Mazda: 50 χρόνια περιστροφικοί κινητήρες [video]

Mazda: 50 χρόνια περιστροφικοί κινητήρες [video]

Το πρώτο Mazda Cosmo Sport 110S παρουσιάστηκε σαν σήμερα εδώ και μισό αιώνα, στις 30 Μαϊου 1967.

Η Mazda έχει παράδοση στη διαφορετικότητα, κι αυτή εκδηλώθηκε, μεταξύ άλλων, κι από την υιοθέτηση του περιστροφικού κινητήρα. Όμως αυτός δεν είναι απλά μια ασυνήθιστη επιλογή, είναι η ίδια η ιστορία της φίρμας, εδώ και 50 χρόνια.

Σύμφωνα με την ίδια, η Mazda πριν μισό αιώνα ήταν γνωστή για τα μικρά αυτοκινητάκια και τα επαγγελματικά φορτηγά της. Ήθελε να αναπτυχθεί, αλλά ήξερε ότι χρειαζόταν να κάνει κάτι διαφορετικό για να ανταγωνιστεί τις καθιερωμένες εταιρείες.

Έτσι, το 1961 πήρε τα δικαιώματα κατασκευής ενός ασυνήθιστου κινητήρα από την Wankel GmbH και την NSU Motorenwerke. Ο περιστροφικός κινητήρας όμως δεν δούλευε, είχε σοβαρά προβλήματα, οπότε ο αρχιμηχανικός της Mazda, Kenichi Yamamoto, έφτιαξε μια ομάδα που την ονόμασε «Οι 47 Σαμουράι», η οποία πέτυχε αυτό που όλοι θεωρούσαν ακατόρθωτο: να κάνει τον περιστροφικό κινητήρα βιώσιμο.

Το πρώτο Mazda με τέτοιο κινητήρα, το Cosmo Sport 110S, ήταν και το πρώτο μοντέλο παραγωγής με μοτέρ Wankel, ακριβώς σαν σήμερα, 50 χρόνια πριν. Μόνο 1.176 φτιάχτηκαν, αλλά η αρχή είχε γίνει. Και μπορεί η ιαπωνική εταιρεία να μην κατασκευάζει πλέον περιστροφικούς κινητήρες, όμως έχει φτιάξει μέχρι τώρα σχεδόν 2 εκατομμύρια κομμάτια. Κι έχουν κινήσει ό,τι βάλει ο νους σας: μεταξύ άλλων, τρεις γενιές RX-7, μία γενιά RX-8 και διάφορα άλλα επιβατικά, μέχρι ένα λεωφορείο 26 θέσεων και το 4ρότορο 787B που κέρδισε στις 24 Ώρες του Le Mans το 1991.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Mazda 110S Cosmo Sport 1967-1972  [videos]

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Mazda RX-7 1978-1985 [video]

Τελειωμένη ιστορία ο Wankel; Όχι, αν διαβάσουμε ανάμεσα στις γραμμές της παρακάτω παραγράφου από το άρθρο για τα 50χρονα στο περιοδικό Zoom-Zoom της ίδιας της Mazda:

«Και η ιστορία δεν έχει τελειώσει ακόμη. Χωρίς τον περιστροφικό κινητήρα, πιθανώς δεν θα υπήρχε Mazda. Και χωρίς τη Mazda, o περιστροφικός κινητήρας σίγουρα δεν θα ήταν στην παραγωγή επί σχεδόν 50 χρόνια».

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι το εντυπωσιακό RX-Vision concept (φωτ. επάνω) θα μετεξελιχθεί σε μοντέλο παραγωγής με έναν περιστροφικό κινητήρα νέας γενιάς, το οποίο αναμένεται να παρουσιαστεί το 2020, όταν η Mazda θα γιορτάζει τα 100 χρόνια της.

Και μόνο το γεγονός ότι η εταιρεία παρουσίασε το RX-Vision το 2015 στο Tokyo Motor Show, αποτελεί ένδειξη ότι ο περιστροφικός κινητήρας δεν έχει ακόμη πεθάνει οριστικά, παρότι έχει πάψει να παράγεται από το 2012. Επιπλέον, η Mazda, στην παρουσίαση του πρωτοτύπου, είχε πει ότι «δεν σταμάτησε ποτέ την έρευνα κι εξέλιξη του περιστροφικού κιντήρα». 

[Πηγή Mazda]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube