Αυτόνομη μοτοσικλέτα BMW που οδηγείται εντελώς μόνη της! [video]

Αυτόνομη μοτοσικλέτα BMW που οδηγείται εντελώς μόνη της! [video]

Δεν έχει καν κάποιο ρομπότ στη σέλα. Όμως η BMW δεν σκοπεύει να τη βάλει σε παραγωγή.

Το αυτόνομο αυτοκίνητο έχει λογική, αφού σου επιτρέπει να μετακινείσαι σε καθημερινές, βαρετές διαδρομές εκμεταλλευόμενος το χρόνο σου για να κάνεις άλλες δουλειές. Μια αυτόνομη μοτοσικλέτα όμως ποιο σκεπτικό μπορεί να κρύβει;

Μπορεί να είναι απλά μια άσκηση τεχνολογίας. Όπως το Motobot που είχε παρουσιάσει η Yamaha πριν λίγο καιρό. Ήταν στην ουσία ο συνδυασμός ενός ανθρωπόμορφου ρομπότ και μιας μοτοσικλέτας YZF-R1M. Η έμφαση ήταν όμως στο ρομπότ, αφού η μοτοσικλέτα είχε υποστεί μόνο κάποιες λίγες μετατροπές για να δέχεται και να εκτελεί τις εντολές του ρομπότ, οι οποίες δεν διέφεραν από εκείνες ενός ανθρώπου αναβάτη. Οι Ιάπωνες ήταν μάλιστα τόσο περήφανοι για το δημιούργημά τους, που έβαλαν το Motobot να κοντράρει με τον Valentino Rossi σε πίστα!

Έκτοτε το θέμα της αυτόνομης οδήγησης μοτοσικλέτας ξεχάστηκε, αλλά το επανέφερε πριν λίγες μέρες η BMW με τη δική της ConnectedRide. Την παρουσίασε στην ημερίδα BMW Motorrad Techday 2018, που έγινε στη Γαλλία την προηγούμενη εβδομάδα, και πρόκειται για μια R 1200 GS που κινείται εντελώς μόνη της, χωρίς ρομπότ στη σέλα. Ισορροπεί, ξεκινά, επιταχύνει, στρίβει και ολοκληρώνει μόνη της μια διαδρομή στο κέντρο δοκιμών της εταιρείας, πριν σταματήσει και βγάλει μόνη της το σταντ για να σταθεί.

Τα ηλεκτρονικά συστήματα που επιτρέπουν στην GS να τα κάνει όλα αυτά έχουν σχεδιαστεί από μια ομάδα με επικεφαλής τον μηχανολόγο Stefan Hans.

Αυτόνομη BMW ConnectRide

H BMW όμως σπεύδει να τονίσει ότι δεν σκοπεύει να βάλει κάποια αυτόνομη μοτοσικλέτα σε παραγωγή, καθώς «δεν θέλει να αφαιρέσει από τον αναβάτη την ευθύνη της οδήγησης», αλλά απλά «να ενσωματώσει στη μοτοσικλέτα προγράμματα δυναμικού ελέγχου που να μπορούν να σου δείξουν την καλύτερη και ασφαλέστερη γραμμή γύρω από ένα εμπόδιο, σε πρώιμο στάδιο»

«Ο σκοπός του πρωτοτύπου είναι η συλλογή πρόσθετων γνώσεων σχετικά με τη δυναμική της οδήγησης, έτσι ώστε να αναγνωρίζονται εγκαίρως οι δύσκολες καταστάσεις και να υποστηρίζεται ο αναβάτης από τα κατάλληλα συστήματα ασφαλείας όταν, για παράδειγμα, στρίβει σε διασταυρώσεις ή φρενάρει απότομα», καταλήγει η επίσημη ανακοίνωση.

Με άλλα λόγια, η αυτόνομη GS χρησιμεύει για την εξέλιξη και ενσωμάτωση των συστημάτων ασφαλείας ώστε να λειτουργούν πιο ομαλά, διακριτικά και αποτελεσματικά με έναν άνθρωπο αναβάτη στο τιμόνι. Μιλάμε για συστήματα όπως το αυτόματο φρενάρισμα ανάγκης, το σύστημα αποφυγής/μετριασμού σύγκρουσης και το σύστημα διατήρησης λωρίδας κυκλοφορίας, που έχουν ήδη πολλά αυτοκίνητα.

[Πηγή: BMW Motorrad]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube