Τούρμπο, κομπρέσορα ή πολυπετάλουδη ατμόσφαιρα; [video]

Τούρμπο, κομπρέσορα ή πολυπετάλουδη ατμόσφαιρα; [video]

Το Mazda MX-5 Miata μάς βοηθά να συγκρίνουμε τους τρεις τρόπους βελτίωσης του κινητήρα.

Mazda MX-5 Miata

Το Mazda MX-5 έχει ένα κάρο χαρίσματα κι αρετές, αλλά οι επιδόσεις του δεν είναι μία από αυτές. Μερικές φορές θες απλώς λίγη παραπάνω ισχύ. Με ποιον τρόπο όμως; Τούρμπο, κομπρέσορα ή πολυπετάλουδη εισαγωγή σε υπερκυβισμένο ατμοσφαιρικό μοτέρ;

Ο συμπαθής Mat Watson του καναλιού CarWow συγκέντρωσε τρία Miata τρίτης γενιάς, που αντιπροσωπεύουν τους τρεις διαφορετικούς τρόπους βελτίωσης της απόδοσης και τα υπέβαλε στις συνήθεις δοκιμές επιτάχυνσης.

Ποτέ δεν αγόραζες το Mazda MX-5 για τα γκάζια του, τι να επιλέξεις όμως αν θες το κάτι παραπάνω;

Αντιπαραθέτει ένα τουρμπάτο Miata, ένα που φοράει κομπρέσορα κι ένα ατμοσφαιρικό με πολυπετάλουδη εισαγωγή. Προφανώς η κάθε διάταξη έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά της, αλλά το βίντεο εστιάζει στις απόλυτες επιδόσεις, κάτι που ποτέ δεν ήταν προτεραιότητα για τη Mazda.

Υπάρχει ακόμα κι ένα απόλυτα εργοστασιακό Miata ως σημείο αναφοράς. Ο ατμοσφαιρικός τετρακύλινδρος κινητήρας των 2,0 lt αποδίδει 160 PS και 188 Nm ροπής.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Bullet: ένα εργοστασιακό κομπρεσοράτο V8 Mazda MX-5 [video]

Το ιαπωνικό ρόουνστερ με τον κομπρέσορα αποδίδει 248 PS και 289 Nm, αλλά το πιο ισχυρό από τα τρία είναι αυτό με το τούρμπο, με 262 PS και 306 Nm. Το ατμοσφαιρικό των 2,5 lt με τους πιο άγριους εκκεντροφόρους και την πολυπετάλουδη εισαγωγή αρκείται στα 240 PS και τα 285 Nm ροπής.

Mazda MX-5

Και τα τρία πακέτα βελτίωσης προσφέρονται από την BRR, κάτι που καθιστά πιο σωστή κι αξιόπιστη τη σύγκριση.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Αι γενεαί πάσαι των Mazda MX-5 σε ενδοοικογενειακή κόντρα [video]

Το κομπρεσοράτο Miata τερμάτισε πρώτο στο 1/4 του μιλίου σε 13,7". Το υπερτροφοδοτούμενο ήταν δεύτερο με επίδοση 14,5", το ατμοσφαιρικό πίσω με 14,9", ενώ το εργοστασιακό δίλιτρο χρειάστηκε 16,2".

Mazda MX-5

Στις κόντρες εν κινήσει, η υψηλότερη ροπή του τούρμπο έκανε τη διαφορά και το έφερε στην πρώτη θέση και στις δύο δοκιμασίες. Δεύτερο ήρθε το Miata με κομπρέσορα και βέβαια, το μη βελτιωμένο ήταν πάντα τελευταίο.

Η οδήγηση ενός Miata σε επαρχιακό δρόμο περιλαμβάνει πολλά παραπάνω από τις απόλυτες επιδόσεις στην ευθεία, αλλά η βρετανική δοκιμή δεν υπεισέρχεται σε μια ολιστική αξιολόγηση των τριών τρόπων βελτίωσης.

Η Mazda πρόσφερε το Miata NC τρίτης γενιάς από το 2005 έως το 2015. Η αυτοκινητοβιομηχανία αναβάθμισε πρόσφατα την τέταρτη γενιά ND στην Ιαπωνία, ενώ υποσχέθηκε ότι το δημοφιλές ρόοντστερ θα συνεχίσει να προσφέρεται στο μέλλον. Αλλά μάλλον θα είναι ηλεκτρικό.

 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube