Bullet: ένα εργοστασιακό κομπρεσοράτο V8 Mazda MX-5 [video]

Bullet: ένα εργοστασιακό κομπρεσοράτο V8 Mazda MX-5 [video]

Το Bullet Roadster ήταν ένα κομπρεσοράτο V8 Mazda MX-5 με την ιδιαιτερότητα ότι ήταν εργοστασιακό. Αν και δεν το έφτιαξε ποτέ η Mazda... 

Bullet Roadster SS Mazda MX-5 Miata

Το Mazda MX-5 Miata φορούσε πάντα σχετικά αδύναμα τετρακύλινδρα μοτέρ, υπήρξε όμως μια εργοστασιακή έκδοση V8 και μάλιστα με κομπρέσορα. Δεν προήλθε ακριβώς από τη Mazda, αλλά από μια εταιρεία που ονομάζεται Bullet και βρίσκεται στο Κουίνσλαντ της Αυστραλίας.

Σε πολλά Miata είχαν φορεθεί V8 κινητήρες για να ξεπεραστεί η έλλειψη δύναμης των εργοστασιακών κινητήρων, ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του 1990. Αλλά η Bullet σχεδίασε το Roadster της ώστε να είναι πλήρως νόμιμο και να βγάζει κανονικά πινακίδες ως ανεξάρτητο μοντέλο.

Αδύναμο το Mazda MX-5; Σας φτάνουν 430 PS και 575 Nm ροπής από κομπρεσοράτο V8 4,0 lt;

Είναι πολύ πιο σπάνιο από το εργοστασιακό υπερτροφοδοτούμενο Mazdaspeed Miata, αφού κατασκευάστηκε σε περιορισμένο αριθμό. Λιγότερα από 1.000 αυτοκίνητα παράχθηκαν από το 1999 έως το 2009 αντί για 5.400 του Mazdaspeed.

Bullet Roadster SS Mazda MX-5 Miata

Η επιλογή κινητήρα δεν ήταν εύκολη. Η εξέλιξη ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του 1990 όταν σε ένα τροποποιημένο Miata πρώτης γενιάς τοποθετήθηκε ένας περιστροφικός κινητήρας 13B από RX-7. Τελικά το πρότζεκτ δεν προχώρησε. Ίσως το πλαίσιο της πρώτης γενιάς να παραήταν εύκαμπτο κι ο Wankel όσο ισχυρός θα ήθελαν.

Τα μοντέλα παραγωγής βασίστηκαν εν τέλει στο MX-5 δεύτερης γενιάς. Η εταιρεία αντικατέστησε τον 13B με ένα Rover V8 που ήταν εξαιρετικά δημοφιλής επιλογή εκείνη την εποχή. Έτσι δημιουργήθηκε το πρώιμο Rover V8 Bullet. Πρόκειται για τον ίδιο Rover V8 των 4,6 lt που χρησιμοποιήθηκε σε μερικά από τα πιο τρελά μοντέλα της TVR.

Bullet Roadster SS Mazda MX-5 Miata

Όταν στις αρχές της χιλιετίας άρχισε να υπάρχει έλλειψη του συγκεκριμένου κινητήρα, η Bullet αναζήτησε άλλες λύσεις. Κατέληξε στον 1UZ-FE V8 4,0 lt της Toyota, η οποία τον χρησιμοποιούσε στο Toyota Soarer και στο Lexus LS400. Είχε αλουμινένιο μπλοκ, 32 βαλβίδες και τέσσερις εκκεντροφόρους.

Ήταν επίσης εξαιρετικά αξιόπιστο σύνολο, οπότε μπορούσατε να το παραγγείλετε είτε ως ατμοσφαιρικό είτε με κιτ κομπρέσορα. Περιελάμβανε κομπρέσορα Sprintex M90, σφυρήλατα σωθικά κι απέδιδε 430 PS και κυρίως 575 τρομακτικά Nm ροπής. Το μοντέλο ονομάστηκε Bullet Roadster SS.

Bullet Roadster SS Mazda MX-5 Miata

Ταυτόχρονα, ο κατασκευαστής φρόντισε να διασφαλίσει ότι όλα τα μοντέλα παραγωγής συμμορφώνονταν με τους κανονισμούς έγκρισης της Αυστραλίας (ADR). Προστέθηκαν ενισχύσεις στο πλαίσιο, μεγαλύτερα φρένα της Brembo κι ενισχυμένο διαφορικό περιορισμένης ολίσθησης. Επρόκειτο για ένα καθ' όλα νόμιμο εργοστασιακό μοντέλο.

Παρά το πρόβλημα της πρόσφυσης στην εκκίνηση, μπορούσε να επιταχύνει από στάση στα 100 km/h σε λιγότερο από 5". Η εμφάνιση ήταν αντίστοιχη των επιδόσεών του, με το καπό να ανοίγει ψαρωτικά προς τα μπροστά. Τα φωτιστικά σώματα της Mazda παρέμειναν, εν μέρει καλυμμένα από το νέο ενιαίο μπροστινό μέρος.

Bullet Roadster SS Mazda MX-5 Miata

Δε θα περιμένατε βέβαια ότι όλα τα παραπάνω θα ήταν φθηνά. Πίσω στο 2000, το SS πωλούνταν περίπου στα $75.000, τα οποία ήταν πάρα πολλά χρήματα για ένα Miata. Δυστυχώς, η Bullet δεν έγινε ποτέ μεγάλος κατασκευαστής και παρά τις προθέσεις της να κατασκευάσει ένα πρωτοποριακό σούπερκαρ, το Bullet V8 Roadster ήταν το τελευταίο της επίσημο μοντέλο.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube