O Valentino Rossi νικά κατά κράτος το ρομπότ της Yamaha

O Valentino Rossi νικά κατά κράτος το ρομπότ της Yamaha

Έριξε 30” στο γύρο στη Yamaha R1M που την οδηγούσε το ρομπότ Motobot της ιαπωνικής φίρμας.

Πριν δυο χρόνια, η Yamaha έκανε μια τολμηρή δήλωση: ότι θα έφτιαχνε μια αυτόνομη R1M που θα μπορούσε να νικήσει τον Valentino Rossi σε πίστα αγώνων.

Ε, λοιπόν, αυτό δεν συνέβη. Η Yamaha ανέβασε ένα video που δείχνει τον Rossi να γυρίζει την πίστα 3,2 km του Thunderhill Raceway Park σε χρόνο 30” καλύτερο από εκείνον του Motobot.

Όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι το κατόρθωμα του ρομπότ παύει να είναι εκπληκτικό.

Το Motobot κάθεται στη σέλα της –κατά τα άλλα, νορμάλYamaha R1M θυμίζοντας άνθρωπο αναβάτη. Χρησιμοποιεί μια σειρά από αισθητήρες ώστε να ελέγχει μικρομετρικά τα πάντα, από το τιμόνι και το λεβιέ ταχυτήτων μέχρι το γκάζι, τα φρένα και το συμπλέκτη.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Αυτόνομη οδήγηση σε δύο τροχούς [video]

Το μεγάλο μειονέκτημα του Motobot έγκειται στο ότι είναι σταθερά στερεωμένο πάνω στη μοτοσικλέτα. Αντίθετα, ένας άνθρωπος αναβάτης –και ιδίως κάποιος με τις αγωνιστικές δεξιότητες του Rossi– μπορεί να μεταφέρει συνεχώς το βάρος του, μέσα, έξω, εμπρός και πίσω, μεγιστοποιώντας την πρόσφυση και την κατευθυντικότητα της μοτοσικλέτας. Το Motobot δεν μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο.

Πάντως, ο Rossi φαίνεται εντυπωσιασμένος, λέγοντας: «Εκπληκτική πρόοδος το Motobot. Ελπίζω να υπάρξει συνέχεια».

Και η Yamaha δεν φαίνεται διατεθειμένη να τα παρατήσει, αφού στο τέλος του video στέλνει το μήνυμα:  «Μπορούμε ακόμα να μάθουμε περισσότερα. Το ταξίδι θα συνεχιστεί».

[Πηγή: Yamaha]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube