύρο κοτλέ ύφασμα.

Το αυτοκίνητο δημοπρατήθηκε χθες από την Bonhams στο Scottsdale των ΗΠΑ και τελικά πουλήθηκε στην τιμή των $451.000 (€368.600).

Κρίμα, δεν προλάβαμε και θα μας μείνουν τα λεφτά…

[Πηγή: Bonhams]

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Δεν αξίζει αυτή η Lancia Stratos HF Stradale ένα νεφρό;

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Lancia Delta S4 Stradale «του κουτιού» για 500 χιλιάρικα

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube