H ομορφιά ενός Wankel σε super slow motion [video]

H ομορφιά ενός Wankel σε super slow motion [video]

Δείτε πώς λειτουργεί ο περιστροφικός κινητήρας μέσα από ένα διαφανές «παράθυρο».

Ο περιστροφικός κινητήρας Wankel κινεί μερικά από τα αγαπημένα μας σπορ μοντέλα της Mazda. Πώς λειτουργεί όμως; Δείτε το σ’ αυτό το video ενός διαφανούς κινητήρα.

Οι περιστροφικοί κινητήρες Wankel, αντί για κυλίνδρους, έχουν έναν τριγωνικό στροφέα (ρότορα) που περιστρέφεται μέσα σε έναν στάτη σχήματος ανοιχτού 8. Με την περιστροφή του, δημιουργούνται τρεις ξεχωριστοί θάλαμοι για να αναρροφηθεί μίγμα καυσίμου-αέρος, να συμπιεστεί και να αναφλεγεί. Η ανάφλεξη ωθεί τον ρότορα σε περιστροφή, κι αυτός με τη σειρά του περιστρέφει έναν άξονα που μεταδίδει τη ροπή στο κιβώτιο και τους τροχούς.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Mazda: 50 χρόνια περιστροφικοί κινητήρες [video]

Το κανάλι Warped Preception του YouTube έφτιαξε ένα ολοκληρωμένο video για τη λειτουργία του κινητήρα Wankel, το οποίο μας δείχνει εποπτικά το πώς λειτουργεί. Για τα πλάνα, χρησιμοποιήθηκε ένας διαφανής περιστροφικός κινητήρας από τηλεκατευθυνόμενο μοντελάκι αεροπλάνου.

Χάρη σε μια κάμερα υπέρ-αργής κίνησης, μπορούμε να δούμε όλη τη διαδικασία της καύσης μπροστά στα μάτια μας – πράγμα διδακτικό όσο και όμορφο.

[Πηγή: Warped Perception μέσω Popular Mechanics]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube