node/32383

Αυτόνομη μοτοσικλέτα BMW που οδηγείται εντελώς μόνη της! [video]

Δεν έχει καν κάποιο ρομπότ στη σέλα. Όμως η BMW δεν σκοπεύει να τη βάλει σε παραγωγή.

Το αυτόνομο αυτοκίνητο έχει λογική, αφού σου επιτρέπει να μετακινείσαι σε καθημερινές, βαρετές διαδρομές εκμεταλλευόμενος το χρόνο σου για να κάνεις άλλες δουλειές. Μια αυτόνομη μοτοσικλέτα όμως ποιο σκεπτικό μπορεί να κρύβει;

Μπορεί να είναι απλά μια άσκηση τεχνολογίας. Όπως το Motobot που είχε παρουσιάσει η Yamaha πριν λίγο καιρό. Ήταν στην ουσία ο συνδυασμός ενός ανθρωπόμορφου ρομπότ και μιας μοτοσικλέτας YZF-R1M. Η έμφαση ήταν όμως στο ρομπότ, αφού η μοτοσικλέτα είχε υποστεί μόνο κάποιες λίγες μετατροπές για να δέχεται και να εκτελεί τις εντολές του ρομπότ, οι οποίες δεν διέφεραν από εκείνες ενός ανθρώπου αναβάτη. Οι Ιάπωνες ήταν μάλιστα τόσο περήφανοι για το δημιούργημά τους, που έβαλαν το Motobot να κοντράρει με τον Valentino Rossi σε πίστα!

Έκτοτε το θέμα της αυτόνομης οδήγησης μοτοσικλέτας ξεχάστηκε, αλλά το επανέφερε πριν λίγες μέρες η BMW με τη δική της ConnectedRide. Την παρουσίασε στην ημερίδα BMW Motorrad Techday 2018, που έγινε στη Γαλλία την προηγούμενη εβδομάδα, και πρόκειται για μια R 1200 GS που κινείται εντελώς μόνη της, χωρίς ρομπότ στη σέλα. Ισορροπεί, ξεκινά, επιταχύνει, στρίβει και ολοκληρώνει μόνη της μια διαδρομή στο κέντρο δοκιμών της εταιρείας, πριν σταματήσει και βγάλει μόνη της το σταντ για να σταθεί.

Τα ηλεκτρονικά συστήματα που επιτρέπουν στην GS να τα κάνει όλα αυτά έχουν σχεδιαστεί από μια ομάδα με επικεφαλής τον μηχανολόγο Stefan Hans.

Αυτόνομη BMW ConnectRide

H BMW όμως σπεύδει να τονίσει ότι δεν σκοπεύει να βάλει κάποια αυτόνομη μοτοσικλέτα σε παραγωγή, καθώς «δεν θέλει να αφαιρέσει από τον αναβάτη την ευθύνη της οδήγησης», αλλά απλά «να ενσωματώσει στη μοτοσικλέτα προγράμματα δυναμικού ελέγχου που να μπορούν να σου δείξουν την καλύτερη και ασφαλέστερη γραμμή γύρω από ένα εμπόδιο, σε πρώιμο στάδιο»

«Ο σκοπός του πρωτοτύπου είναι η συλλογή πρόσθετων γνώσεων σχετικά με τη δυναμική της οδήγησης, έτσι ώστε να αναγνωρίζονται εγκαίρως οι δύσκολες καταστάσεις και να υποστηρίζεται ο αναβάτης από τα κατάλληλα συστήματα ασφαλείας όταν, για παράδειγμα, στρίβει σε διασταυρώσεις ή φρενάρει απότομα», καταλήγει η επίσημη ανακοίνωση.

Με άλλα λόγια, η αυτόνομη GS χρησιμεύει για την εξέλιξη και ενσωμάτωση των συστημάτων ασφαλείας ώστε να λειτουργούν πιο ομαλά, διακριτικά και αποτελεσματικά με έναν άνθρωπο αναβάτη στο τιμόνι. Μιλάμε για συστήματα όπως το αυτόματο φρενάρισμα ανάγκης, το σύστημα αποφυγής/μετριασμού σύγκρουσης και το σύστημα διατήρησης λωρίδας κυκλοφορίας, που έχουν ήδη πολλά αυτοκίνητα.

[Πηγή: BMW Motorrad]

node/39934

Volvo Advanced Air Cleaner για καθαρό αέρα στην καμπίνα

Παγκόσμια πρωτιά για τη Volvo: Αναπνεύστε καθαρό αέρα στο εσωτερικό των νέων Volvo με την τεχνολογία Advanced Air Cleaner.

Πέμπτη, 17 Σεπτεμβρίου 2020 | Επικοινωνία

Volvo Advanced Air Cleaner για καθαρό αέρα στην καμπίνα

Πρώτη στον κόσμο, η Volvo Cars έχει παρουσιάσει μία premium τεχνολογία για την ποιότητα του αέρα στα αυτοκίνητά της, δίνοντας στους οδηγούς Volvo τη δυνατότητα να αναπνέουν καθαρό και υγιεινό αέρα μέσα στα αυτοκίνητά τους, αλλά και να καθαρίζουν τον αέρα της καμπίνας πριν από τη διαδρομή τους.

Η νέα προηγμένη τεχνολογία καθαρισμού αέρα της εταιρείας, Advanced Air Cleaner, περιλαμβάνει αισθητήρα που μετρά το επίπεδο σωματιδίων PM2.5 μέσα στην καμπίνα. Πρόκειται για χαρακτηριστικό που δεν διαθέτει σήμερα καμία άλλη εταιρεία αυτοκινήτων στην αγορά.

Η μέτρηση των μικροσκοπικών αιωρούμενων σωματιδίων PM2.5 είναι ένα ευρέως διαδεδομένο μέτρο για την ποιότητα του αέρα. Σε όλο τον κόσμο, πολλές αστικές περιοχές επιβαρύνονται από αυξημένες συγκεντρώσεις PM2.5 που υπερβαίνουν τα συνιστώμενα όρια από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, κάτι που υπογραμμίζει την ανάγκη να μειωθεί η επίπτωσή τους

Διαθέσιμη από την περασμένη άνοιξη σε όλα τα μοντέλα Volvo των σειρών 90 και 60 που βασίζονται στην πλατφόρμα SPA (Scalable Product Architecture), η λειτουργία Advanced Air Cleaner ελαχιστοποιεί τα μικροσκοπικά σωματίδια στο εσωτερικό του αυτοκινήτου. Χρησιμοποιώντας φίλτρο συνθετικών ινών και ιονισμό, συγκρατεί έως και 95% των σωματιδίων PM2.5 έξω από την καμπίνα.

Η τεχνολογία βελτιστοποιεί την ποιότητα του αέρα μέσα στο αυτοκίνητο, ελαχιστοποιώντας τις αρνητικές συνέπειες για την υγεία που συνδέονται με τη μόλυνση της ατμόσφαιρας και τα αιωρούμενα σωματίδια. Ο υγιεινός φρέσκος αέρας στο εσωτερικό του αυτοκινήτου συντελεί επίσης σε ασφαλέστερη οδήγηση, καθώς βοηθά τον οδηγό να παραμένει συγκεντρωμένος.

Οι οδηγοί των μοντέλων Volvo τα οποία εξοπλίζονται με τη νέα τεχνολογία μπορούν επίσης να χρησιμοποιούν την εφαρμογή Volvo On Call για smartphone, ώστε να προγραμματίζουν εύκολα έναν έξτρα καθαρισμό της καμπίνας πριν ξεκινήσουν για τη διαδρομή τους. Αφού ολοκληρωθεί ο καθαρισμός, η εφαρμογή πληροφορεί τους οδηγούς για το πραγματικό επίπεδο των σωματιδίων PM2.5 στο εσωτερικό του αυτοκινήτου.

«Με την προηγμένη τεχνολογία μας Advanced Air Cleaner, μπορείτε να είστε ήσυχοι ότι ο αέρας που αναπνέετε στο εσωτερικό του Volvo σας είναι πιο καθαρός και πιο υγιεινός», δηλώνει o Anders Löfvendahl (Άντερς Λόβενταλ), επικεφαλής ειδικός στην ποιότητα αέρα της καμπίνας στη Volvo Cars. «Πιστεύουμε ότι ο καθαρός αέρας κάνει καλό, τόσο από άποψη υγείας όσο και από πλευράς ασφάλειας, και θα συνεχίσουμε εντατικά τις προσπάθειές μας στο συγκεκριμένο πεδίο».

Εκτός από την τεχνολογία Advanced Air Cleaner, η Volvo Cars εργάζεται και με άλλους τρόπους για τη δημιουργία ενός υγιεινού περιβάλλοντος μέσα στα αυτοκίνητά της. Εδώ και πολλά χρόνια, οι μηχανικοί της εστιάζουν στην εξάλειψη εκπομπών από οργανικές ουσίες στο εσωτερικό των αυτοκινήτων και στην ελαχιστοποίηση των αλλεργιογόνων υλικών στις καμπίνες των Volvo.

Η Volvo Cars θέτει αυστηρές προδιαγραφές στους προμηθευτές της με στόχο να εξαλειφθεί η παραγωγή και η εκπομπή οσμών από εξαρτήματα και υλικά που χρησιμοποιούνται στο εσωτερικό των αυτοκινήτων. Η εταιρεία συνεργάζεται επίσης στενά με πανεπιστήμια και άλλα ινστιτούτα σε project που σχετίζονται με τη χρήση υλικών, καθώς και στην ανάπτυξη και εφαρμογή ακόμη πιο αυστηρών προτύπων για τις αλλεργίες στα εσωτερικά των αυτοκινήτων της.

[Πηγή: Volvo]

TAGS
node/39910

Εξομοιωτής οδήγησης από την Aston Martin με τιμή €62.275!

Η ιδανική προσθήκη για το δωμάτιο κάθε επαγγελματία gamer από την Aston Martin.

Δευτέρα, 14 Σεπτεμβρίου 2020 | Θάνος Παππάς Επικοινωνία

Εξομοιωτής οδήγησης από την Aston Martin με τιμή €62.275!

Η Aston Martin παρουσίασε τον πρώτο της εξομοιωτή οδήγησης AMR-C01, ο οποίος εξελίχθηκε σε συνεργασία με την Curv Racing Simulators και θα διατεθεί σε περιορισμένο αριθμό 150 μονάδων με τιμή £57.500 (€62.275) προ φόρων! Όπως καταλαβαίνετε, με αυτή την τιμή, την εμφάνιση και τα τεχνικά χαρακτηριστικά, ο AMR-C01 απευθύνεται σε εκείνους που θέλουν premium εμπειρία οδήγησης μέσα στην άνεση του σπιτιού τους, αλλά και σε αθλητές των Esport.

Η επιλογή της Curv Racing Simulators ως συνεργάτη για το συγκεκριμένο project δεν είναι τυχαία καθώς υπεύθυνος είναι ο Darren Turner, οδηγός αγώνων της Aston Martin και ειδικός στους εξομοιωτές Formula 1 με πάνω από 20 χρόνια εμπειρία. Ο ίδιος δήλωσε: «Ο AMR-C01 αφορά την αγάπη του μηχανοκίνητου αθλητισμού. Δημιουργήσαμε έναν εξομοιωτή σπιτιού που εισάγει τον χρήστη στον ψηφιακό κόσμο και του δίνει την ευκαιρία να απολαύσει την αγωνιστική οδήγηση όπως σε πραγματικούς αγώνες. Τα αγωνιστικά αυτοκίνητα είναι πολύ διασκεδαστικά και είναι υπέροχο να βλέπουμε περισσότερους ανθρώπους να εμπλέκονται με αυτά χάρη στην ανάπτυξη των Esports».

Aston Martin AMR-C01

Η συσκευή που μοιάζει με διαστημικό σκάφος, περιβάλλεται από ένα ανθρακονημάτινο monocoque πλαίσιο το οποίο μπορεί να βαφτεί σε διάφορες αποχρώσεις, ενώ το εμπρός τμήμα ενσωματώνει τη χαρακτηριστική γρίλια της Aston Martin.

Παράλληλα, η θέση οδήγησης είναι σχεδιασμένη στα πρότυπα της Aston Martin Valkyrie για μια ολοκληρωμένη εμπειρία οδήγησης hypercar. Ακριβώς μπροστά της βρίσκεται μια καμπύλη οθόνη μεγάλης διαμέτρου και υψηλής ανάλυσης, χωρίς όμως να γνωρίζουμε συγκεκριμένα τεχνικά χαρακτηριστικά.

Το λογισμικό που επιλέχθηκε είναι η τελευταία έκδοση του Assetto Corsa, ένα από τα πιο δημοφιλή παιχνίδια με αγώνες αυτοκινήτων που ξεχωρίζει για την πιστότητα της απόδοσης της οδικής συμπεριφοράς κάθε μοντέλου.

Οι παραδόσεις των πρώτων από τους συνολικά 150 AMR-C01 θα ξεκινήσουν μέσα στο τέταρτο τρίμηνο του 2020, ενώ τα βιβλία παραγγελιών έχουν ανοίξει ήδη. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδα του προιόντος.