Επίσημο: Νέα Alfa Romeo Stelvio 2017 [videos]

Επίσημο: Νέα Alfa Romeo Stelvio 2017 [videos]

Η Alfa Romeo Stelvio αποκαλύφθηκε στο LA Auto Show 2016 στην εκρηκτική έκδοση Quadrifoglio.

Σε συνέχεια της πρωϊνής διαρροής που εμπεριείχε αρκετές ανακρίβειες, οι πρώτες επίσημες πληροφορίες για τη νέα Alfa Romeo Stelvio δόθηκαν στον Τύπο. Όπως και η μπερλίνα Giulia, η Stelvio Quadrifoglio κινείται από τον εξ ολoκλήρου από αλουμίνιο 2,9λιτρο, διτούρμπινο κινητήρα V6 με τους 510 ίππους και τα 62,3 kgm ροπή.

Σε αντίθεση όμως από αυτήν, η hot Stelvio θα διατίθεται αποκλειστικά με τετρακίνηση, μέσω του συστήματος Q4. Ένα σύστημα ρυθμισμένο έτσι ώστε υπό κανονικές συνθήκες πρόσφυσης να στέλνει το 100% της ροπής στον πίσω άξονα, ενώ μπορεί κατά περίπτωση να μοιράσει μέχρι 50:50 ανάμεσα στους δύο άξονες. Η χρήση δύο συμπλεκτών στο πίσω διαφορικό επιτρέπει τη μεταφορά της ροπής (torque vectoring) μεταξύ των δύο πίσω τροχών.

Πριν από την επίσημη πρεμιέρα του αυτοκινήτου, ο διευθύνων σύμβουλος των Alfa Romeo και Maserati CEO, Reid Bigland, είπε: «Ο λόγος που ο κόσμος θα αγοράσει το μεσαίο SUV μας είναι επειδή θέλει να ξετρελαθεί με τις οδηγικό δυναμισμό του. Κάθε αυτοκίνητο της Alfa πρέπει να ξεχωρίζει γι’ αυτό ακριβώς το λόγο και αυτό το συγκεκριμένο δεν θα τους απογοητεύσει».  

Η Stelvio Quadrifoglio συνδυάζεται με ένα 8άρι αυτόματο κιβώτιο, το οποίο είναι ρυθμισμένο να αλλάζει σχέση μέσα σε 100 χιλιοστά του δευτερολέπτου στο διαμόρφωση «Race». Ο οδηγός μπορεί επίσης να αλλάζει ταχύτητες χρησιμοποιώντας τα paddles στην κολόνα του τιμονιού. Η γκάμα των οδηγικών ρυθμίσεων στο σασμάν (DNA PRO 2.0) έχει τέσσερις επιλογές: Dynamic, Natural, την οικονομική Advanced Efficiency και την προσανατολισμένη στις επιδόσεις Race.

Την επιβράδυνση του αυτοκινήτου φροντίζουν κάρμπον-κεραμικοί δίσκοι με το Integrated Brake System της Alfa, το οποίο όπως υποστηρίζει η μιλανέζικη εταιρεία μειώνει την απόσταση ακινητοποίησης, συνδυάζοντας το ESP με την υποβοήθηση των φρένων. Η ανάρτηση αποτελείται από διπλά ψαλίδια εμπρός με σύστημα τεσσάρων και μισού συνδέσμου πίσω, ενώ διαθέτει επίσης και ρυθμιζόμενα αμορτισέρ.



Την γκάμα της Stelvio συμπληρώνει ένα ακόμη μοτέρ, δίλιτρο βενζινοκίνητο τούρμπο που αποδίδει 280 άλογα και 42,3 kgm. Οι πληροφορίες μιλούν πως πρόκειται για την έκδοση επιδόσεων με την ονομασία Veloce. Αυτή κατά τα φαινόμενα θα τοποθετηθεί κάτω από την Quadrifoglio, όπως ακριβώς συμβαίνει και με την Giulia Veloce. Σύμφωνα με την Alfa Romeo, η συγκεκριμένη έκδοση θα συνδυάζεται με αυτόματο κιβώτιο 8 σχέσεων και θα πιάνει τα 100 km/h από στάση σε 5,6".

Η Alfa Romeo, προς το παρόν, δεν επιβεβαίωσε άλλα μοτέρ, αλλά πηγή καλά πληροφορημένη αναφέρει ότι θα προστεθούν επιπλέον εκδόσεις του 2.0 βενζίνης και  2.2 ντίζελ στην γκάμα των κινητήρων της Stelvio. Οι τεχνικές προδιαγραφές τους είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα διαφέρουν από αυτές των αντίστοιχων Giulia. Όσον αφορά την ονοματολογία, Stelvio αναμένεται να λέγεται το βασικό μοντέλο, το επόμενο Stelvio Super, ενώ θα ακολουθούν τα Technica, Speciale, Veloce και το κορυφαίο Quadrifoglio.

Στις ΗΠΑ, η Stelvio θα έχει την έκδοση Ti που θα φορά 19άρες ζάντες και 8,8ιντση οθόνη για το σύστημα πολυμέσων αντί του στάνταρ 6,5” που αναμένεται να έχουν τα βασικά μοντέλα στην Ευρώπη. Στην καμπίνα, η «αμερικανική» Ti θα διαθέτει ξύλινη επένδυση στο ταμπλό και πακέτο εξοπλισμού Sport και Lusso. Σε όλη την γκάμα, τουλάχιστον στις ΗΠΑ, το σύστημα τετρακίνησης Q4 θα είναι στάνταρ, αλλά για την Ευρώπη δεν έχει επιβεβαιωθεί κάτι αντίστοιχο. Η Stelvio εξελίχτηκε στις εγκαταστάσεις της Maserati στη Modena, με την παραγωγή της να παραμένει στην Ιταλία, στο εργοστάσιο του Cassino. Εγκατάσταση στην οποία ήδη κατασκευάζεται η Giulia και που η Alfa Romeo επένδυσε γενναία για την ανακατασκευή του.

Η νέα Alfa Roemo Stelvio είναι ένα από τα μικρότερα premium SUV της αγοράς, με μήκος 4,69 m, πλάτος 1,90 (2,16 m με τους καθρέφτες) και ύψος 1,68 m (μαζί με την κεραία). Σε αντιστοιχία, η Porsche Macan Turbo είναι μόλις μακρύτερη, πιο κοντή και πιο φαρδιά (4,70 x 1,92 x 1,62 m). H Alfa δηλώνει ότι επετεύχθη τέλεια κατανομή του βάρους, μερικώς από τη χρήση ανθρακονήματος στον κεντρικό άξονα και από τη χρήση του ίδιου υλικού σε μέρη της καροσερί και σε αρκετά μηχανικά εξαρτήματα. Όλα αυτά βοηθούν στην επίτευξη του ταχύτερου 0-100 km/h της αγοράς, ολοκληρώνοντας τη μέτρηση σε ακριβώς 4". Επίσης, η τελική ταχύτητα ακουμπά τα 285 km/h και σύμφωνα με τις δηλώσεις του CEO Reid Bigland (δείτε το βίντεο της παρουσίασης), η Stelvio Quadrifoglio είναι το ταχύτερο SUV στην Πράσινη Κόλαση, σύμφωναμε με προσομοίωση που έκανε η ιταλική εταιρεία.



Η Stelvio Quadrifoglio ξεχωρίζει από τις αναβαθμίσεις στην καροσερί που περιλαμβάνουν ανθρακονημάτινες λεπτομέρειες στα πλευρικά μαρσπιέ, πιο επιθετικό σχεδιασμό στους προφυλακτήρες και φαρδύτερους θόλους. Ένα χείλος εκφυγής υπάρχει στο άνω σημείο της πίσω πόρτας, για το οποίο η Alfa υποστηρίζει ότι η χρησιμότητά του είναι περισσότερο αεροδυναμική παρά κοσμητική. Επίσης υπάρχει ένα σετ από αεραγωγούς ψύξης του ιντερκούλερ στο εμπρός μέρος, αποκλειστικό στοιχείο για τη Stelvo Quadrifoglio.

Η εκτίμησή μας είναι ότι η Stelvio Quadrifoglio θα στοιχίζει στην Ευρώπη γύρω από τις 75.000 χιλιάδες ευρώ, με το βασικό μοντέλο να ξεκινά από τις 50 χιλιάδες ευρώ. Το αυτοκίνητο αναμένεται να κάνει την εμφάνισή του στις εκθέσεις το προσεχές καλοκαίρι με τη δίλιτρη 280άρα να ντεμπουτάρει πρώτη. Τα μοντέλα των χαμηλότερων προδιαγραφών θα είναι διαθέσιμα και με 6άρι χειροκίνητο σασμάν, κάτι που όμως δεν έχει ακόμα επιβεβαιωθεί.

Η Stelvio θα πλαισιωθεί στο μέλλον από δύο ακόμα SUV, ένα μικρότερο και έναν μεγαλύτερο –μοντέλα που αποτελούν μέρος της επίθεσης με εννέα νέα αυτοκίνητα στο πρόγραμμα παραγωγής της ιταλικής εταιρείας μέχρι το 2021. Η Stelvio είναι το πρώτο SUV στην ιστορία της μιλανέζικης φίρμας, αλλά η σημαντικότητά του αναγνωρίστηκε από τον πρώην επικεφαλής της φίρμας Harald Wester που είχε πει: «Μπορείς να παραμείνεις αγνός και να αγνοήσεις την μόδα των crossover, αλλά αν το κάνεις, μπορείς να προσβλέπεις σε έναν υπέροχο θάνατο».

[Πηγή Alfa Romeo και Autocar UK]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube