Πώς να κάνεις μια Ferrari 308… V12 [+video]

Πώς να κάνεις μια Ferrari 308… V12 [+video]

Ένας επίμονος ήρωας αφιέρωσε 11 χρόνια για να βελτιώσει έναν V12 από Ferrari 400i και να τον βάλει στην 308 GTS του!

Ο κάτοχος αυτής της 308 GTS Quattrovalvole του 1984 φαίνεται πως δεν ήταν ευχαριστημένος με τα 240 άλογα του 2.9 V8. Έτσι αποφάσισε να τον αντικαταστήσει με κάτι που να έχει τετραπλάσια ιπποδύναμη!

Μη φαντάζεστε κάποιον μεγάλο αμερικάνικο V8, σαν αυτούς που έχουν μεταμοσχεύσει κάποιοι σε Porsche 911. O τύπος, που υπογράφει ως “Mke”, αφενός δεν είναι ιερόσυλος και αφετέρου φαίνεται πως δεν είχε λεφτά. Οπότε, ψάχνοντας σε τοπική μάντρα ανταλλακτικών, βρήκε έναν ρημαγμένο 4λιτρο V12 από Ferrari 400i. Δεν μπορούσε όμως να έχει διβάλβιδες κυλινδροκεφαλές σε ένα αυτοκίνητο που έγραφε πίσω “Quattrovalvole”. Έτσι, σκέφτηκε να προσαρμόσει στον κινητήρα 4βάλβιδα καπάκια από Testarossa, που επίσης βρήκε στη μάντρα.

Ferrari 308 V12

Καλό ως σκέψη, μόνο που στην πράξη βρήκε ότι τα καπάκια της Testarossa δεν ταίριαζαν στο μπλοκ της 400i ούτε στις θέσεις των μπουζονιών ούτε σε αυτές των καναλιών του λαδιού και του ψυκτικού. Καταστροφή… όμως ο Mke δεν το έβαλε κάτω. Πρόσθεσε υλικό, συγκόλλησε, τρύπησε και κατάφερε την προσαρμογή.

Παράλληλα βελτίωσε τον V12 μεγαλώνοντας τη διάμετρο των κυλίνδρων ώστε ο κυβισμός να φτάσει τα 5,4 λίτρα και τοποθετώντας μπιέλες τιτανίου από 360 Modena, custom άγριους εκκεντροφόρους, μεγαλύτερες βαλβίδες, σύστημα λίπανσης ξηρού κάρτερ και πολυπετάλουδη εισαγωγή με βάση αυτήν της Ducati 999 superbike! Τέλος, ενίσχυσε το κιβώτιο της 308, χρησιμοποίησε τριπλόδισκο συμπλέκτη carbon, μίζα από Corvette κι έφτιαξε μια πεταλιέρα για να προσαρμόσει το σύστημα φρένων της F430.

H δουλειά που έκανε είναι ασύλληπτη και αξίζει να δείτε το σχετικό 13σέλιδο thread στο forum του Grassroots Motorsports. Τελικά ο V12 δουλεύει, όπως θα δείτε στο σύντομο video, αν και «μέχρι στιγμής μόνο στους 11 κυλίνδρους». Όταν όμως στρώσει και ρυθμιστεί, υπολογίζεται να φτάνει τα 920 άλογα. Και με το σωστό ήχο, βεβαίως βεβαίως… 

[Πηγή: Grassroots Motorsports μέσω Road & Track]

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Οδηγούμε τη Ferrari 308 GTS Quattrovalvole

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube