Το Ford Fiesta WRC σε κυλιόμενο διάδρομο! [video]

Το Ford Fiesta WRC σε κυλιόμενο διάδρομο! [video]

Όχι για να κάνει… γυμναστική, αλλά για να εξελιχθεί καλύτερα η αεροδυναμική του.

Η αεροδυναμική σήραγγα είναι ένα πολύτιμο εργαλείο για την αυτοκινητοβιομηχανία, αλλά έχει ένα βασικό μειονέκτημα: το αυτοκίνητο μένει ακίνητο σε σχέση με το δρόμο, ενώ κινείται ο αέρας από κάτω του.

Καθώς στην πραγματικότητα το αυτοκίνητο κινείται σε σχέση με το δρόμο κι ο αέρας είναι αυτός που μένει ακίνητος, οι μετρήσεις που λαμβάνονται μπορεί να είναι λανθασμένες, ιδίως όταν η ταχύτητα είναι μεγάλη ή/και αλλάζει η γωνία του αυτοκινήτου ως προς το δρόμο – όπως συμβαίνει συνεχώς με ένα αυτοκίνητο ράλι.

Γι’ αυτό το λόγο εξελίχθηκαν οι αεροδυναμικές σήραγγες “rolling road” με κυλιόμενο δάπεδο, όπως ακριβώς αυτό στο διάδρομο των γυμναστηρίων, αλλά με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα κίνησης (έως και 300 km/h σε κάποιες περιπτώσεις). Έτσι, οι τροχοί του αυτοκινήτου περιστρέφονται, το όλο αεροδυναμικό πεδίο είναι πολύ πιο ρεαλιστικό και οι επιστήμονες μπορούν να μετρήσουν πιέσεις και δυνάμεις που πλησιάζουν εκείνες που ασκούνται  σε έναν αγώνα.

Μετά τη νίκη του Sebastien Ogier στο Ράλι Μεξικού, η Ford πήρε το Fiesta WRC και το έβαλε στη rolling road αεροδυναμική σήραγγά της, στη Βόρεια Καρολίνα των ΗΠΑ, την οποία χρησιμοποιεί για την εξέλιξη των αγωνιστικών NASCAR και IMSA GT. Το αποτέλεσμα της εξέλιξης ήταν να νικήσει ο Ogier και στον επόμενο αγώνα, το ασφάλτινο Ράλι Κορσικής.

Η Ford Performance γύρισε ένα σχετικό video, που αξίζει να δείτε για να συνειδητοποιήσετε πόσο έχει προχωρήσει η τεχνολογία, όχι μόνο στις αεροδυναμικές σήραγγες, αλλά και στα αυτοκίνητα ράλι, τα τελευταία χρόνια.

[Πηγή: Ford Performance]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube