Έτοιμη να περάσει στην τεχνολογία μπαταριών στερεάς κατάστασης η BMW

Έτοιμη να περάσει στην τεχνολογία μπαταριών στερεάς κατάστασης η BMW

Η BMW ετοιμάζεται πυρετωδώς για το πέρασμά της στην επόμενη γενιά μπαταριών solid-state, δηλώνοντας έτοιμη να τις δοκιμάσει πριν το 2025…

Όλο το «παιχνίδι» για τους κατασκευαστές αυτή τη στιγμή, παίζεται γύρω από την επόμενη γενιά μπαταριών που θα εφοδιάζουν τα ηλεκτρικά τους μοντέλα. Οι solid-state μπαταρίες είναι η πιο hot τεχνολογία και αυτή που θα περάσει στην επόμενη γενιά τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Η BMW φαίνεται πως βρίσκεται πιο κοντά από κάθε άλλον κατασκευαστή να ξεκινήσει τις δοκιμές αυτών των μπαταριών, αποκτώντας ένα πολύ σημαντικό πλεονέκτημα τη δεδομένη στιγμή. Το πλάνο της λέει πως είναι σε θέση να αναπτύξει αρκετά μεγάλες κυψέλες μπαταριών στερεάς κατάστασης και να ξεκινήσει να τις δοκιμάζει πριν από το 2025.

Η θετική αυτή εξέλιξη προκύπτει βεβαίως από την επέκταση της συμφωνίας της με την αμερικανική εταιρεία Solid Power και τις σχετικές άδειες που χρειάστηκαν ώστε να μπορεί να ξεκινήσει η παραγωγή των μπαταριών αυτής της τεχνολογίας στο Parsdorf του Μονάχου.

BMW ix

Σε συνέντευξή του ο επικεφαλής του τμήματος έρευνας και ανάπτυξης της BMW, Peter Lamp, υποστήριξε πως η παραγωγή των κυψελών θα ξεκινήσει το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους και πως μέχρι το 2025 ο στόχος είναι να υπάρχουν αρκετά μεγάλες μπαταρίες για να δοκιμαστούν.

Ενώνοντας τις δυνάμεις της BMW με την Solid Power, o Lamp είναι σίγουρος πως θα καταφέρουν να ακολουθήσουν το παραπάνω χρονοδιάγραμμα, αντίθετα με τα σενάρια  καθυστέρησης αυτής της τεχνολογίας.  

Θυμίζουμε πως η συνεργασία των δύο εταιρειών ανακοινώθηκε το Δεκέμβριο του 2022, όμως  σήμερα μιλάμε για μια διεύρυνση αυτής της συνεργασίας. Συγκεκριμένα, η BMW από τη μεριά της αποκτά την αποκλειστικότητα της τεχνολογίας που της παρέχει η Solid Power, σε μια συμφωνία με κόστος €20 εκ. μέχρι τον Ιούνιο του 2024. Σε αυτό συμπεριλαμβάνεται και η παροχή  τεχνογνωσίας της Solid Power στο σχεδιασμό και την κατασκευή των κατάλληλων ηλεκτροδίων που απαιτούν οι μπαταρίες στερεάς κατάστασης. 

Η Solid Power ωστόσο θα διατηρήσει την πνευματική της ιδιοκτησία για τα υλικά ηλεκτρολυτών που έχει αναπτύξει για αυτές τις μπαταρίες. 

Τέλος, αν και η παραγωγική δυνατότητα της εταιρείας αναμένεται να φτάσει τις 15.000 μπαταρίες μεγάλου μεγέθους σε ετήσια βάση, η επερχόμενη αυξημένη ζήτηση γι’ αυτές, την έχει οδηγήσει στη σύναψη συνεργασίας και με άλλες εταιρείες στο κομμάτι της παραγωγής.

 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube