Γιατί οι μπαταρίες πρώτης τοποθέτησης κρατούν περισσότερο;

Γιατί οι μπαταρίες πρώτης τοποθέτησης κρατούν περισσότερο;

Δεν αποτελεί κοινό μυστικό ότι οι καινούριες μπαταρίες του εμπορίου δεν έχουν το ίδιο προσδόκιμο ζωής με τις μπαταρίες πρώτης τοποθέτησης. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Recor

Πολλές φορές, η διάρκεια ζωής των μπαταριών πρώτης τοποθέτησης που μπαίνουν στο εργοστάσιο ξεπερνά τα πέντε χρόνια. Στον αντίποδα, οι μπαταρίες του εμπορίου διαρκούν πολύ λιγότερο.

Αυτό συμβαίνει κυρίως, γιατί οι αυτοκινητοβιομηχανίες, κατά τη διάρκεια της παραγωγής, δεσμεύονται από αυστηρές προδιαγραφές και στοχεύουν στην ποιότητα. Για αυτό και είναι υπεύθυνες σε περίπτωση που κάτι δεν πάει καλά με την ποιότητα των υλικών μετά την πώληση. Και κάπως έτσι οδηγούμαστε στην εργοστασιακή εγγύηση που δίνουν όλες οι κατασκευάστριες εταιρείες.

Από την άλλη όμως, οι προδιαγραφές που υπάρχουν στην ελεύθερη αγορά δεν θα λέγαμε ότι είναι και τόσο αυστηρές, σε σύγκριση με αυτές που εφαρμόζονται στα εργοστάσια. Κατά συνέπεια λοιπόν, διαφορετικά υλικά, τα οποία δεν έχουν την ίδια διάρκεια ζωής.

Οι μπαταρίες πρώτες τοποθέτησης έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής σε σύγκριση με αυτές του εμπορίου. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για αυτό

Recor

Πάντως, και στις εταιρείες του εμπορίου υπάρχουν ποιότητες που, αντίστοιχα, αυξάνουν την τιμή. Οι περισσότεροι κατασκευαστές μπαταριών έχουν τρεις ποιότητες, δίνοντας την ευκαιρία σε όποιον θέλει να αγοράσει την καλύτερη να το κάνει, με το αντίστοιχο αντίτιμο φυσικά. Πολλές φορές είναι και θέμα μάρκετινγκ, όπου μία εταιρεία διαφημίζει μία οικονομική μπαταρία για να προσεγγίσει περισσότερο αγοραστικό κοινό.

Ένας άλλος παράγοντας που μειώνει τη διάρκεια ζωής στις μπαταρίες του εμπορίου, είναι η προβληματική αποθήκευση των μπαταριών μετά την παραγωγή τους. Η αποθήκευσή τους σε χώρους που δεν είναι κατάλληλοι μειώνει τη διάρκεια ζωής τους, κάνοντάς τες να αποφορτίζονται πιο γρήγορα.

Φυσικά, δεν θα πρέπει να αμελήσουμε και την τακτική των εταιρειών να παράγουν αναλώσιμα προϊόντα, τα οποία θα αντέχουν για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Για παράδειγμα, μία μπαταρία που θα άντεχε για οχτώ ή δέκα χρόνια θα ήταν για οικονομικά ασύμφορη για τις εταιρείες μπαταριών.

Τέλος, ένας ακόμα λόγος που οι μπαταρίες δεν κρατούν μεγάλο χρονικό διάστημα είναι το ίδιο το αυτοκίνητο. Οι απώλειες σε ένα καινούριο αυτοκίνητο είναι πολύ λιγότερες από αυτές σε ένα παλαιότερο, που μπορεί με τα χρόνια να παρουσιάσει κάποια ηλεκτρική απώλεια λόγω φυσιολογικής φθοράς κάποιων καλωδίων ή άλλων ηλεκτρικών απωλειών.
 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube