Η υβριδική εξέλιξη του Ford Fiesta [video]

Η υβριδική εξέλιξη του Ford Fiesta [video]

Με μια ισχυρή υβριδική ώθηση, η Ford φροντίζει ώστε το Fiesta να παραμείνει μια κορυφαία πρόταση στα σουπερμίνι.

Ακόμα πιο δύσκολο από το να βρεθείς στην κορυφή είναι να παραμείνεις εκεί. Γι’ αυτό ακριβώς η Ford φρόντισε να κάνει ό,τι έπρεπε για να συντηρήσει την εξαιρετική πορεία του Fiesta. Αν και δε φαίνεται με το μάτι, κάτω από το γνωστό 3θυρο ή 5θυρο αμάξωμα υπάρχει υψηλή εφαρμοσμένη τεχνολογία ώστε ο πήχης να ανέβει ακόμα περισσότερο.

Το βασικότερο ρόλο σε αυτή την αναβάθμιση, παίζει ο 1.000άρης 3κύλινδρος EcoBoost κινητήρας, ο οποίος επίσης δεν έχει επαναπαυθεί στις νίκες που εδώ και χρόνια συγκεντρώνει ως ο καλύτερος μικρός της αγοράς. Η ήπια υβριδική φιλοσοφία τον έχει κάνει ακόμα καλύτερο, δίνοντάς του ακόμα περισσότερη δύναμη και ακόμα καλύτερα χαρακτηριστικά απόδοσης χωρίς αρνητική επίπτωση στην κατανάλωση ή τις εκπομπές ρύπων. Έχει τονίσει περαιτέρω με λίγα λόγια τον σπορ χαρακτήρα από τον οποίο διαθέτει το Fiesta, ως ένα από τα πιο χαρισματικά στην οδήγηση μοντέλα της σουπερμίνι κατηγορίας.

Το μυστικό της εξέλιξης
Το ειδικό χαρακτηριστικό του EcoBoost Hybrid κινητήρα είναι ένα κύκλωμα που αποτελείται από μια αερόψυκτη συστοιχία μπαταριών ιόντων λιθίου η οποία λειτουργεί σε τάση 48V, έναν εναλλάκτη-μίζα και το σύστημα που μετατρέπει την κινητική ενέργεια σε ηλεκτρική όταν το αυτοκίνητο επιβραδύνει, ώστε να αποθηκεύεται στην μπαταρία. Με τη σειρά της η ενέργεια αυτή κατά την επιτάχυνση τροφοδοτεί τον εναλλάκτη που από γεννήτρια μετατρέπεται σε ηλεκτρικό κινητήρα με μέγιστη ισχύ 11,5 kW. Ο τελευταίος μέσω ιμάντα υποβοηθά το στροφαλοφόρο άξονα του EcoBoost, οπότε διευκολύνει το έργο του και η κατανάλωση μειώνεται, ειδικά στο αστικό περιβάλλον.

Διαβάστε τη δοκιμή του Ford Fiesta ST-Line 1.0 EcoBoost mHEV 155 PS εδώ

Η ηλεκτρική συνδρομή σημαίνει έξτρα 50 Nm, τα οποία στις 1.500 rpm πρακτικά διπλασιάζουν την ροπή του EcoBoost οπότε βελτιώσουν σημαντικά το τράβηγμα και μειώνουν δραστικά την υστέρηση του τούρμπο όταν ο οδηγός πατάει βαθιά το γκάζι στις χαμηλές στροφές. Με τη σειρά του αυτό το χαρακτηριστικό επέτρεψε σημαντικές αλλαγές στον θερμικό κινητήρα, όπως η τοποθέτηση μεγαλύτερου τούρμπο και η μείωση της σχέσης συμπίεσης ώστε η μέγιστη ισχύς να αυξηθεί στους 155 PS και η ροπή στα 240 Nm στις 2.500 rpm. Υπάρχει και μια ακόμα έκδοση του κινητήρα με λίγο χαμηλότερη απόδοση, δηλαδή 125 PS και 210 Nm, η οποία θα είναι λίγο αργότερα διαθέσιμη στη χώρα μας.

Εκείνη των 155 PS που ήδη διατίθεται κανονικά πετυχαίνει 0-100 km/h σε μόλις 8,9” και έχει τελική 219 km/h, ενώ παράλληλα έχει εργοστασιακή μέση κατανάλωση 4,5 lt/100 km και εκπομπές CO2 103 g/km. Οπότε το έτσι κι αλλιώς χαρισματικό πλαίσιο του Fiesta βρίσκει την ιδανική ισορροπία μεταξύ επιδόσεων και κόστους χρήσης.

Το Fiesta mHEV διατίθεται σε τρία επίπεδα εξοπλισμού: Το ST-Line με €19.180, το Vignale με €23.013 και το Active X με €20.406. Οι εν λόγω εκδόσεις έχουν σπορ, πολυτελή και crossover προσανατολισμό αντίστοιχα, οπότε ο εξοπλισμός είναι ανάλογα επιλεγμένος. Το ST-Line έχει 17άρες ζάντες αλουμινίου με σπορ σχεδίαση, σπορ ανάρτηση-καθίσματα-τιμόνι και πεντάλ, κουμπί εκκίνησης, ειδικής σχεδίασης μάσκα, προφυλακτήρες και μαρσπιέ, το infotainment SYNC 3 με οθόνη αφής 8”, cruise control, υποβοήθηση διατήρησης λωρίδας και αυτόματο κλιματισμό.

Το Vignale από την πλευρά του έχει ειδική μάσκα και προφυλακτήρες, αυτόματους προβολείς, ηλεκτρικά αναδιπλούμενους καθρέφτες, ενεργό cruise control, σύστημα αυτόματου φρεναρίσματος, κάμερα οπισθοπορείας, ημιδερμάτινα καθίσματα και το υψηλής απόδοσης ηχοσύστημα της B&O με 10 ηχεία.

Ford Fiesta Active

Το Active X, υποστηρίζει τον crossover χαρακτήρα με πλαστικά προστατευτικά του αμαξώματος και ποδιές στους προφυλακτήρες, ενώ έχει 18 mm μεγαλύτερη απόσταση από το έδαφος, ράγες οροφής, αισθητήρες παρκαρίσματος εμπρός-πίσω, ασύρματο κλειδί Ford KeyFree και πέντε προγράμματα οδήγησης αντί για τα τρία που έχουν οι υπόλοιπες εκδόσεις. Στα Normal, Eco και Sport, το Active X προσθέτει τα Slippery και Trail.

Όλη η πληροφορία στο χέρι σου
Τα παραπάνω είναι στοιχεία που δεν αλλάζουν την έτσι κι αλλιώς εξαιρετική εικόνα του Fiesta, όμως ανεβάζουν το τεχνολογικό του επίπεδο όπως ακριβώς κάνει και το FordPass Connect. Πρόκειται για μια εφαρμογή που διατίθεται τόσο για iOs όσο και για Android περιβάλλον και πρακτικά συγκεντρώνει όλες τις σημαντικές πληροφορίες για το αυτοκίνητο στο smartphone, εξασφαλίζοντας εύκολη επικοινωνία με το δίκτυο της εταιρείας και προβάλλοντας ό,τι χρειάζεται απ’ ευθείας στο infotainment SYNC.

Μέσω του FordPass και του Live Traffic μπορείς να βλέπεις την κίνηση σε πραγματικό χρόνο για να διαλέγεις τη διαδρομή σου, να βρίσκεις όποιον προορισμό χρειάζεσαι αλλά και όλα τα σημεία παρκαρίσματος που βρίσκονται κοντά σου, ενώ οι εκπρόσωποι της εφαρμογής είναι διαθέσιμοι για να βοηθήσουν σε οποιοδήποτε θέμα προκύψει, κάνοντας τη ζωή εύκολη.

Διαμόρφωσε το δικό σου Ford Fiesta mHEV εδώ

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube

Advertisement