node/19773

Δείτε πώς λειτουργεί αεροδυναμικά το νέο Ford GT [video]

Πλάνα από την αεροδυναμική σήραγγα δείχνουν γιατί ένα σούπερκαρ δεν αρκεί να είναι δυνατό και ελαφρύ.

Αν κρίνουμε από την άνετη νίκη της αγωνιστικής έκδοσης στις 24 Ώρες του Le Mans, η έκδοση δρόμου του σούπερκαρ της Ford θα πρέπει να είναι απίστευτα γρήγορη.

Φυσικά, για να είναι ένα σούπερκαρ γρήγορο, δεν αρκεί να έχει δυνατό κινητήρα και μικρό βάρος. Πρέπει να διαχειρίζεται σωστά και τη ροή του αέρα ώστε, αφενός να μην έχει μεγάλη αεροδυναμική αντίσταση, και αφετέρου να μην εμφανίζει αεροδυναμική άντωση στις υψηλές ταχύτητες, αλλά αντίθετα να αναπτύσσει αεροδυναμική πίεση που να το «κολλάει» στο δρόμο.

Η μελέτη της αεροδυναμικής με τη βοήθεια υπολογιστή (CFD) κάνει θαύματα σήμερα, όμως στο τέλος χρειάζεται και η επαλήθευση των δεδομένων στην παραδοσιακή αεροδυναμική σήραγγα.

Καθώς η αεροδυναμική εξέλιξη του Ford GT συνεχίζεται πριν το νέο σούπερκαρ διατεθεί στην αγορά προς το τέλος της χρονιάς, η Ford έδωσε στη δημοσιότητα ένα σχετικό video που αξίζει να δει κανείς. Αυτό αποκαλύπτει πώς δουλεύουν τα ενεργά αεροδυναμικά στοιχεία του, από τα κλαπέτα κάτω από τη μάσκα μέχρι τη μεγάλη πίσω πτέρυγα, που στα πλάνα δέχεται ρεύμα αέρα ταχύτητας 200 km/h.

Παρότι το GT αποκαλύφθηκε σε μορφή προπαραγωγής εδώ και ενάμιση χρόνο, εντούτοις δεν γνωρίζουμε ακόμη πολλά γι’ αυτό. Ξέρουμε ότι ο V6 3,5 λίτρων με τα δύο τούρμπο θα αποδίδει πάνω από 600 ίππους, αλλά δεν ξέρουμε πόσους ακριβώς θα στέλνει στους πίσω τροχούς μέσω του 7τάχυτου κιβωτίου διπλού συμπλέκτη.

Το 2017 η Ford θα κατασκευάσει μόνο 250 GT και την επόμενη χρονιά άλλα τόσα, ώστε να εξασφαλίσει ότι το νέο της σούπερκαρ θα είναι σαφώς πιο σπάνιο και αποκλειστικό από το προηγούμενο GT.

TAGS
node/39685
Audi Integrated Vehicle Dynamics

Έρχονται ισχυρότεροι υπολογιστές στα Audi

Η Audi σύντομα θα ενσωματώσει ένα υπολογιστικό σύστημα στα αυτοκίνητά της που θα είναι πολύ πιο ισχυρό και αποτελεσματικό από εκείνο των σημερινών της γκάμας. Ένας «κεντρικός εγκέφαλος» που θα διαχειρίζεται πλήθος παραμέτρων και εφαρμογών.

Δευτέρα, 10 Αυγούστου 2020 | Επικοινωνία

Έρχονται ισχυρότεροι υπολογιστές στα Audi

Οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ των διαφόρων συστημάτων που ενσωματώνουν τα αυτοκίνητα έχουν γίνει όλο και πιο περίπλοκες με την πάροδο των ετών. Η Audi θα το «απλοποιήσει» λοιπόν, επιλέγοντας για τα μελλοντικά μοντέλα της έναν ισχυρό υπολογιστή που θα συγκεντρώνει όλες τις λειτουργίες του αυτοκινήτου.

Το Ingolstadt ανακοίνωσε ότι αυτή η καινοτομία, που ονομάζεται Integrated Vehicle Dynamics, θα λειτουργεί ως κεντρικό σύστημα για τον εξοπλισμό που σχετίζεται με τη δυναμική συμπεριφορά των αυτοκινήτων. Η Audi υπόσχεται έναν υπολογιστή δέκα φορές ισχυρότερο από αυτούς που είναι τοποθετημένοι στα υφιστάμενα μοντέλα. 
Audi Integrated Vehicle Dynamics

Σύμφωνα με την επίσημη δήλωση, θα είναι σε θέση να ελέγχει έως και 90 λειτουργίες, ανάλογα με τη χρήση και την κατηγορία του μοντέλου. Όλα τα αυτοκίνητα, από το κόμπακτ χάτσμπακ Audi A3 έως το μεγάλο κουπέ SUV Q8 και το 100% ηλεκτρικό e-tron θα επωφεληθούν από τη νέα υπολογιστική μονάδα. 

Το Integrated Vehicle Dynamics θα αποδείξει επίσης, σύμφωνα με την Audi, την αποδοτικότητά του όσον αφορά τα εξηλεκτρισμένα μοντέλα με τη διαχείριση τεχνολογιών ανάκτησης ενέργειας από την πέδηση, οι οποίες τελικά θα αυξήσουν την αυτονομία της μπαταρίας κατά 30%.

Audi Integrated Vehicle Dynamics

Το λανσάρισμα του IVD σε αυτοκίνητα παραγωγής δεν έχει ακόμη καθοριστεί χρονικά. Ανώτερο στέλεχος όμως που εμπλέκεται στο πρότζεκτ δήλωσε σε αρκετά μέσα ότι η πρώτη έκδοση του IVD είναι ήδη έτοιμη για τις επόμενες γενιές των Audi που θα λανσαριστούν.

node/39678
Bentley Octopus Electric Engine Project

Επαναστατικό ηλεκτρομοτέρ από την Bentley

Ετοιμάζοντας το λανσάρισμα του αμιγώς ηλεκτρικού μοντέλου της, η Bentley θέλει να εξελίξει μιας νέας γενιάς ηλεκτροκινητήρες με πρωτόφαντη τεχνολογία, απαλλαγμένη από σπάνιες γαίες.

Κυριακή, 09 Αυγούστου 2020 | Επικοινωνία

Επαναστατικό ηλεκτρομοτέρ από την Bentley

Υπό την ονομασία Octopus (Optimised Components, Test and simulatiOn, toolkits for Powertrains which integrate Ultra high-speed motor Solutions), η Bentley συνεργάζεται στο πρότζεκτ αυτό με εννέα ακόμη συνεργάτες 

Το Octopus, με τριετή προγραμματισμένη εξέλιξη και χρηματοδοτούμενο από την OLEV, μια βρετανική κυβερνητική υπηρεσία με αντικείμενο τα οχήματα χαμηλών εκπομπών, σχεδιάζει να εξελίξει μια νέα γενιά ηλεκτρικού κινητήρα. Πιο αποδοτικός από τα σημερινά ηλεκτρομοτέρ, ο κινητήρας αυτός δεν θα κάνει χρήση σπάνιων γαιών, αντικαθιστώντας παράλληλα τα παραδοσιακά χάλκινα πηνία με ένα νέο ανακυκλώσιμο υλικό.

Bentley

Μέρος του οδικού χάρτη «Bentley Beyond 100» που στόχο έχει να καταστήσει την Bentley βιώσιμη φίρμα πολυτελείας, το πρόγραμμα Octopus θα καταλήξει σε μια πρώτη εφαρμογή παραγωγής έως το 2026. Λανσάρισμα που θα πρέπει να συμπέσει με την άφιξη του πρώτου ηλεκτρικού αυτοκινήτου της Bentley.

Μέχρι τότε, η βρετανική φίρμα θα πρέπει σταδιακά να επεκτείνει την ηλεκτρική γκάμα της. Διαθέτοντας ήδη την επαναφορτιζόμενη υβριδική Bentayga, το Crewe σχεδιάζει να ενσωματώσει μια υβριδική εναλλακτική λύση σε κάθε μοντέλα της έως το 2023.