Rolls-Royce Silver Shadow 1965-1976: Εκμοντερνισμός [video]

Rolls-Royce Silver Shadow 1965-1976: Εκμοντερνισμός [video]

Η πρώτη εκμοντερισμένη Rolls-Royce, η Silver Shadow, ενεγράφη τέλεια στη σύγχρονη πραγματικότητα χωρίς να απολέσει κάτι από την αίγλη της φίρμας.

Rolls-Royce Silver Shadow

Γεννημένη το 1902 από τη σύμπραξη των Charles Rolls και Henry Royce, η βρετανική Rolls-Royce ενσάρκωσε πολύ γρήγορα τη γενική ιδέα του «τέλειου αυτοκινήτου». Για περισσότερο δε από μισό αιώνα θα βασίλευε στην κορυφή, με μια τυπικά βρετανική επάρκεια που αντιστεκόταν με σθένος στον χρόνο και στα αυτοκινητικά ήθη που άλλαζαν ραγδαία. 

Στην αυγή της δεκαετίας του ’50 όμως, η δυναμική της βρετανικής αυτοκρατορίας ήταν πλέον φληνάφημα για κάποιους, ψευδαίσθηση για κάποιους άλλους. Έτσι, ακόμα κι αυτά τα σύμβολά της τα πιο κραταιά, μεταξύ αυτών και η Rolls-Royce, βρέθηκαν αντιμέτωπα με τη σκληρή πραγματικότητα της αγοράς.

Επιτέλους, συνειδητοποιώντας ότι ο κόσμος αλλάζει, η βρετανική φίρμα κύρους αποφάσισε να αναθεωρήσει τις παραδόσεις και να λανσάρει ένα αυτοκίνητο που θα ερχόταν σε πλήρη ρήξη με το παρελθόν.

Rolls-Royce Silver Shadow
Λιγότερο στρογγυλή, η Silver Shadow ερχόταν αισθητικά σε πλήρη ρήξη με τους προκατόχους της. Παρόλα αυτά, η κάθετη θρυλική μάσκα ήταν εκεί για να υπενθυμίζει ότι επρόκειτο για Rolls-Royce. 


Με έναρξη των εργασιών το 1954, το πρότζεκτ πήρε μορφή τέσσερα χρόνια αργότερα με ένα μοντέλο τόσο νεωτερικό όσο και τεχνικά εξεζητημένο για τα μέτρα της Rolls-Royce: Αυτοφερόμενο αμάξωμα, δισκόφρενα και στους τέσσερις τροχούς και υδραυλικό σύστημα καταγωγής Citroën που ενσωμάτωνε πνευματικό σύστημα για τη διόρθωση του ύψους και της κλίσης του αυτοκινήτου.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Rolls-Royce Silver Cloud 1955-1965 

Από το 1958 που το πρότζεκτ πήρε σάρκα και οστά, θα χρειάζονταν άλλα επτά χρόνια (!) από την τελειομανή RR για το γενικότερο set-up της Silver Shadow και πριν το αυτοκίνητο κάνει το δημόσιο ντεμπούτο στο Σαλόνι του Λονδίνου το 1965. 

Μπουντουάρ με ρόδες
Προορισμένη για μια πελατεία λιγότερο «senior» που θα ήθελε να μην «απολαμβάνει» των υπηρεσιών ενός σοφέρ, η Silver Shadow ήταν και η πρώτη Rolls-Royce που θα προσέφερε αυτό που ονομάζουμε «ευχαρίστηση στην οδήγηση». Παρά τα 2.200 κιλά του, το αυτοκίνητο και ο επιβλητικός κινητήρας V8 που παρείχε «επαρκή δύναμη», σύμφωνα με την ορολογία του κατασκευαστή (που δεν αποκάλυπτε ποτέ τα ακριβή στοιχεία απόδοσης), για μεστές επιταχύνσεις και επιδόσεις πρώτης γραμμής. Με την ανάλογη πριγκιπική κατανάλωση, προφανώς!

Rolls-Royce Silver Shadow
Στο ταμπλό έχει χρησιμοποιηθεί μεγάλη ποσότητα καλολουστραρισμένου ξύλoυ τριανταφυλλιάς και ακριβού, μυρωδάτου δέρματος, αλλά το το «άτεχνο» τιμόνι από βακελίτη είναι λίγο εκτός τόπου στο όλο ντεκόρ.


Ταμπεραμέντο που διατιμάτο από το 4άρι αυτόματο σασμάν. Ένα καταπληκτικό κομμάτι ταχύτητας και ακρίβειας, καταγωγής GM και ρύθμισης από την RR) ικανό να προσαρμόζεται στις στροφές του μοτέρ χωρίς ίχνος υστέρησης στην απόκριση. Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι το 4άρι σασμάν της RR/GM φοριόταν στις δεξιοτίμονες Silver Shadow μέχρι το ’68.

Τα αριστεροτίμονα αυτοκίνητα φορούσαν αυτόματο 3άρι GM400 μέχρι το ’68, ενώ από το καλοκαίρι του ίδιου έτους η χρήση του 3αριού κιβωτίου γενικεύτηκε σε όλα τα αυτοκίνητα. Κάτι που συνεχίστηκε μέχρι το τέλος της ζωής του αυτοκινήτου, περνώντας έτσι και στην περίοδο κατά την οποία ο κινητήρας ανέβηκε από τα 6,23 στα 6,75 lt.

Rolls-Royce Silver Shadow
Στην μεγαλύτερη διαμόρφωσή του, το 8κύλινδρο μοτέρ έφτανε κατ' εκτίμηση τα 220 άλογα, ισχύς που έδινε αναλογία 10 kg ανά ίππο. Με ωφέλιμες στροφές τις 4.000, ο κινητήρας έδινε το μάξιμουμ της απόδοσής του κυριολεκτικά γουργουρίζοντας. Γουργουρητό που κατά τα πεπραγμένα της RR δεν ακουγόταν επ' ουδενί στην καμπίνα.


Η Silver Shadow πήγαινε όμως μακριά τη βαλίτσα και στους τομείς της άνεσης και της πολυτέλειας -πώς θα μπορούσε αλλιώς, άλλωστε. Με επίπεδο συναρμολόγησης και συναρμογής πέρα από κάθε φαντασία για την εποχή, το εσωτερικό ήταν ένα μοναδικό δείγμα συνδυασμού από διαλεχτό ξύλο, ακριβό στιλπνό δέρμα και παχιά μοκέτα… Μάλιστα, ούτε αυτή η ανάσα του κλιματισμού δεν διατάρασσε τη γαλήνη της καμπίνας. Ήταν απλώς «the best car in the world» όπως την πλασάριζε το σλόγκαν της Rolls-Royce.

Rolls-Royce Silver Shadow

Στην αγορά του κλασικού αυτοκινήτου, μια Silver Shadow από τις πρώτες με το μοτέρ των 6,2 lt σε εξαιρετική κατάσταση στοιχίζει 13.800, ενώ ένα αυτοκίνητο για διεθνή Concours d’Élegence ανεβαίνει στις 31 χιλιάδες. Λίγο πιο ακριβή, η Silver Shadow με το μοτέρ των 6,75 lt στοιχίζει αντίστοιχα 15,5 και 37,5 χιλιάδες.

Η Silver Shadow με μια ματιά
Κινητήρας 8κύλινδρος σε V 90ο 
Χωρητικότητα 6.230 cc και 6.750 cc
Ισχύς 200 PS και 220 PS (εκτιμώμενη)
Επιτάχυνση 0-60 mph 10,9” και 10,3” (εκτιμώμενη)
Τελική ταχύτητα 193 km/h και 203 km/h (εκτιμώμενη)
Παραγωγή 16.717 αυτοκίνητα (1965-1976)
Τιμή σήμερα €31.000 και €37.500 (Concours)

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube