NAIAS 2017 – Επίσημο: Νέο Infiniti QX50 [videos]

NAIAS 2017 – Επίσημο: Νέο Infiniti QX50 [videos]

Το QX50, επισήμως πρόκειται για ένα πρωτότυπο, αλλά και σχεδόν πανομοιότυπο αυτοκίνητο με εκείνο που θα βγει στην παραγωγή, αργότερα μέσα στο 2017.

Το νέο Infiniti QX50 Concept που αποκαλύφθηκε στο North American International Auto Show 2017, στο Detroit, πρόκειται για ένα πρωτότυπο μεσαίο SUV που βρίσκεται πολύ κοντά στο αυτοκίνητο παραγωγής.

Το QX50 είναι και το πρώτο μοντέλο που φορά κάτω από το καπό το επίσης νέο δίλιτρο βενζινοκινητήρα μεταβλητής συμπίεσης VC-Turbo της Infiniti, αποτελώντας έτσι την τεχνολογική βιτρίνα της εταιρείας. Και προς πείσμα του Donald Trump, θα ξεκινήσει τις πωλήσεις του στη Βόρειο Αμερική αργότερα μέσα στη χρονιά, κατασκευαζόμενο στο νέο εργοστάσιο που κατέχουν από κοινού Daimler και Infiniti στο Μεξικό.

Το νέο Infiniti QX50, για να το τοποθετήσουμε στην αγορά, είναι ευθέως ανταγωνιστικό με το νέο Audi Q5, την BMW X3, την Jaguar F-Pace, τη Mercedes-Benz GLC και δευτερευόντως με τα προαλοιφόμενα premium Alfa Romeo Stelvio και Volvo XC60. Η τεχνοτροπία σχεδιασμού του QX50 είναι καταφανέστατα cab-forward, κάτι που δεν προκαλεί εντύπωση στους γνώστες, καθώς το πρωτότυπο αποτελεί μια εξέλιξη του πρωτοτύπου QX Sport Inspiration που αποκαλύφθηκε πέρυσι στο Auto China 2016, στο Πεκίνο, και ανανεώθηκε την ίδια χρονιά στο Salon de l’Automobile 2016, στο Παρίσι.

Για προφανείς λόγους εσωτερικής χωροταξίας, η εξωτερική εμφάνιση του QX50 προδίδει ένα ψηλότερο και πιο φαρδύ αυτοκίνητο από το πρωτότυπο Inspiration. Το ντιζάιν του δε εκπροσωπεί την τελευταία σχεδιαστική φιλοσοφία της Infiniti, «Powerful Elegance». Σε πιο λεπτομερή παρατήρηση, διακρίνουμε την γρίλια με τη διπλή αψίδα και το καπό σε σχήμα αχιβάδας, γνώριμα σχεδιαστικά στοιχεία της εταιρείας, διά μέσου των οποίων, όπως λένε οι Ιάπωνες, σε προφίλ το αυτοκίνητο μοιάζει με το «ανασήκωμα του κεφαλιού φιδιού» πριν αυτό επιτεθεί –σ.σ. έχουν φαντασία, πάντως.

Η νέα πίσω κολόνα κομμένη σε σχήμα μισοφέγγαρου αποτελεί μια στιλιστική δήλωση, αλλά παρέχει και καλύτερη ορατότητα, τόσο σε ένα οδηγό που στρέφει το κεφάλι προς τα πίσω για να ελέγξει όσο και για του επιβάτες του πίσω καθίσματος.

Η κοψιά cab-forward επιτεύχθηκε χάρη και στη βοήθεια του νέου, πιο κόμπακτ μοτέρ. Αυτό αντικαθιστά τον κινητήρα V6 που ξέραμε στο παλιό αυτοκίνητο και ντεμπουτάρισε το 2007. Το μικρότερο μηχανοστάσιο σημαίνει περισσότερο εσωτερικό χώρο, κάτι που η Infiniti μεγέθυνε το μέγιστο δυνατό με την υιοθέτηση κάθετης πίσω πόρτας. Η 5θέσια καμπίνα διαθέτει οδηγοκεντρικό κόκπιτ και μια μεγάλη οθόνη αφής που κάνει πιο αισθητή την παρουσία της με τη νέα τριών χρωματικών τόνων διακόσμηση, ντιζάιν που η εταιρεία υπαινίσσεται ότι θα περάσει στην παραγωγή.

Το νέο QX50 είναι το πρώτο Infiniti που επιδεικνύει την εξέλιξη της σουίτας της εταιρείας για το σύστημα αυτόνομης οδήγησης «co-pilot» και τις υποστηρικτικές τεχνολογίες του. Η εταιρεία επιμένει ότι το σύστημά της λειτουργεί όντως ως «ενεργός συνοδηγός» και «αναθέτει» περισσότερους ενεργητικούς ρόλους στο αυτοκίνητο –όπως πλοήγηση στάσης και εκκίνησης στην κυκλοφορία στην εθνική ή υποτύπωση των θέσεων της γύρω αυτοκινήτων, αλλά σε κάθε περίπτωση ο οδηγός έχει τον απόλυτο έλεγχο και την τελική επιλογή.

Στον τομέα του κινητήρα, η Infiniti δηλώνει ότι το μοτέρ VC-Turbo παρέχει 27% μεγαλύτερη απόδοση στην οικονομία σε σχέση με τον υφιστάμενο V6, μεταβάλλοντας τη σχέση συμπίεσης. Διατείνεται δε ότι πρόκειται για μια ισχυρή εναλλακτική λύση έναντι των τουρμποντίζελ και των υβριδικών συστημάτων.

Στο QX50 Concept, μια εφαρμογή γραφικών στην οθόνη αφής παρουσιάζει πώς ο κινητήρας προσαρμόζεται ανάλογα με τις οδηγικές συνθήκες. Απεικονίζει την τρέχουσα κατάσταση του κινητήρα, επιλέγοντας ταυτόχρονα το κατάλληλο επίπεδο ή συνδυασμό επιδόσεων και αποδοτικότητας. Μια αυτόματη προσαρμογή που κάνει το μοτέρ να συνταιριάζεται με αυτό που η Infiniti αποκαλεί «Έξυπνο σύστημα τετρακίνησης με προσθιοκίνητη προτεραιότητα.

[Πηγή Infiniti]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube