Νέο μεγάλο εργοστάσιο για ανακύκλωση μπαταριών EV στην Ευρώπη

Νέο μεγάλο εργοστάσιο για ανακύκλωση μπαταριών EV στην Ευρώπη

Η εταιρεία Li-Cycle ξεκίνησε τη λειτουργία της πρώτης ευρωπαϊκής μονάδας για ανακύκλωση μπαταριών με ειδίκευση στους συσσωρευτές ιόντων λιθίου.

Li-Cycle, ανακύκλωση μπαταριών

Η κατασκευή και η ανακύκλωση μπαταριών για ηλεκτρικά οχήματα δημιουργούν θέσεις εργασίας -περικόπτοντας άλλες για να είμαστε ειλικρινείς.

Εκτός λοιπόν από τα μέγκα-εργοστάσια παραγωγής τους, δημιουργείται κι ένας κλάδος για το τέλος της ζωής τους. Η εταιρεία Li-Cycle, που δημιουργήθηκε το 2016, έχει ειδικευτεί στην ανακύκλωση μπαταριών από ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Η Li-Cycle για την ανακύκλωση μπαταριών στοχεύει σε συνολική ικανότητα παγκόσμιας επεξεργασίας 100.000 τόνων υλικών ετησίως

Li-Cycle, ανακύκλωση μπαταριών

Και μόλις ανακοίνωσε την έναρξη της εμπορικής λειτουργίας της πρώτης της μονάδας ανακύκλωσης Spoke στην Ευρώπη, που βρίσκεται στη Γερμανία (στο Μαγδεμβούργο). Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα εργοστάσια του είδους του στη Γηραιά Ήπειρο, με συνολική ικανότητα επεξεργασίας 30.000 τόνων υλικών μπαταριών ετησίως.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Η ΕΕ νομοθετεί για τη βιωσιμότητα στις μπαταρίες

Ωστόσο, η εγκατάσταση δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί. Προς το παρόν, υπάρχει μια γραμμή επεξεργασίας, με ετήσια δυναμικότητα 10.000 τόνων. Μια δεύτερη γραμμή θα ξεκινήσει μέχρι το τέλος του έτους. Και στη συνέχεια θα έρθει μια τρίτη.

Li-Cycle, ανακύκλωση μπαταριών

Η βιομηχανική μονάδα του Μαγδεμβούργου είναι η πέμπτη της Li-Cycle και πρώτη στην Ευρώπη. Με την εταιρεία να έχει ήδη ανακοινώσει τη δημιουργία δύο ακόμη κέντρων για ανακύκλωση μπαταριών. Η Li-Cycle στοχεύει έτσι σε συνολική ικανότητα παγκόσμιας επεξεργασίας 100.000 τόνων υλικών ετησίως.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Ευρωπαϊκή ρύθμιση για την ενεργειακή αντοχή στις μπαταρίες EV

Το εργοστάσιο επεξεργάζεται όλες τις μορφές προς ανακύκλωση σε μπαταρίες ιόντων λιθίου και συνεπώς μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων. Με μια τεχνική μάλιστα που δεν απαιτεί εκφόρτιση, αποσυναρμολόγηση ή θερμική επεξεργασία. 

Li-Cycle, ανακύκλωση μπαταριών

Η εταιρεία εξηγεί ότι οι τοποθεσίες Spoke της «παράγουν μια ενδιάμεση ουσία που ονομάζεται “μαύρη μάζα”, η οποία περιέχει διάφορα πολύτιμα υλικά από την μπαταρία, όπως λίθιο, νικέλιο και κοβάλτιο». Αυτή η μαύρη μάζα στη συνέχεια υποβάλλεται σε επεξεργασία σε μια άλλη εγκατάσταση, τα Hub.

Ένα από αυτά τα Hub θα τεθεί σε λειτουργία στις ΗΠΑ, ένα άλλο μελετάται στην Ιταλία. Το ιταλικό Hub αναμένεται να «αντιπροσωπεύει τη μεγαλύτερη πηγή ανακυκλωμένου λιθίου ποιότητας μπαταρίας, καθώς και ανακυκλωμένου νικελίου και κοβαλτίου, στην ευρωπαϊκή ήπειρο».
 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube