Ελαστικό της Goodyear για τα ιπτάμενα αυτοκίνητα του μέλλοντος [video]

Ελαστικό της Goodyear για τα ιπτάμενα αυτοκίνητα του μέλλοντος [video]

Τροχός που μετατρέπεται σε κινητήρα σε ένα σενάριο επιστημονικής φαντασίας!

Η Goodyear παρουσίασε στην Έκθεση Γενεύης ένα πρωτότυπο ελαστικό, σχεδιασμένο για τα αυτόνομα και ιπτάμενα αυτοκίνητα του μέλλοντος.

Το AERO είναι ένα ελαστικό 2 σε 1 αφού μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως συμβατικός τροχός για το δρόμο αλλά και ως περιστροφικός κινητήρας (multimodal tilt-rotor) για πτήσεις. Το ελαστικό λειτουργεί χωρίς αέρα και οι ενσωματωμένες ακτίνες (που σε λειτουργία πτήσης χρησιμοποιούνται και ως λεπίδες του κινητήρα) υποστηρίζουν το βάρος του οχήματος και απορροφούν τους κραδασμούς υποκαθιστώντας τη λειτουργία της ανάρτησης.

Goodyear

Επιπλέον, το ελαστικό χρησιμοποιεί μαγνητικές δυνάμεις για μειωμένες τριβές που επιτρέπουν την περιστροφή του σε μεγάλες ταχύτητες, ενώ μέσω αισθητήρων οπτικών ινών διαβάζει το δρόμο παρακολουθώντας διαρκώς την κατάσταση του. Τέλος, το ενδιαφέρον πρωτότυπο ενσωματώνει τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης που συνδυάζει τις πληροφορίες από το ελαστικό και από τον εγκέφαλο του οχήματος, προλαμβάνοντας προβληματικές καταστάσεις που μπορεί να προκύψουν.

Όπως καταλαβαίνετε, το project της Goodyear είναι ξεκάθαρα ερευνητικής φύσης αφού μια τέτοια τεχνολογία κινείται ακόμη στα πλαίσια της επιστημονικής φαντασίας. Παρόλα αυτά, ορισμένα στοιχεία του όπως η έλλειψη αέρα και η ενσωμάτωση αισθητήρων, εξελίσσονται ήδη από τους μηχανικούς και τους σχεδιαστές της εταιρείας με στόχο να περάσουν στην παραγωγή.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube