Η Honda γιορτάζει τα 30 χρόνια του NSX [video]

Η Honda γιορτάζει τα 30 χρόνια του NSX [video]

Το πρώτο εξ ολοκλήρου αλουμινένιο αυτοκίνητο παραγωγής στον κόσμο αποτελεί σημείο αναφοράς στα σούπερκαρ της δεκαετίας του ’90 και μάλιστα καθημερινής χρήσης.

Το εφετινό Σαλόνι Αυτοκινήτου του Chicago αποτελεί μια ξεχωριστή διοργάνωση για την Acura. Πριν από 30 χρόνια, στις 9 Φεβρουαρίου του 1989, ο πολυτελής βραχίονας της Honda, ο οποίος ήταν μόλις τριών ετών τότε, έκανε ντεμπούτο με ένα πρωτότυπο που θα ταρακουνούσε την κατηγορία των σπορ αυτοκινήτων: Το Acura NS-X. Ένα πρωτότυπο που θα έφερνε τελικά στις εκθέσεις το Acura NSX ως ΜΥ1991.

Για να γιορτάσει την 30ή επέτειο μιας νέας ατραξιόν για το κοινό, η Acura μόλις έδωσε στη δημοσιότητα ένα video-αναδρομή που δείχνει ένα NSX από την πρώτη χρονιά της παραγωγής του να παίζει άγρια με ένα μοντέλο του 2019.

Με την ευρύχωρη και άνετη καμπίνα του και τον εύκολο στη χρήση εξοπλισμό, το NSX ήταν το πρώτο μεσαίου μεγέθους σούπερκαρ που μπορούσε να οδηγηθεί σε καθημερινή βάση. «Πριν από το NSX, οι επιδόσεις των σούπερκαρ έρχονταν πάντοτε σε αντίθεση με την αξία ενός άνετου εσωτερικού χώρου και μιας καθημερινής οδηγικής εμπειρίας», δήλωσε ο Jon Ikeda, αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής της Acura. «Το NSX ανέτρεψε αυτές τις ιδεοληψίες και ανέβασε τον πήχη για κάθε άλλο κατασκευαστή σούπερκαρ –αντίκτυπο που τον νιώθεις ακόμα και σήμερα», είπε ο Ikeda.

Honda NSX

Το NSX ήταν επίσης το πρώτο αυτοκίνητο παραγωγής που κατασκευάστηκε πάνω σε ένα εξ ολοκλήρου αλουμινένιο αυτοφερόμενο πλαίσιο . Με άλλα λόγια, ακόμη και τα αλουμινένια ελάσματα της καροσερί αποτελούσαν μέρος της δομής αυτού του σούπερκαρ.

Το NSX όμως ήταν το αυτοκίνητο που εισήγαγε επίσης το VTEC στις Ηνωμένες Πολιτείες, ένα σύστημα το οποίο αντιστοιχεί, χοντρικά θα λέγαμε, στη μεταβλητή ρύθμιση του χρονισμού και του βυθίσματος των βαλβίδων. Αλλά η κατακλείδα ήταν ότι το NSX έκανε το σούπερκαρ πιο προσιτό. Με $60.000 στις ΗΠΑ, η τιμή του Halura της Acura ήταν χαμηλότερη από την αντίστοιχη της Ferrari 348 κατά $40.000. Επίσης, προσέφερε περισσότερη άνεση και κάτι που λέγεται «αξιοπιστία» - μια λέξη που η Ferrari εκείνη την εποχή αγνοούσε.

Honda NSX

Το Acura NSX με λίγα λόγια
Ύστερα από τη σημαντική επιτυχία με τις προσθιομήχανες/προσθιοκίνητες πλατφόρμες, η Honda ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 1984 να εξελίσσει ένα κεντρομήχανο αυτοκίνητο με την κίνηση πίσω. Ένα σούπερκαρ που τελικά θα ενσωματωνόταν στην γκάμα της και που προοριζόταν για να γιορτάζει την επιστροφή της Honda στην F1. Τον επόμενο μήνα, οι μηχανικοί βάλθηκαν να κατασκευάσουν το σύστημα μετάδοσης της κίνησης και να το τοποθετήσουν πάνω σε ένα Honda City πρώτης γενιάς. Αυτές οι πρώιμες δοκιμές θα έδιναν το χρονικό περιθώριο για την επίσημη έναρξη της εξέλιξης του NSX το φθινόπωρο του 1985.

Ενώ το αυτοκίνητο παραγωγής επρόκειτο να ντεμπουτάρει το 1990, προηγήθηκε η «κακή» εικόνα του πρωτοτύπου στο Σαλόνι Αυτοκινήτου του Chicago το 1989. Από το πρωτότυπο μέχρι το αυτοκίνητο παραγωγής μεσολάβησαν σημαντικές αλλαγές, από το σχεδιασμό μέχρι την παραγωγή, με σημαντικότερη έναν σφόδρα βελτιωμένο κινητήρα. Ενώ το πρωτότυπο NS-X λοιπόν χρησιμοποίησε ένα εγκάρσια τοποθετημένο μοτέρ V6 με έναν ΕΕΚ -δανεικό από το Acura Legend- το NSX παραγωγής φορούσε το δικό του, 3λιτρο V6, με δύο ΕΕΚ, έλεγχο βαλβίδων VTEC και κόκκινο στις 8.000 rpm.

Honda NSX

Ο πιο ισχυρός κινητήρας (273 άλογα και 29 kgm), με τα φαρδύτερα και πιο περίπλοκα καπάκια, υποστηριζόταν από μεγαλύτερο μεταξόνιο και μακρύτερους προβόλους σε σχέση με το πρωτότυπο. Ωστόσο, εάν κοιτάξεις τα δύο αυτοκίνητα, θα διαπιστώσεις ότι το μακρύτερο αμάξωμα είχε ελάχιστη επίδραση στην κομψή εμφάνιση.

Τα πρώτα NSX συνδύαζαν το μοτέρ V6 με ένα χειροκίνητο κιβώτιο πέντε ταχυτήτων. Ενώ αν ήθελες -Αμερική, γαρ- 4τάχυτο αυτόματο, θα πρέπει να αρκεστείς σε 256 ίππους. Το 1995, ο NSX-T, το «Τ» για το Targa, έκανε την εμφάνισή του στην αγορά. Το 1997, το NSX έφτασε σε χωρητικότητα τα 3,2 λίτρα, πήρε 20 άλογα και δύο χιλιογραμμόμετρα παραπάνω, ενώ πλέον υπήρχε διαθέσιμο 6άρι αυτόματο σασμάν –τα αυτόματα NSX διατήρησαν τον 3λιτρο V6. Το 2002, τα αναδυόμενα φώτα εξαφανίστηκαν προς όφελος άλλων, σταθερών xenon της DHI. Τρία χρόνια αργότερα, η πρώτη γενιά NSX εισήλθε στον τελευταίο χρόνο της παραγωγής της έως την άφιξη του υφιστάμενου NSX, το 2016.

Η ανεξίτηλη σφραγίδα του Senna
«Δεν είμαι σίγουρος ότι μπορώ να σας δώσω επαρκείς συμβουλές για ένα αυτοκίνητο παραγωγής, αλλά νομίζω ότι είναι λίγο εύθραυστο». Αυτές οι 20 λέξεις, που δεν ειπώθηκαν από τον οποιοδήποτε, αλλά από το μύθο της Formula 1, Ayrton Senna, θα έκαναν «βράχο» το πρώτο NSX και ένα από τα καλύτερα σούπερκαρ που φτιάχτηκαν ποτέ.

Acura NSX

Πριν από το σχόλιο «εύθραυστο» του Senna, οι μηχανικοί της Honda επικεντρώθηκαν στην ακαμψία του πλαισίου, συγκρίσιμη με αυτή των Ferrari και των Porsche. Ύστερα από μερικούς γύρους πίσω από το τιμόνι του πρωτοτύπου NS-X, ο Senna συνειδητοποίησε ότι χρειάζονταν να γίνουν περισσότερα πράγματα. Οι προτάσεις του οδήγησαν την ομάδα εξέλιξης του NSX να δοκιμάσει το αυτοκίνητο στο Nürburgring. Και αφού η ατέλειωτη κόλαση της Πράσινης Κόλασης τα έβαλε με τη φιλοδοξία αυτού του σούπερκαρ, οι μηχανικοί της Honda κατάφεραν να κάνουν το σασί 50% πιο άκαμπτο. Χωρίς τη βοήθεια του Senna, το NSX θα ήταν πιθανότατα απλώς ένα εντυπωσιακό κλασικό κομμάτι παρά μια αδιαμφισβήτητη εικόνα σούπερκαρ του 20ού αιώνα.

acura nsx

Από πού πήρε το όνομά του;
Οι λάτρεις του σούπερκαρ της Acura μπορούν να σας πουν ότι το NSX για το «New Sports Experimental» είναι για την αρχική έκδοση παραγωγής. Αλλά τα γράμματά του ήταν στην πραγματικότητα πιο αντιπροσωπευτικά των μαθηματικών πριν το αυτοκίνητο χάσει τη συνδετική παύλα στο όνομά του. Οι μηχανικοί του είναι οι άνθρωποι που σκέφτηκαν αρχικά αυτό το όνομα -αφήστε τα μαθηματικά να ανακατευτούν με αυτή την ιστορία.

Αρχικά, οι άνθρωποι του R&D ήθελαν να μιλήσουν για λέξεις όπως «New», «Sportscar» και «Unknown World». Στην άλγεβρα, το «Χ» αντιπροσωπεύει μια άγνωστη μεταβλητή. Όταν οι άνθρωποι της Honda Αμερικής αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν το «NS-X» για το πρωτότυπο που παρουσίαζαν στο Chicago, υιοθέτησαν την κάπως απλουστευμένη έννοια του «New Sports Experimental».

Honda NSX

Αν και το όνομα του αυτοκινήτου παραγωγής έπρεπε αρχικά να είναι διαφορετικό, οι έντονες αντιδράσεις των οπαδών και των πιθανών αγοραστών ουσιαστικά επέβαλαν το όνομα με τα τρία γράμματα. Για κακή της τύχη, η συνδετική παύλα δεν αντιπροσώπευε τίποτα πριν από την έναρξη της παραγωγής του αυτοκινήτου.

Honda NSX

Το NSX σήμερα
Το Acura NSX 2019 (που σημαίνει πλέον «New Sports Experience») πρόκειται για ένα θηρίο τελείως διαφορετικό από το ορίτζιναλ. Πρώτα απ’ όλα αποδίδει πολύ μεγαλύτερη ισχύ και ροπή: 580 άλογα και 65,8 kgm. Νούμερα που προέρχονται από ένα διτούρμπινο 3,5λιτρο μοτέρ V6 και τρία ηλεκτρομοτέρ (δύο εμπρός και ένα πίσω) που συνδυάζονται με ένα διπλοσύμπλεκτο σασμάν με εννέα σχέσεις. Έτσι το NSX χρειάζεται μόλις 3” για τα 0-60 mph και φτάνει τα 307 km/h, 37 περισσότερα από το αρχικό μοντέλο. 

Η τυποποιημένη κατανάλωση του τωρινού NSX είναι 21 μίλια στο γαλόνι στην πόλη και 22 στον αυτοκινητόδρομο, που σημαίνουν 11,2 lt/100 km και 10,7 lt/100 αντίστοιχα. Όχι και άσχημα για ένα υβριδικό σούπερκαρ και πάντως βελτιωμένο από τα 16/22 mpg του ορίτζιναλ NSX. H πιο σημαντική απώλεια είναι μάλλον το πορτμπαγκάζ που έπεσε από τα πέντε στα 4,4 κυβικά πόδια -142 lt έναντι 125 lt.

Και μια και τα λέμε όλα, ας δούμε και τον εξοπλισμό… Στο αρχικό NSX, στο MY2005 που ήταν και το πιο προηγμένο, ο οδηγός του αρκείτο σε ένα ραδιοκασετόφωνο AM/FM της Bose και ένα cd-changer για έξι δίσκους. Όπως μπορείτε να φανταστείτε, το νέο NSX διαθέτει 7άρα οθόνη αφής με δυνατότητα υποστήριξης Apple CarPlay και Android Auto, ραδιόφωνο HD και ηχοσύστημα ELS με εννιά ηχεία. Δηλαδή καμία σχέση με το πρώην…

Honda NSX

Όσον αφορά την τιμή, το NSX ξεκινά στις ΗΠΑ από τις $157.500 συν $1.800 για την παράδοση, τιμή που είναι σημαντικά υψηλότερη από του αρχικού μοντέλου που θα κόστιζε περίπου 120 σημερινά χιλιάρικα, με διορθωμένο τον πληθωρισμό του δολαρίου.

Η αύξηση της τιμής μπορεί να δικαιολογηθεί από το επίπεδο των επιδόσεων του τωρινού αυτοκινήτου, αλλά πολλοί θα υποστήριζαν ότι το νέο NSX δεν είναι πια τόσο επαναστατικό ή ξεχωριστό όσο το αρχικό. Η απάντηση κρύβεται στον αν η τιμή ενός μεταχειρισμένου NSX της νέας γενιάς είναι το ίδιο καλή με εκείνη ενός κλασικού. Τα καλύτερα του οποίου πιάνουν στις ΗΠΑ τιμή κοντά στις $90.000.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube