Lotus LEVA: Νέα ηλεκτρική πλατφόρμα [video]

Lotus LEVA: Νέα ηλεκτρική πλατφόρμα [video]

Η Lotus παρουσιάζει τη LEVA, τη νέα ελαφριά αρχιτεκτονική για EV, με την επιλογή μεταξύ δύο διατάξεων μπαταρίας, που θα χρησιμεύσει ως βάση για τη μελλοντική ηλεκτρική γκάμα της.

Lotus LEVA

Με το λανσάρισμα του νέου και τελευταίου θερμικού σπορ αυτοκινήτου της, της Emira, η Lotus παρουσιάζει την αρχιτεκτονική στην οποία θα βασίσει την επόμενη γενιά ηλεκτρικών μοντέλων μπαταρίας. Ονομάζεται LEVA για το Lightweight Electric Vehicle Architecture. Και θα προσφέρει διαφορετικές διαμορφώσεις και δύο πιθανές διατάξεις μπαταρίας ανάλογα με τον τύπο του αυτοκινήτου που στοχεύει.

Η αρχιτεκτονική Lotus LEVA σχεδιάζεται συνεπώς για ολόκληρη τη μελλοντική ηλεκτρική γκάμα του Βρετανού κατασκευαστή... ή των πελατών του. Βλέπετε, η Lotus σχεδιάζει να εξελιχθεί σε προμηθευτή για άλλες ενδιαφερόμενες μάρκες.

Η αρχιτεκτονική LEVA, όπως λένε οι Βρετανοί, είναι ιδιαίτερα ελαφριά. Η Lotus ανακοινώνει ότι το πίσω μέρος της θα είναι 37% ελαφρύτερο από αυτό της νέας Lotus Emira V6 που λανσαρίστηκε πρόσφατα. Πάνω απ’ όλα όμως, η LEVA έχει σχεδιαστεί ειδικά για σπορ μοντέλα και προσφέρει μεγάλη ευελιξία υποδοχής. Μία από τις ιδιαιτερότητες της σχετίζεται με τη δυνατότητα επιλογής μεταξύ δύο διαφορετικών τοποθετήσεων στην μπαταρία. Η μία ονομάζεται «Slab» -πλάκα- και η άλλη «Chest» -στήθος, θώρακας.

Lotus LEVA Slab

Η διάταξη «Slab» είναι αυτό που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε με τις συστοιχίες της μπαταρίας να είναι ενσωματωμένες οριζόντια κάτω από την καμπίνα, στο πάτωμα.

Αυτή η διαμόρφωση θα φιλοξενεί οκτώ μονάδες και προορίζεται για μοντέλα 2+2 που θα επωφεληθούν από μέγιστη χωρητικότητα 66,4 kWh. Μπορεί να λειτουργήσει με ένα ή δύο κινητήρες, με αντίστοιχη μέγιστη ισχύ 350 ή 650 kW. Και με το μεταξόνιο να είναι τουλάχιστον 2.650 mm.

Lotus LEVA Chest single motor

Πιο πρωτότυπη, η αρχιτεκτονική «Chest» τοποθετεί τις μπαταρίες κάθετα πίσω από τα καθίσματα. Ιδανική διάταξη για σπορ αυτοκίνητο ή hypercar που χαρακτηρίζονται από το μικρό ύψος καμπίνας, ενώ απαιτείται και το χαμηλότερο δυνατό κέντρο βάρους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η μελλοντική Lotus Evija. 

Η LEVA «Chest» μπορεί να φιλοξενήσει δύο μπαταρίες. Η μία με οκτώ μονάδες (66,4 kWh) και η άλλη με 12 μονάδες (99,6 kWh). Στην πρώτη περίπτωση, το μεταξόνιο είναι τουλάχιστον 2.470 mm και η πλατφόρμα μπορεί να φιλοξενήσει μόνο έναν κινητήρα με μέγιστη ισχύ 350 kW. Για τη δεύτερη επιλογή, το μεταξόνιο είναι τουλάχιστον 2.650 mm και προσφέρει την επιλογή μεταξύ ενός ή δύο κινητήρων με αντίστοιχη μέγιστη ισχύ 350 και 650 kW.

Lotus LEVA Chest dual motor

Η καινοτομία της αρχιτεκτονικής Lotus LEVA έγκειται λοιπόν στο γεγονός ότι οι τρεις διαμορφώσεις έχουν κοινό το πίσω υποπλαίσιο, χυτό και πολύ ελαφρύ. Το οποίο περιλαμβάνει πολλά εναλλάξιμα εξαρτήματα και επιτρέπει δύο διαφορετικές διατάξεις συστοιχιών μπαταριών. Αυτές οι τελευταίες αποτελούνται από κυλινδρικά κελιά για υψηλή ενεργειακή πυκνότητα. Επιπλέον, η πλατφόρμα LEVA στοχεύει να είναι πιο φιλική προς το περιβάλλον, προωθώντας λιγότερο ρυπογόνα συναρμολόγηση χάρη στον ψυχρό πολυμερισμό και τις σημειακές κολλήσεις και συγκολλήσεις.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube