node/35533

Άσκαστο λάστιχο –χωρίς αέρα, στο εμπόριο σε πέντε χρόνια [video]

Το αυτοκίνητο με λάστιχα που δεν κλατάρουν θα είναι σύντομα πραγματικότητα! Η Michelin, σε συνεργασία με την General Motors, μόλις παρουσίασε το Uptis, ένα λάστιχο χωρίς αέρα με πολλά πλεονεκτήματα.

Σαφώς το έχετε σκεφτεί, διότι -δεν μπορεί!- κάποια στιγμή στη ζωή σας ως οδηγού αντιμετωπίσατε ένα κλαταρισμένο λάστιχο. Οπότε θα το είχατε ευχηθεί: «Δεν γίνεται να υπάρξει ένα λάστιχο που δεν σκάει;». 

Η Michelin λοιπόν το έκανε. Η γαλλική εταιρεία φαντάστηκε ένα λάστιχο για τα επιβατικά αυτοκίνητα που θα είναι «άφθαρτο». Σε συνεργασία με την General Motors, σχεδίασε το Uptis (Unique Puncture-proof Tire System - Μοναδικό Αδιάτρητο Σύστημα Ελαστικού). Προς το παρόν, πρόκειται για πρωτότυπο που δοκιμάζεται πάνω στο Chevrolet Bolt. Αλλά η Michelin ανακοινώνει ότι το λάστιχο αυτό θα μπει στην παραγωγή το 2024.

Η ιδιαιτερότητα του Uptis είναι ότι δεν έχει αέρα. Παρόλα αυτά, η όψη του βρίσκεται πολύ κοντά σε αυτή του συμβατικού ελαστικού. Υπάρχει δηλαδή ζάντα, εν προκειμένω από αλουμίνιο, και ένα πέλμα με κλασική χάραξη. Η ιδιαιτερότητα βρίσκεται μεταξύ αυτών των δύο στοιχείων, με συνθετικό καουτσούκ και δομή από «υαλορητίνη», ένα πατενταρισμένο υλικό. Αυτό το τμήμα, σχήματος ανοιχτού «V», είναι εύκαμπτο, ικανό να παραμορφωθεί όπως ένα συμβατικό ελαστικό.

Michelin Uptis

Τα πλεονεκτήματα του Uptis είναι πολλά. Ήδη, για τον οδηγό, αυτό το λάστιχο επιδρά καθησυχαστικά στην ψυχολογία του. Δεν υπάρχει κίνδυνος να σκάσει ή να χάσει πίεση, ακινητοποιώντας τον στη μέση του πουθενά! Έχει επίσης ένα πλεονέκτημα όσον αφορά την ασφάλεια, δεδομένου ότι δεν υπάρχει κίνδυνος οδήγησης με χαμηλή πίεση στα λάστιχα. Η Michelin υπογραμμίζει επίσης το γεγονός ότι οι ιδιοκτήτες στόλων δεν θα επηρεάζονται πλέον από την ακινητοποίηση οχημάτων επειδή λείπουν για επιδιόρθωση ή μη προγραμματισμένη αντικατάσταση ελαστικού λόγω κλαταρίσματος.

Το πλεονέκτημα του Uptis παίρνει επίσης και οικολογική διάσταση, με λιγότερα λάστιχα προς αντικατάσταση. Σύμφωνα με τη Michelin, κάθε χρόνο, το 20% των ελαστικών διαλύονται λόγω κλαταρίσματος ή ανομοιόμορφης φθοράς που προκαλείται από ακατάλληλη πίεση. Αυτό, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της, θα αντιπροσωπεύει 200 εκατ. λάστιχα!

Michelin Uptis

Η Michelin σημειώνει πως το Uptis αρχικά θα προταθεί ως έξτρα σε κάποια μοντέλα της General Motors σε πέντε χρόνια. Ο Γάλλος κατασκευαστής δηλώνει ότι και άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες θα είναι εταίροι, αλλά σε περιορισμένο αριθμό και σε συμφωνία με την GM.

Το Uptis όμως διατηρεί ακόμη πολλά μυστικά. Ποια θα είναι η τιμή ενός τέτοιου ελαστικού; Πώς θα αντικαθίσταται το πέλμα; Για απαντήσεις θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι το 2024.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ H Michelin παρουσιάζει το λάστιχο το μέλλοντος [video]

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Goodyear: Σφαιρικό λάστιχο για το μέλλον! [video]

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ H Michelin σχεδιάζει ξύλινα λάστιχα!

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Ο Bibendum, το παιδί-λάστιχο της Michelin, έκλεισε τα 120! [video]

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Λάστιχα της Michelin που αυτό-επιδιορθώνονται στο Ford Explorer [video]

node/39939
BMW 128ti

BMW: Τεχνολογία για βελτίωση της οδικής συμπεριφοράς

Η BMW συνεργάζεται με μια εταιρεία τεχνολογίας για να σχεδιάσει ένα σύστημα που θα μπορεί να αναλύει τον δρόμο σε πραγματικό χρόνο για να βελτιώσει το κράτημα και την άνεση. Μια ιδέα που, ωστόσο, δεν είναι πραγματικά νέα.

Παρασκευή, 18 Σεπτεμβρίου 2020 | Επικοινωνία

BMW: Τεχνολογία για βελτίωση της οδικής συμπεριφοράς

Η δυνατότητα της απόσβεσης σε ένα αυτοκίνητο έχει προφανώς μεγάλο περιθώριο βελτίωσης, ακόμη και εν έτει 2020. Οι κορυφαίοι κατασκευαστές έχουν ήδη, ως επί το πλείστον, συστήματα που αναλύουν τον δρόμο, χάρη στις κάμερες, και έτσι καθιστούν δυνατή την προσαρμογή της ανάρτησης στο επικείμενο ανάγλυφο. Ένα είδος προγνωστικής απόσβεσης (και όχι μόνο «παθητικής») που συναντάμε ιδιαίτερα σε μοντέλα της Mercedes-Benz, αλλά και στη Rolls-Royce που ανήκει στο γκρουπ της BMW.

Η BMW για το ανάλογο σύστημά της συνεργάστηκε με την ισραηλινή Tactile Mobility, εταιρεία που ειδικεύεται στην τεχνολογία συλλογής και ανάλυσης δεδομένων. Στόχος είναι να σχεδιάσει ένα σύστημα νέας γενιάς βασισμένο σε αισθητήρες που θα συλλέγουν και θα αναλύουν δεδομένα από τα λάστιχα, τα φρένα, τον κινητήρα, την ανάρτηση και την κατάσταση του δρόμου για να τελειοποιήσουν την οδική συμπεριφορά και την άνεση.

Στο σημείο αυτό να πούμε ότι η Tactile Mobility δεν μας είναι άγνωστη, καθώς συνεργάζεται ήδη με αρκετές αυτοκινητοβιομηχανίες όπως η Ford και η Porsche, καθώς και με δήμους και οδικές αρχές στις Ηνωμένες Πολιτείες, στην Ευρώπη και στην Ασία.

Η τρόπον τινά καινοτομία στην προκειμένη περίπτωση όμως είναι ότι αυτή η τεχνολογία δεν θα προορίζεται για τη Rolls-Royce, αλλά θα αποτελέσει κοινό τόπο σε μια νέα γενιά μοντέλων BMW από το 2021. Επίσης, τα δεδομένα που συλλέγονται από τους αισθητήρες δεν θα χρησιμοποιηθούν μόνο για την προσαρμογή των αναρτήσεων αφού «θα μοιράζονται και σε άλλα οχήματα και υποδομές για τη βελτίωση της ασφάλειας στον δρόμο, ειδικά στις περιπτώσεις που αφορούν μεγάλες λακκούβες ή αντικείμενα στον δρόμο.

node/39934

Volvo Advanced Air Cleaner για καθαρό αέρα στην καμπίνα

Παγκόσμια πρωτιά για τη Volvo: Αναπνεύστε καθαρό αέρα στο εσωτερικό των νέων Volvo με την τεχνολογία Advanced Air Cleaner.

Πέμπτη, 17 Σεπτεμβρίου 2020 | Επικοινωνία

Volvo Advanced Air Cleaner για καθαρό αέρα στην καμπίνα

Πρώτη στον κόσμο, η Volvo Cars έχει παρουσιάσει μία premium τεχνολογία για την ποιότητα του αέρα στα αυτοκίνητά της, δίνοντας στους οδηγούς Volvo τη δυνατότητα να αναπνέουν καθαρό και υγιεινό αέρα μέσα στα αυτοκίνητά τους, αλλά και να καθαρίζουν τον αέρα της καμπίνας πριν από τη διαδρομή τους.

Η νέα προηγμένη τεχνολογία καθαρισμού αέρα της εταιρείας, Advanced Air Cleaner, περιλαμβάνει αισθητήρα που μετρά το επίπεδο σωματιδίων PM2.5 μέσα στην καμπίνα. Πρόκειται για χαρακτηριστικό που δεν διαθέτει σήμερα καμία άλλη εταιρεία αυτοκινήτων στην αγορά.

Η μέτρηση των μικροσκοπικών αιωρούμενων σωματιδίων PM2.5 είναι ένα ευρέως διαδεδομένο μέτρο για την ποιότητα του αέρα. Σε όλο τον κόσμο, πολλές αστικές περιοχές επιβαρύνονται από αυξημένες συγκεντρώσεις PM2.5 που υπερβαίνουν τα συνιστώμενα όρια από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, κάτι που υπογραμμίζει την ανάγκη να μειωθεί η επίπτωσή τους

Διαθέσιμη από την περασμένη άνοιξη σε όλα τα μοντέλα Volvo των σειρών 90 και 60 που βασίζονται στην πλατφόρμα SPA (Scalable Product Architecture), η λειτουργία Advanced Air Cleaner ελαχιστοποιεί τα μικροσκοπικά σωματίδια στο εσωτερικό του αυτοκινήτου. Χρησιμοποιώντας φίλτρο συνθετικών ινών και ιονισμό, συγκρατεί έως και 95% των σωματιδίων PM2.5 έξω από την καμπίνα.

Η τεχνολογία βελτιστοποιεί την ποιότητα του αέρα μέσα στο αυτοκίνητο, ελαχιστοποιώντας τις αρνητικές συνέπειες για την υγεία που συνδέονται με τη μόλυνση της ατμόσφαιρας και τα αιωρούμενα σωματίδια. Ο υγιεινός φρέσκος αέρας στο εσωτερικό του αυτοκινήτου συντελεί επίσης σε ασφαλέστερη οδήγηση, καθώς βοηθά τον οδηγό να παραμένει συγκεντρωμένος.

Οι οδηγοί των μοντέλων Volvo τα οποία εξοπλίζονται με τη νέα τεχνολογία μπορούν επίσης να χρησιμοποιούν την εφαρμογή Volvo On Call για smartphone, ώστε να προγραμματίζουν εύκολα έναν έξτρα καθαρισμό της καμπίνας πριν ξεκινήσουν για τη διαδρομή τους. Αφού ολοκληρωθεί ο καθαρισμός, η εφαρμογή πληροφορεί τους οδηγούς για το πραγματικό επίπεδο των σωματιδίων PM2.5 στο εσωτερικό του αυτοκινήτου.

«Με την προηγμένη τεχνολογία μας Advanced Air Cleaner, μπορείτε να είστε ήσυχοι ότι ο αέρας που αναπνέετε στο εσωτερικό του Volvo σας είναι πιο καθαρός και πιο υγιεινός», δηλώνει o Anders Löfvendahl (Άντερς Λόβενταλ), επικεφαλής ειδικός στην ποιότητα αέρα της καμπίνας στη Volvo Cars. «Πιστεύουμε ότι ο καθαρός αέρας κάνει καλό, τόσο από άποψη υγείας όσο και από πλευράς ασφάλειας, και θα συνεχίσουμε εντατικά τις προσπάθειές μας στο συγκεκριμένο πεδίο».

Εκτός από την τεχνολογία Advanced Air Cleaner, η Volvo Cars εργάζεται και με άλλους τρόπους για τη δημιουργία ενός υγιεινού περιβάλλοντος μέσα στα αυτοκίνητά της. Εδώ και πολλά χρόνια, οι μηχανικοί της εστιάζουν στην εξάλειψη εκπομπών από οργανικές ουσίες στο εσωτερικό των αυτοκινήτων και στην ελαχιστοποίηση των αλλεργιογόνων υλικών στις καμπίνες των Volvo.

Η Volvo Cars θέτει αυστηρές προδιαγραφές στους προμηθευτές της με στόχο να εξαλειφθεί η παραγωγή και η εκπομπή οσμών από εξαρτήματα και υλικά που χρησιμοποιούνται στο εσωτερικό των αυτοκινήτων. Η εταιρεία συνεργάζεται επίσης στενά με πανεπιστήμια και άλλα ινστιτούτα σε project που σχετίζονται με τη χρήση υλικών, καθώς και στην ανάπτυξη και εφαρμογή ακόμη πιο αυστηρών προτύπων για τις αλλεργίες στα εσωτερικά των αυτοκινήτων της.

[Πηγή: Volvo]

TAGS