Άσκαστο λάστιχο –χωρίς αέρα, στο εμπόριο σε πέντε χρόνια [video]

Άσκαστο λάστιχο –χωρίς αέρα, στο εμπόριο σε πέντε χρόνια [video]

Το αυτοκίνητο με λάστιχα που δεν κλατάρουν θα είναι σύντομα πραγματικότητα! Η Michelin, σε συνεργασία με την General Motors, μόλις παρουσίασε το Uptis, ένα λάστιχο χωρίς αέρα με πολλά πλεονεκτήματα.

Σαφώς το έχετε σκεφτεί, διότι -δεν μπορεί!- κάποια στιγμή στη ζωή σας ως οδηγού αντιμετωπίσατε ένα κλαταρισμένο λάστιχο. Οπότε θα το είχατε ευχηθεί: «Δεν γίνεται να υπάρξει ένα λάστιχο που δεν σκάει;». 

Η Michelin λοιπόν το έκανε. Η γαλλική εταιρεία φαντάστηκε ένα λάστιχο για τα επιβατικά αυτοκίνητα που θα είναι «άφθαρτο». Σε συνεργασία με την General Motors, σχεδίασε το Uptis (Unique Puncture-proof Tire System - Μοναδικό Αδιάτρητο Σύστημα Ελαστικού). Προς το παρόν, πρόκειται για πρωτότυπο που δοκιμάζεται πάνω στο Chevrolet Bolt. Αλλά η Michelin ανακοινώνει ότι το λάστιχο αυτό θα μπει στην παραγωγή το 2024.

Η ιδιαιτερότητα του Uptis είναι ότι δεν έχει αέρα. Παρόλα αυτά, η όψη του βρίσκεται πολύ κοντά σε αυτή του συμβατικού ελαστικού. Υπάρχει δηλαδή ζάντα, εν προκειμένω από αλουμίνιο, και ένα πέλμα με κλασική χάραξη. Η ιδιαιτερότητα βρίσκεται μεταξύ αυτών των δύο στοιχείων, με συνθετικό καουτσούκ και δομή από «υαλορητίνη», ένα πατενταρισμένο υλικό. Αυτό το τμήμα, σχήματος ανοιχτού «V», είναι εύκαμπτο, ικανό να παραμορφωθεί όπως ένα συμβατικό ελαστικό.

Michelin Uptis

Τα πλεονεκτήματα του Uptis είναι πολλά. Ήδη, για τον οδηγό, αυτό το λάστιχο επιδρά καθησυχαστικά στην ψυχολογία του. Δεν υπάρχει κίνδυνος να σκάσει ή να χάσει πίεση, ακινητοποιώντας τον στη μέση του πουθενά! Έχει επίσης ένα πλεονέκτημα όσον αφορά την ασφάλεια, δεδομένου ότι δεν υπάρχει κίνδυνος οδήγησης με χαμηλή πίεση στα λάστιχα. Η Michelin υπογραμμίζει επίσης το γεγονός ότι οι ιδιοκτήτες στόλων δεν θα επηρεάζονται πλέον από την ακινητοποίηση οχημάτων επειδή λείπουν για επιδιόρθωση ή μη προγραμματισμένη αντικατάσταση ελαστικού λόγω κλαταρίσματος.

Το πλεονέκτημα του Uptis παίρνει επίσης και οικολογική διάσταση, με λιγότερα λάστιχα προς αντικατάσταση. Σύμφωνα με τη Michelin, κάθε χρόνο, το 20% των ελαστικών διαλύονται λόγω κλαταρίσματος ή ανομοιόμορφης φθοράς που προκαλείται από ακατάλληλη πίεση. Αυτό, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της, θα αντιπροσωπεύει 200 εκατ. λάστιχα!

Michelin Uptis

Η Michelin σημειώνει πως το Uptis αρχικά θα προταθεί ως έξτρα σε κάποια μοντέλα της General Motors σε πέντε χρόνια. Ο Γάλλος κατασκευαστής δηλώνει ότι και άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες θα είναι εταίροι, αλλά σε περιορισμένο αριθμό και σε συμφωνία με την GM.

Το Uptis όμως διατηρεί ακόμη πολλά μυστικά. Ποια θα είναι η τιμή ενός τέτοιου ελαστικού; Πώς θα αντικαθίσταται το πέλμα; Για απαντήσεις θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι το 2024.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ H Michelin παρουσιάζει το λάστιχο το μέλλοντος [video]

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Goodyear: Σφαιρικό λάστιχο για το μέλλον! [video]

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ H Michelin σχεδιάζει ξύλινα λάστιχα!

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Ο Bibendum, το παιδί-λάστιχο της Michelin, έκλεισε τα 120! [video]

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Λάστιχα της Michelin που αυτό-επιδιορθώνονται στο Ford Explorer [video]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube