Ο εναλλακτικός διάδοχος του Honda NSX

Ο εναλλακτικός διάδοχος του Honda NSX

Η σύγχρονη μετενσάρκωση του NSX πρώτης γενιάς είναι έργο του ανεξάρτητου σχεδιαστή Jordan Rubinstein-Towler.

Μπορεί η Honda να έχει κυκλοφορήσει το NSX δεύτερης γενιάς από το 2016, όμως δεν είναι λίγοι εκείνοι που νοσταλγούν την πιο λιττή και καθαρή προσέγγιση της πρώτης γενιάς (1990-2005) όσον αφορά το σχεδιασμό αλλά και τα μηχανικά μέρη. Ανάμεσά τους και ο σχεδιαστής Jordan Rubinstein-Towler από το Cincinati των ΗΠΑ που μας παρουσιάζει το δικό του όραμα για μια σύγχρονη μενεσάρκωση του πρώτου Honda NSX.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Δοκιμάζουμε το Honda NSX του 1990

Όπως αναφέρει ο ίδιος: «Στόχος μου ήταν να επαναπροσδιορίσω το νέο Honda NSX ως μια στυλιστική και μηχανολογική εξέλιξη του μοντέλου πρώτης γενιάς, με έμφαση στην κομψότητα και την απλότητα - σε αντίθεση με το τεχνολογικά πολύπλοκο μοντέλο δεύτερης γενιάς που κυκλοφορεί σήμερα.»

Σε τεχνικό επίπεδο, το NSX του Jordan έχει κεντρικά τοποθετημένο μη-υβριδικό και ατμοσφαιρικό κινητήρα V6 που συνεργάζεται με χειροκίνητο κιβώτιο 6 σχέσεων ή και αυτόματο, στέλνοντας τη δύναμη στον πίσω άξονα.

Honda NSX

Με την πρώτη ματιά μπορεί κανείς να εντοπίσει τις ομοιότητες του ψηφιακού μοντέλου με το αρχικό Honda NSX, καθώς διατηρεί διάταξη αναλογίες που παραπέμπουν σε υπεραυτοκίνητο (κοντό καπό με κοφτερή μύτη, μεγάλο παρμπρίζ, μετατοπισμένη προς τα εμπρός καμπίνα και μακριά ουρά). Πολύ παρόμοιες είναι και οι διαστάσεις με μήκος 4.400 mm (-4 mm), πλάτος 1.940 mm (+89 mm), ύψος 1.175 mm (+4 mm) και μεταξόνιο 2.609 mm (+79 mm).

Παρά τις ομοιότητες, το αμάξωμα είναι πιο μυώδες με σύγχρονη προσέγγιση όσον αφορά τις επιφάνειες και τις σχεδιαστικές λεπτομέρειες. Στο προφίλ ξεχωρίζει η έντονη δυναμική γραμμή που ξεκινά από τον εμπρός προφυλακτήρα και διατρέχει όλο το μήκος του αμαξώματος ενώ κρύβεται πίσω από την πλευρική εισαγωγή αέρα για να επανεμφανιστεί στην ουρά. Η γραμμή των παραθύρων είναι πιο δυναμική και σχηματίζει ένα πτερύγιο πίσω από το B-Pillar, όμως διατηρείται η χαρακτηριστική διχρωμία με μαύρη οροφή και κολωνάκια που μοιάζουν ενιαία με τα φιμέ τζάμια και το πίσω παρμπρίζ.

Honda NSX

Honda NSX

Σήμα κατατεθέν του μοντέλου είναι τα εμπρός φώτα, τα οποία εξαφανίζονται όταν είναι σβηστά αποκτώντας το ίδιο χρώμα με το αμάξωμα, με τη βοήθεια ηλεκτροχρωματικής τεχνολογίας. Έτσι, παραπέμπουν άμεσα στα κλασικά pop-up φανάρια του πρώτου NSX τα οποία ως γνωστόν δεν είναι δυνατό να τοποθετηθούν πλέον σε αυτοκίνητο παραγωγής λόγω κανονισμών για την ασφάλεια των πεζών σε περίπτωση σύγκρουσης.

Κατά τα άλλα η μάσκα είναι λιττή με μια κεντρική εισαγωγή αέρα στον προφυλακτήρα και ένα μεγάλο σπλίτερ από ανθρακονήματα.

Honda NSX

Αρκετό ενδιαφέρον εχει και η πίσω όψη του μοντέλου, η οποία υιοθετεί ένα πιο επιθετικό και γωνιώδες look. Τα πίσω φτερά μοιάζουν ανεξάρτητα από το υπόλοιπο αμάξωμα χάρη στις κοφτερές άκρες τους στις οποίες υπάρχουν εσοχές. Ο πίσω προφυλακτήρας είναι έντονα σμιλεμένος και φιλοξενεί τον αναθρακονημάτινο διαχύτη με ορθογόνιες απολήξεις τις εξάτμισης εκατέρωθεν της πινακίδας και αεροδυναμικές προεκτάσεις στις δύο άκρες που μοιάζουν με συνέχεια των φτερών.

Τα πίσω φώτα βρίσκονται ενσωματωμένα στην ενεργή αεροτομή και καλύπτουν όλο το πλάτος του αμαξώματος (όπως και στο NSX πρώτης γενιάς.

Honda NSX

Στο εσωτερικό, το ταμπλό φαίνεται να αγκαλιάζει τη διθέσια καμπίνα με προεκτάσεις στις πόρτες. Μερικά στοιχεία που ξεχωρίζουν είναι οι μακρόστενοι αεραγωγοί, η λεπτή κεντρική κονσόλα, το κεντρικό τούνελ με τοξωτό σχήμα που φιλοξενεί τον επιλογέα του κιβωτίου ταχυτήτων, το τριάκτινο τιμόνι, ο ψηφιακός πίνακας οργάνων και η πολύ μικρή για τα δεδομένα της εποχής μας οθόνη που μοιάζει με gadget από τη δεκαετία του '00.

Το Honda NSX του Jordan δεν είναι παρά ένα ανεξάρτητο project ελεύθερου χρόνου που δεν έχει καμία σχέση με το επίσημο σχεδιαστικό κέντρο του κατασκευαστή. Παρόλα αυτά, ο δημιουργός του κατάφερε να συνδυάσει με αρμονικό τρόπο την ουσία του NSX πρώτης γενιάς με σύγχρονες σχεδιαστικές λεπτομέρειες από τον χώρο των σπορτσκαρς. Το αποτέλεσμα είναι άξιο της προσοχής μας, παρόλο που είναι εμφανές ότι ένα όχημα σαν και αυτό θα μπορούσε να υπάρξει μόνο στον ψηφιακό κόσμο, λόγω των ολοένα και αυξανόμενων περιορισμών που αφορούν την ασφάλεια και τις εκπομπές ρύπων για τα μοντέλα παραγωγής.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Η Honda γιορτάζει τα 30 χρόνια του NSX [video]

Αν σας άρεσε το NSX μπορείτε να ακολουθήσετε τον Jordan στο Instagram όπου πρόσφατα δημοσίευσε και την αγωνιστική έκδοση του πρωτοτύπου.

[Πηγή: CarExpert.com.au]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube