Renault 4L: Επίσημοι εορτασμοί για τα 60 χρόνια του [videos]

Renault 4L: Επίσημοι εορτασμοί για τα 60 χρόνια του [videos]

Πριν από 60 χρόνια, η Renault λανσάρισε ένα μοντέλο που επρόκειτο να εξελιχτεί σε θρύλο: Tο R4, πιο γνωστό ως 4L. Και σε πείσμα της υγειονομικής κρίσης, οι Γάλλοι ετοιμάζουν πρόγραμμα εορτασμών στα κοινωνικά δίκτυα.

Renault 4L 60th anniversary

Το R4, που αποτελεί πλέον ιστορικό έμβλημα της παγκόσμιας αυτοκίνησης, γεννήθηκε τον Αύγουστο του 1961! Ένα δημοφιλές μικρό αυτοκίνητο, απλό, πρακτικό και οικονομικό, που γενίκευσε την εμπρός κίνηση στα ΙΧ της Billancourt.

Στα 30+ χρόνια της καριέρας του, το 4L πούλησε πάνω από οκτώ εκατομμύρια αυτοκίνητα. Κι έτσι βρέθηκε παντού. Και στην Ελλάδα επίσης. Από τους οικογενειάρχες χωρίς μεγάλο πορτοφόλι στην καθημερινή μετακίνηση και στις εκδρομές, τους επαγγελματίες και τεχνίτες ως όχημα-εργαλείο, μέχρι τις δημόσιες υπηρεσίες με τα 4L της ΔΕΗ, του ΟΤΕ και κάποια της ΕΕΥ και ΟΑΠ (μετέπειτα ΕΥΔΑΠ). 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Renault 4L 1961-1967: Μπλουτζίν

Τα ίδια φυσικά συνέβαιναν και στη γενέτειρα του 4L με την PTT, τον γαλλικό ΟΤΕ, την EDF, τη γαλλική ΔΕΗ, αλλά και τη Gendarmerie. Tης οποίας οι χωροφύλακες μάλιστα μπορούσαν να οδηγούν φορώντας το kepi τους, το ψηλό γαλλικό πηλήκιο.

Renault 4L 60th anniversary  

Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειώσουμε την προέλευση του προσωνυμίου «4L». Tο αυτοκίνητο λανσαρίστηκε αρχικά στην έκδοση R3 και στη συνέχεια ακολούθησαν οι εκδόσεις R4, R4L ή R4L Super confort. Η έκδοση «Luxe» με το τρίτο πλευρικό παράθυρο έγινε γρήγορα το best-seller της γκάμας, σε τέτοιο βαθμό μάλιστα που το όνομά της, το «4L» κατέληξε να καθιερωθεί ως το γενικό όνομα του μοντέλου.

Στα 30 χρόνια της πορείας του, το R4 έκανε εντυπωσιακή διεθνή καριέρα, με συναρμολόγηση εκτός από τη Γαλλία σε ακόμη 27 και με εμπορική διάθεση σε περισσότερες από 100.

Παρά την υγειονομική κρίση, η Renault σκοπεύει να γιορτάσει την επέτειο του R4 όπως του πρέπει! Και δεδομένων των συνθηκών, ο Γάλλος κατασκευαστής αποφάσισε να ξεκινήσει τους εορτασμούς στα κοινωνικά δίκτυα. Έτσι στις 4 και 14 κάθε μήνα, η εταιρεία θα δημοσιεύει περιεχόμενο για την κοινότητά της. «Όλα αυτά θα στοχεύουν να μας επαναφέρουν στην ιστορία ενός αυτοκινήτου που έχει κάνει πολλά περισσότερα από το να σηματοδοτήσει την εποχή του», αναφέρει η Renault.

Επιπλέον, οι φαν του μοντέλου χρειάζεται να γνωρίζουν ότι ο κατασκευαστής θα λανσάρει μια νέα κολεξιόν αντικειμένων για το θρυλικό αυτοκίνητο, ανακοινώνοντας «ένα πρωτόφαντο 4L». 

Δείτε και τη διαφήμιση από το λανσάρισμα του 4L στην αφρικανική αγορά...

Tο πρόγραμμα των εορτασμών για κάθε μήνα έχει ως εξής:

Φεβρουάριος 
-Αποκάλυψη ενός αποκλειστικού λογότυπου
-Παρουσίαση 12 κομματιών 4L από τον καλλιτέχνη Greg, σε ντεκόρ και γραφικά αντιπροσωπευτικά των διαφόρων εποχών της μικρού Renault (από τη Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου)
-Το 4L Parisienne θα καταλάβει τη βιτρίνα στο L’Atelier Renault, στα Ηλύσια Πεδία στο Παρίσι.

Renault 4L - Greg

Μάρτιος
30 τιμητικά μοντέλα του 4L από τη Renault Classic, περιλαμβανομένων 12 εμβληματικών εκδόσεων, θα εμφανιστούν σε διόραμα που δημιουργήθηκε για την περίσταση.

Απρίλιος
Το 4L μέσα από τα μάτια των influencers. Θα διηγηθούν πώς φαντάζονται τη δική τους έκδοση του αυτοκινήτου, μέσω διασκεδαστικών ταινιών μικρού μήκους, φτιαγμένες από stop-motion με μινιατούρες του μοντέλου.

Μάιος
-Λανσάρισμα μιας συλλογής αντικειμένων με θέμα το 4L, ειδικά σχεδιασμένης για την 60ή επέτειο του μοντέλου. Βρίσκεται στο L'Atelier Renault ή στο shop.renault.fr
-Τα μυστικά του 4L μέσα από μια σειρά video. Θα υπάρχουν επίσης μαρτυρίες από συλλέκτες και προσωπικότητες.

Ranault R3
Το εξαιρετικά σπάνιο R3 ήταν ένα απογυμνωμένο R4 με μοτέρ 603 cc. Με παραγωγή μόνο 2.571 κομμάτια σε ένα χρόνο, σήμερα στην αγορά του κλασικού αυτοκινήτου πιάνει τα 15 χιλιάρικα!


Ιούλιος
-Το 4L πρωταγωνιστής στο 74ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών
Έκθεση «4L pop icon» στο L’Atelier Renault στα Ηλύσια Πεδία στο Παρίσι. «Θα είναι μια ευκαιρία για να ανακαλύψετε ένα πρωτότυπο 4L και πολλές άλλες εκπλήξεις», αναφέρει η Renault στο δελτίο Τύπου.

Σεπτέμβριος
Η Zity, μια γαλλική υπηρεσία ανταλλαγής αυτοκινήτων, θα καλωσορίσει το 4L σε μια πρωτότυπη ηλεκτρική συνάντηση.

Νοέμβριος
«Το 4L van έχει άλλη μια έκπληξη για εσάς», ανακοινώνει η Renault…

Όπως φαίνεται και θέλουμε, θα επανέλθουμε… 

Renault 4L

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube