Προσθιοκίνητο Toyota Starlet τα ρίχνει σε Model S Plaid [video]

Προσθιοκίνητο Toyota Starlet τα ρίχνει σε Model S Plaid [video]

Με τον θρυλικό 2JZ της Toyota, το ταπεινό ιαπωνικό μοντέλο κάνει το 1/4 του μιλίου σε χρόνο καλύτερο από Tesla Model S Plaid.

Model S Plaid

Έχουμε συνηθίσει σε παράλογες ιπποδυνάμεις από το εξακύλινδρο 3λιτρο μοτέρ 2JZ της Toyota. Πρόκειται ίσως για τον περισσότερο βελτιωμένο κινητήρα στον κόσμο κι έγινε διάσημος -στην έκδοση 2JZ-GE- κυρίως από τη Supra, αν και φοριέται και σε πολλά ακόμα μοντέλα. Τώρα φωλιάζει κάτω από το καπό ενός αγωνιστικού dragster Toyota Starlet και του χαρίζει επιδόσεις που μπορούν να ντροπιάσουν ακόμα κι ένα Tesla Model S Plaid.

Η αλήθεια είναι πως έχουμε συνηθίσει τον 2JZ να τοποθετείται στον διαμήκη άξονα και να στέλνει τη ροπή του στους πίσω τροχούς. Εδώ όμως, έχει κουμπώσει στον εγκάρσιο άξονα και κινεί τους μπροστινούς τροχούς του κάποτε ταπεινού Toyota Starlet.

1.000 PS μόνο μπροστά σε Starlet; Κι αυτό το πράγμα θα γράψει καλύτερη επίδοση στο 1/4 του μιλίου από το Model S Plaid;

Πώς καταφέρνει το κλασικό ιαπωνικό μοντέλο πόλης να διαχειριστεί πάνω από 1.000 PS και να γράφει τέτοιους χρόνους;

Model S Plaid

Η αλήθεια είναι ότι το Starlet έχει απολέσει από καιρό τον καθημερινό του χαρακτήρα. Πρόκειται για ένα πραγματικό αγωνιστικό μοντέλο, όπου όλα έχουν τροποποιηθεί ώστε να γράφει κορυφαίους χρόνους στις πίστες dragster. 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Κάποιος έβαλε μοτέρ Cosworth με 460 PS σε Toyota Starlet

Το αμάξωμα έχει ένα σημαντικά διευρυμένο μπροστινό μετατρόχιο και τεράστια σλικ -ειδικά για αγώνες του είδους- ελαστικά φωλιάζουν μες στα φαρδιά φτερά.

Model S Plaid

Ένα τεράστιο τούρμπο βρίσκεται ακριβώς πίσω από το μοτέρ, ενώ το σειριακό κιβώτιο ταχυτήτων επιτρέπει αστραπιαίες αλλαγές χωρίς τη χρήση του συμπλέκτη. Το εσωτερικό είναι τελείως ξεγυμνωμένο από οτιδήποτε περιττό για μέγιστο ελάφρωμα, φοράει μόνο ένα μπάκετ κάθισμα κι έχουν αφαιρεθεί οι εξωτερικοί καθρέπτες για καλύτερη αεροδυναμική.

Ένα χωροδικτύωμα με ροδάκια, προσαρμοσμένο στο πίσω μέρος, δεν επιτρέπει στο αμάξωμα να «σουζάρει» κατά την εκκίνηση, οπότε εξασφαλίζει καλύτερη πρόσφυση αφού δεν αποφορτίζεται ο μπροστινός άξονας.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Tesla Model S Plaid: Το ταχύτερο αυτοκίνητο παραγωγής στo 1/4 του μιλίου! [video]

Το Starlet ανήκει στην αγωνιστική ομάδα Ø.GT από τη Δανία, η οποία το έστειλε στη Μάλτα για να διαγωνιστεί στους τελικούς του MDRA. Το βίντεο απαθανάτισε τις εντυπωσιακές επιδόσεις του αυτοκινήτου στη μεσογειακή χώρα.

Model S Plaid

Ενώ τα οχήματα με κίνηση στους μπροστινούς τροχούς συνήθως υστερούν στους αγώνες dragster, το συγκεκριμένο Starlet καταγράφει καλύτερη επίδοση στα 9,123", με ταχύτητα εξόδου στα 272,32 km/h. Χρόνο που το φέρνει μπροστά από το Model S Plaid, που χρειάζεται 9,23" χωρίς να συνυπολογιστεί το πρώτο πόδι (33 cm) ολίσθησης. Από στάση, ο αντίστοιχος χρόνος είναι περί τα 9,5", με ταχύτητα εξόδου στα 250 km/h.

Προφανώς τα δύο αυτοκίνητα δεν έχουν τίποτα άλλο κοινό, αφού το Tesla είναι ένα πολυτελές ηλεκτρικό σεντάν παραγωγής κι η σύγκριση επουδενί δεν αποτελεί μομφή για το πανίσχυρο EV. Aπλώς το αναφέρουμε για να καταδείξουμε τι χρόνους μπορεί να επιτύχει ένα προσθιοκίνητο όταν υποστεί ακραίες επεμβάσεις.

 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube