Honda S2000 vs Civic Type R: Ποιο είναι το πιο γρήγορο στην πίστα; [video]

Honda S2000 vs Civic Type R: Ποιο είναι το πιο γρήγορο στην πίστα; [video]

Μπορεί το παλιό, καθαρόαιμο σπορ διθέσιο να τα βάλει με το σημερινό καυτό χάτσμπακ;

Η Honda δεν παράγει πλέον το S2000, οπότε το πιο κοντινό σημερινό υποκατάστατο για έναν ενθουσιώδη οδηγό είναι το Civic Type R. Και το ερώτημα είναι: μπορεί ένα προσθιοκίνητο χάτσμπακ τούρμπο, να τα βάλει με ένα καθαρόαιμο διθέσιο roadster, έστω και κατά μια εικοσαετία παλιότερό του;

Η αναμέτρηση γίνεται ακόμη πιο ενδιαφέρουσα αν σκεφτούμε το πόσο είχε εντυπωσιάσει το S2000 όταν είχε παρουσιαστεί, αλλά και το γεγονός ότι το σημερινό Type R θεωρείται από πολλούς το καλύτερο “super GTi”.

Ποιο είναι λοιπόν το ταχύτερο στην πίστα; Οι τύποι του Speed Academy επιχειρούν εδώ να δώσουν μια απάντηση, αλλά μην περιμένετε τα δύο αυτοκίνητα να είναι νορμάλ. Έχουν και τα δύο υποστεί βελτιώσεις με στόχο τις επιδόσεις στην πίστα, αλλά τουλάχιστον οι βελτιώσεις είναι δεν είναι πολύ δυσανάλογες μεταξύ των δύο αυτοκινήτων.

Το Type R έχει χαμηλωμένη ανάρτηση και πατάει σε 19άρηδες τροχούς με λάστιχα Continental Extreme Contact Sport, ενώ ο κινητήρας του έχει downpipe 3 ιντσών (76 mm) και νέο σύστημα εξάτμισης. Όσο για το S2000, είναι ένα ΑΡ1 πρώτης γενιάς, αλλά με τον κινητήρα 2.2 και το κιβώτιο του νεότερου (αμερικάνικου) ΑΡ2. Έχει επίσης βελτιωμένη εισαγωγή κι εξαγωγή, ανάρτηση με coil-overs Eibach R2, αεροδυναμικό splitter μπροστά και μια τεράστια πίσω πτέρυγα. Για να μπορεί να γίνει σύγκριση, φοράει τα ίδια λάστιχα με το Type R.

Ευθύς εξαρχής, φαίνεται ξεκάθαρα ότι το Type R δεν μπορεί να πλησιάσει το S2000 στις στροφές. Το μικρότερο βάρος, το χαμηλότερο κέντρο βάρους και η πίσω κίνηση κάνουν το roadster πιο ακριβές κι ευέλικτο. Κι αυτό είναι αξιοσημείωτο για ένα αυτοκίνητο που η παραγωγή του έχει σταματήσει εδώ και μια δεκαετία, ενώ έχει πρωτοπαρουσιαστεί άλλη μια δεκαετία παλιότερα.

Από την άλλη, όπως θα δείτε, το Type R υπερέχει στις ευθείες. Η ροπή που δίνει το τούρμπο επισκιάζει το λυσσασμένο στροφάρισμα του ατμοσφαιρικού F22C.
 
Τελικά, ποιο γυρίζει πιο γρήγορα στην πίστα; Δείτε το video και θα έχετε την απάντηση.

[Πηγή: Speed Academy / YouTube]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube