Mazda: Αναδιαμόρφωση του εργοστασίου Hofu για πιο ευέλικτη παραγωγή [video]

Mazda: Αναδιαμόρφωση του εργοστασίου Hofu για πιο ευέλικτη παραγωγή [video]

Η ανανεωμένη γραμμή παραγωγής H2 στο εργοστάσιο της Mazda στο Hofu μπορεί να κατασκευάζει πολλούς τύπους αυτοκινήτων και κινητήρων ταυτόχρονα και σε μία γραμμή παραγωγής. Έτσι προσαρμόζει σε λίγες μέρες την παραγωγή στις μεταβαλλόμενες ανάγκες.

Mazda Hofu plant, production line H2

Στις 6 Οκτωβρίου, η Mazda Motor Corporation παρουσίασε τη νέα ανακαινισμένη γραμμή παραγωγής H2 στο εργοστάσιο Hofu στη νοτιοδυτική Ιαπωνία. 

Η γραμμή παραγωγής H2, η οποία κατασκευάζει επί του παρόντος τα Mazda6 και Mazda CX-5, έχει αναβαθμιστεί για να καταστεί ικανή να κατασκευάζει μοντέλα της ομάδας Large Product, προσφέροντας μια ποικιλία επιλογών ηλεκτροκίνητων κινητήρων. 

Αυτό γίνεται εφικτό από ένα βελτιωμένο σύστημα παραγωγής που θα επιτρέψει στη Mazda να προσαρμόσει την παραγωγή της πιο εύκολα στα νέα μοντέλα ή στις μεταβαλλόμενες απαιτήσεις. Ανακαίνιση που αποτελεί το πιο πρόσφατο παράδειγμα της καινοτομικής προσέγγισης Monotsukuri.

Mazda Hofu plant, production line H2

Ως αποτέλεσμα της αναδιαμόρφωσης αυτής, μοντέλα με διαφορετικές πλατφόρμες (μεγάλες ή μικρές), κινητήρες (εσωτερικής καύσης ή ηλεκτρικά) και διάταξη κινητήρα (διαμήκη ή εγκάρσια) μπορούν αν χρειαστεί να κατασκευάζονται στην ίδια γραμμή. Αυτή η μικτή προσέγγιση παραγωγής είναι ένα σημαντικό βήμα προς την εκπλήρωση των σχεδίων της φίρμας από τη Hiroshima στο πλαίσιο της μοναδικής στρατηγικής πολλαπλών λύσεων της Mazda. Να θυμίσουμε ότι η Mazda ανακοίνωσε πρόσφατα τη διεύρυνση της γκάμας των SUV της από το 2022.

Η αναδιαμόρφωση αγορά μια σειριακή γραμμή παραγωγής που βασίζεται σε εξοπλισμό «χωρίς βάσεις». Δηλαδή ότι το εργοστάσιο δεν χρησιμοποιεί σταθερούς ιμάντες μεταφοράς ή κρεμάστρες. Αντίθετα, τα οχήματα μετακινούνται σε ολισθαίνουσες πλατφόρμες-παλέτες που βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο με το έδαφος. Έτσι μπορούν να τακτοποιούνται πιο ευέλικτα από ένα σταθερό σύστημα. Και στην περίπτωση που η ζήτηση αυξηθεί, η παραγωγική ικανότητα μπορεί εύκολα να επεκταθεί προσθέτοντας περισσότερα τμήματα στη γραμμή παραγωγής.

Mazda Hofu plant, production line H2

Το ολισθαίνον αυτό σύστημα επιτρέπει επίσης στους εργαζόμενους να μετακινούνται ελεύθερα στις πλατφόρμες και να εκτελούν όποιες εργασίες απαιτούνται για τον τύπο του μοντέλου που βρίσκεται μπροστά τους. Δύο αυτοματοποιημένα οχήματα καθοδήγησης (AGV) που ευθυγραμμίζονται με το μήκος του μοντέλου που κατασκευάζεται την τρέχουσα στιγμή, παραδίδουν τον κινητήρα συναρμολογημένο με εμπρός και πίσω ανάρτηση αντίστοιχα ή την μπαταρία στην περίπτωση ενός EV.

«Περισσότερο από το ήμισυ της εγκατάστασης είναι πλέον διευθετημένο με τέτοιο μη σταθερό τρόπο», εξηγεί ο Takeshi Mukai, διευθύνων σύμβουλος της Mazda.

Mazda Hofu plant, production line H2

Η εισαγωγή μιας νέας σειράς σπονδυλωτών μονάδων (FML) στο κατάστημα ηλεκτροσυγκόλλησης θα επιτρέψει στη Mazda να ελαχιστοποιήσει τους χρόνους παράδοσης και το κόστος επένδυσης, ειδικά όταν η εταιρεία εισάγει νέα μοντέλα στην γκάμα της. «Με την εισαγωγή του FML, αντί να επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία scrap-and-build κάθε φορά που εισάγεται ένα νέο μοντέλο, το μόνο μέρος που πρέπει να αλλάξει είναι ο έλεγχος της θέσης και της κίνησης των εξαρτημάτων», εξηγεί ο Takeshi Mukai.

Ενώ στο παρελθόν μπορεί να χρειαζόταν περισσότερος χρόνος και σημαντικές επενδύσεις για την ανανέωση μιας γραμμής παραγωγής για έναν νέο τύπο αυτοκινήτου, χάρη στις αναβαθμίσεις τόσο στο φανοποιείο όσο και στη γραμμή συναρμολόγησης, η ίδια διαδικασία μπορεί πλέον να διεκπεραιωθεί περίπου στο ένα πέμπτο του χρόνου και στο 10% του επενδυτικού κόστους σε σύγκριση με τα συμβατικά συστήματα, ισχυρίζεται η Mazda. 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube