Steyr Konzept: Τρακτέρ με πέντε ηλεκτροκινητήρες και ένα... drone!

Steyr Konzept: Τρακτέρ με πέντε ηλεκτροκινητήρες και ένα... drone!

Μπορεί να κινείται αποκλειστικά ως ηλεκτρικό αλλά και ως υβριδικό αφού έχει και έναν κινητήρα ντίζελ.

Το Steyr Konzept παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 2019, αλλά μόλις τώρα είδε μια ευρύτερη δημοσιότητα καθώς κατέκτησε το βραβείο «Good Design Award 2020». 

Και αυτό, διότι πέρα από τον μοναδικό του σχεδιασμό που ελάχιστα θυμίζει παραδοσιακό τρακτέρ, ενσωματώνει και ένα ομολογουμένως πρωτοποριακό σύστημα κίνησης. 

Ο βασικός κινητήρας είναι ένας ντίζελ αλλά παράλληλα υπάρχει και μια γεννήτρια και πέντε (ναι καλά διαβάσατε!) ηλεκτροκινητήρες, από τους οποίους οι τέσσερις είναι ενσωματωμένοι στις πλήμνες των τροχών. Η Steyr λέει ότι αυτό το σύστημα είναι εξαιρετικά αποδοτικό καθώς τα μηχανικά κιβώτια και η διάταξη παρέχει τη βέλτιστη ροή ενέργειας με μειωμένες απώλειες ισχύος.

steyer

Το υβριδικό σύστημα μπορεί επίσης να ανακτήσει και να αποθηκεύσει ενέργεια όταν το όχημα κινείται σε κατηφορική διαδρομή, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα φόρτισης της μπαταρίας σε οικιακό ρεύμα. Η τοποθέτηση των ηλεκτροκινητήρων σε καθέναν από τους τέσσερις τροχούς σημαίνει επίσης ότι το όχημα μπορεί να στέλνει ισχύ ακριβώς εκεί που χρειάζεται, κάτι που είναι ιδανικό για κίνηση σε ιδιαίτερα ολισθηρές επιφάνειες. 

Μια άλλη εξόχως ενδιαφέρουσα λειτουργία έχει να κάνει με την ύπαρξη ενός drone, το οποίο μπορεί να πετά εμπρός από το τρακτέρ, με την κάμερα του να μεταδίδεται πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο τις οποίες ο οδηγός βλέπει στο Head-Up Display στο παρμπρίζ. Έτσι, ο οδηγός έχει μια «εκ των προτέρων» εποπτεία του χώρου εργασίας του. 

[Πηγή: Carscoops]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube