Stellantis ξανά με Dongfeng: Τι αλλάζει για τον όμιλο και τα ηλεκτρικά

Stellantis ξανά με Dongfeng: Τι αλλάζει για τον όμιλο και τα ηλεκτρικά

Ο Όμιλος Stellantis ανοίγει ξανά δίαυλο συνεργασίας με την κινεζική Dongfeng, επαναφέροντας τη Wuhan στο βιομηχανικό του πλάνο και δίνοντας νέο βάρος στην παραγωγή ηλεκτρικών μοντέλων.

Όμιλος Stellantis

Ο Όμιλος Stellantis αλλάζει ξανά κατεύθυνση στην Κίνα και επαναφέρει στο προσκήνιο τη συνεργασία με την Dongfeng, σε μια κίνηση που δείχνει ότι η κινεζική αγορά επιστρέφει στο επίκεντρο της στρατηγικής της.

Ύστερα από μια περίοδο όπου η σχέση των δύο πλευρών είχε περιοριστεί αισθητά, ο πολυεθνικός όμιλος δείχνει αποφασισμένος να αξιοποιήσει εκ νέου τη συνεργασία με τον μεγάλο κρατικό κατασκευαστή της Wuhan, τόσο για παραγωγή όσο και για εξαγωγική δραστηριότητα.

Στην παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία οι στρατηγικές συμμαχίες επιστρέφουν δυναμικά, ιδιαίτερα όταν το ζητούμενο είναι χαμηλότερο κόστος, γρήγορη πρόσβαση στην ηλεκτροκίνηση και ισχυρή παρουσία στην Ασία

Το νέο σήμα δόθηκε στο Παρίσι, σε εκδήλωση με συμμετοχή στελεχών του Ομίλου Stellantis, εκπροσώπων της κινεζικής πλευράς και θεσμικών παραγόντων, σε μια εμφανή προσπάθεια να δοθεί πολιτικό και βιομηχανικό βάρος στη νέα προσέγγιση.

Όμιλος Stellantis
Η παραγωγική ισχύς της Dongfeng Motor Corporation παραμένει στρατηγικό πλεονέκτημα για κάθε διεθνή συνεργασία, ειδικά σε μια περίοδο όπου το κόστος παραγωγής των ηλεκτρικών αποκτά καθοριστική σημασία.

Η Wuhan δεν αποτελεί απλώς την έδρα της Dongfeng. Παραμένει ένα από τα μεγαλύτερα βιομηχανικά κέντρα αυτοκινήτου στην Κίνα, με περίπου 700.000 εργαζόμενους στον κλάδο και σημαντική παραγωγική δυναμική.

Για τον Όμιλο Stellantis, η επιστροφή εκεί σημαίνει άμεση πρόσβαση σε μία από τις πιο οργανωμένες βιομηχανικές βάσεις της ασιατικής αγοράς, σε μια περίοδο όπου η παραγωγή ηλεκτρικών μοντέλων απαιτεί χαμηλό κόστος και μεγάλη ευελιξία.

Η συνεργασία PSA-Dongfeng ξεκινά από το 1993, όταν η γαλλική πλευρά ξεκίνησε παραγωγή Citroën στην Κίνα μέσω κοινής εταιρείας. Η σχέση αυτή ενισχύθηκε ακόμη περισσότερο μετά το 2013, όταν η Dongfeng συμμετείχε στη στήριξη της PSA κατά τη δύσκολη οικονομική περίοδο του ομίλου.

Όμιλος Stellantis
Η Citroën AXC, γνωστή στην Κίνα ως Shenlong Fukang και βασισμένη στην Citroën ZX, ήταν μέρος της παραγωγής της κοινής δραστηριότητας PSA–Dongfeng Motor Corporation στα μέσα της δεκαετίας του 2000.

Όμιλος Stellantis

Τα τελευταία χρόνια, όμως, ο Όμιλος Stellantis ανοίγει ξανά δίαυλο συνεργασίας με την κινεζική Dongfeng, επαναφέροντας τη Wuhan στο βιομηχανικό του πλάνο και δίνοντας νέο βάρος στην παραγωγή ηλεκτρικών μοντέλων. Ο όμιλος είχε επιλέξει πιο συγκρατημένη στάση, δίνοντας μεγαλύτερη έμφαση σε άλλες συνεργασίες, όπως αυτή με τη Leapmotor.

Η νέα στρατηγική δείχνει ότι η προσέγγιση αυτή αλλάζει. Στελέχη του ομίλου αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο η Wuhan να αποκτήσει ρόλο στην παραγωγή ηλεκτρικών αυτοκινήτων που θα προορίζονται για αγορές εκτός Κίνας.

Στο τραπέζι βρίσκονται εξαγωγές προς Ασία, Αφρική και Νότια Αμερική, ενώ η προοπτική μελλοντικής παραγωγής μοντέλων Peugeot, Citroën ή Opel στην Κίνα αποκτά πλέον μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Αν και επίσημες ανακοινώσεις για ευρωπαϊκές αγορές δεν υπάρχουν ακόμη, η κατεύθυνση δείχνει σαφής.

Όμιλος Stellantis
Η σχέση μεταξύ της Dongfeng Motor Corporation και του πρώην ομίλου PSA (νυν μέρους του Ομίλου Stellantis) αποτελεί ιστορικό πυλώνα της γαλλο-κινεζικής αυτοκινητοβιομηχανίας. Αρχικά βιομηχανικοί εταίροι, έχουν γίνει σημαντικοί στρατηγικοί και οικονομικοί σύμμαχοι μέσω της κοινοπραξίας DPCA (Dongfeng Peugeot-Citroën Automobile).

Γιατί όμως η Κίνα επιστρέφει στο επίκεντρο; Παρά την πίεση που ασκούν πλέον οι τοπικοί κατασκευαστές στους δυτικούς ομίλους, η Κίνα παραμένει η μεγαλύτερη αγορά αυτοκινήτου στον κόσμο. Με σχεδόν 27 εκατομμύρια πωλήσεις ετησίως, κανένας διεθνής όμιλος δεν μπορεί να αγνοήσει τη δυναμική της.

Για τον Όμιλο Stellantis, η νέα φάση συνεργασίας με την Dongfeng δεν αφορά μόνο την εμπορική παρουσία, αλλά και την ανάγκη για ανταγωνιστική παραγωγή στην εποχή της ηλεκτροκίνησης.

Το αν στο μέλλον κάποια Peugeot, Citroën, Opel ή Fiat θα μπορούσαν να παράγονται στη Wuhan και να φτάνουν ακόμη και στην Ευρώπη παραμένει ανοιχτό. Επισήμως ο Όμιλος Stellantis δεν επιβεβαιώνει κάτι τέτοιο, όμως το ενδεχόμενο δεν περνά απαρατήρητο, ειδικά από τη στιγμή που οι βασικές αγορές-στόχοι που αναφέρονται σήμερα δεν έχουν ακόμη έντονη δυναμική στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Περισσότερες απαντήσεις αναμένονται στις 21 Μαΐου, όταν ο όμιλος θα παρουσιάσει τη νέα στρατηγική του για τις διεθνείς αγορές.

Η Clara Ingen-Housz, επικεφαλής επικοινωνίας της ομίλου, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, επιβεβαίωσε ότι «ο Όμιλος Stellantis θέλει να εξάγει ηλεκτρικά που θα παράγονται στη Wuhan προς την Ασία, την Αφρική και τη Νότια Αμερική». Η δήλωση έγινε παρουσία του Xavier Chardon, επικεφαλής της Citroën, και του Alain Favey από την Peugeot, γεγονός που δείχνει ότι το πρότζεκτ αφορά συνολικά τη στρατηγική του ομίλου και όχι μία μόνο μάρκα.

Η επαναπροσέγγιση με τη Dongfeng δείχνει ότι στην παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία οι στρατηγικές συμμαχίες επιστρέφουν δυναμικά, ιδιαίτερα όταν το ζητούμενο είναι χαμηλότερο κόστος, γρήγορη πρόσβαση στην ηλεκτροκίνηση και ισχυρή παρουσία στην Ασία.

 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google News Facebook Twitter Instagram YouTube