Η νέα Mercedes CLA είναι εδώ και δείχνει το μέλλον [video]

Η νέα Mercedes CLA είναι εδώ και δείχνει το μέλλον [video]

Με όπλο τη νέα πλατφόρμα ΜΜΑ του ομίλου Mercedes-Benz, το πρωτότυπο που μας προλογίζει την ηλεκτρική CLA αποκαλύφθηκε. Δανείζεται τεχνολογίες από την EQXX και υπόσχεται ηλεκτρική αυτονομία που σε πάει… παντού.

Η καρδιά της παγκόσμιας αυτοκίνησης χτυπάει στο Μόναχο, ενόψει της Διεθνούς Έκθεσης Αυτοκινήτου IAA 2023. Στα πάτρια εδάφη της λοιπόν, η Mercedes-Benz αποφάσισε να τραβήξει την κουκούλα και να αποκαλύψει το Concept CLA Class, τον προάγγελο δηλαδή της επόμενης και αμιγώς ηλεκτρικής, Mercedes CLA.

Η όλη φιλοσοφία του αυτοκινήτου έχει στηθεί γύρω από την πλατφόρμα Mercedes-Benz Modular Architecture (MMA), η οποία εξελίχθηκε για αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα, χωρίς να χρειάζεται υποβοήθηση από κάποιο θερμικό ή υβριδικό κινητήριο σύνολο.

Mercedes Benz Cla

Αυτή λοιπόν η πλατφόρμα είναι η αιτία της μεγάλης αυτονομίας που ανακοινώνει-υπόσχεται το εργοστάσιο, της τάξης των 750 km. Επιπλέον, η Mercedes έκανε γνωστό πως η concept έκδοση της CLA Class έχει εμπνευστεί από την άκρως φουτουριστική Vision EQXX, όσον αφορά τα κινητήρια σύνολα και τις μπαταρίες της.

Η αλήθεια είναι πως οι Γερμανοί καταφέρνουν να συνδυάσουν έναν άκρως γοητευτικό και δυναμικό σχεδιασμό, με όλα τα καλούδια της ψηφιακής τεχνολογίας στο εσωτερικό.

Mercedes Benz Cla

Η CLA Concept των 4,7m, δεν ακολουθεί την πεπατημένη και ως εκ τούτου δεν μοιάζει με τις μεγαλύτερες EQS και EQA. Λανσάρει μια νέα προσέγγιση, με τη μάσκα της να κατεβαίνει χαμηλά και να πλαισιώνεται από τους σχετικά ψηλά τοποθετημένους προβολείς, θυμίζοντας ένα αγριεμένο και επιθετικό πρόσωπο.

Μέσα στους προβολείς θα συναντήσουμε μια ιδιαίτερα ευχάριστη λεπτομέρεια, καθώς οι προβολείς, που ενώνονται με μια λεπτή φωτεινή μπάρα LED, φιλοξενούν μέσα τους το αστέρι της Mercedes-Benz.

Mercedes Benz Cla

H σιλουέτα της παραμένει κουπέ, διανθισμένη με σπορ αναλογίες, επωφελούμενη από το μεγαλύτερο εμπρός και το ελαφρώς κοντύτερο πίσω μέρος. Η κόκκινη απόχρωση Pomegranate Red (ροδί), φαίνεται πως ταιριάζει γάντι με το αμάξωμα. Εκεί όμως που οι σχεδιαστές έδωσαν κυριολεκτικά ρεσιτάλ είναι το δίχως άλλο η γρίλια.

Πλάι στο μεγάλο αστεροειδές σχήμα της Mercedes-Benz έχουν τοποθετηθεί μικρά, φωτιζόμενα αστέρια παραπέμποντας στον καλοκαιρινό, γεμάτο αστέρια ουρανό. Το ίδιο, γαλαξιακό μοτίβο συναντάται επίσης και στην οροφή.

Mercedes Benz Cla

Το εσωτερικό του μοντέλου θυμίζει ακόμα πιο έντονα την Vision EQXX. Αυτό λοιπόν σημαίνει πως στο εσωτερικό κυριαρχεί η κολοσσιαία και κορυφαίας ευκρίνειας Superscreen οθόνη της Mercedes, που εκτείνεται σε όλο το μήκος του ταμπλό. Στην πραγματικότητα, η τεράστια αυτή οθόνη περιλαμβάνει οθόνες, μια για κάθε επιβάτη και μία στο κέντρο.

Οι εν λόγω οθόνες, εμπεριέχουν το νέο λογισμικό MB.OS της εταιρείας με έδρα τη Στουτγάρδη. Αυτό είναι υγρόψυκτο, για την ταχύτερη λειτουργία και την υψηλότερη δυνατή ευκρίνεια των τρισδιάστατων γραφικών. Στις άκρες του ταμπλό βρίσκονται δύο κυκλικές συσκευές που μοιάζουν με τους κλασσικούς αεραγωγούς «τουρμπίνας» της Mercedes, αλλά είναι στην ουσία περιστροφικοί διακόπτες για τον κλιματισμό.

Mercedes Benz Cla

Οι περισσότερες επιφάνειες του εσωτερικού είναι φτιαγμένες από βιώσιμα υλικά, όπως χαρτί και μπαμπού. Τα καθίσματα έχουν επενδυθεί με δέρμα Nappa σε μπεζ και ασημί χρώμα, για το βάψιμο των οποίων χρησιμοποιήθηκαν μεγάλες ποσότητες από κατακάθι του καφέ.

Οι ασημί-μωβ λεπτομέρειες που κατακλύζουν την καμπίνα είναι φτιαγμένες από ανακυκλωμένο πλαστικό PET.

Mercedes Benz Cla

Στο κομμάτι των κινητήρων, οι Γερμανοί τηρούν σιγή ιχθύος. Το μόνο που γνωρίζουμε είναι πως τα κινητήρια σύνολα θα περιλαμβάνουν δύο μπαταρίες (άγνωστης για την ώρα χωρητικότητας). Η βασική έκδοση θα φέρει μία μπαταρία λίθιου φωσφορικού άλατος σιδήρου, ενώ η κορυφαία έκδοση θα διαθέτει μια μπαταρία οξειδίου του πυριτίου, που θα προσφέρει μεγαλύτερη ενεργειακή πυκνότητα.

Αν κρίνουμε όμως από την εκτιμώμενη αυτονομία, για την οποία διαβάσατε νωρίτερα, πιθανότατα η χωρητικότητας της μεγάλης μπαταρίας θα ανέρχεται σε 85 kWh και της μικρότερης σε περίπου 60 kWh. Αξιοσημείωτο είναι πως χάρη στη τεχνολογία 800V για ταχύτερη φόρτιση, αρκούν περίπου 15 λεπτά για να αναπτυχθεί αυτονομία 400 km.

Mercedes Benz Cla

Η μπαταρία της CLA Class θα διοχετεύει την ενέργειά της στη λεγόμενη Mercedes-Benz Electric Drive Unit (MB.EDU), κι από εκεί στον ηλεκτροκινητήρα και το κιβώτιο ταχυτήτων, όπως και όλα τα υπόλοιπα ηλεκτρονικά συστήματα.

Ο κινητήρας στο πρωτότυπο είναι τοποθετημένος πίσω. Ωστόσο, η πλατφόρμα ΜΜΑ προσφέρει τη δυνατότητα και για δεύτερο ηλεκτρικό μοτέρ, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα και για τετρακίνητες εκδόσεις της CLA.

Mercedes Benz Cla

Η παρουσίαση της CLA έχει δρομολογηθεί για τα τέλη του επόμενου χρόνου. Πέρα από την CLA, η αρχιτεκτονική πλατφόρμα ΜΜΑ θα αποτελέσει τη βάση για δύο ηλεκτρικά Crossover και ένα στέισον της Mercedes-Benz στο εγγύς μέλλον.

Αν όλες οι προδιαγραφές της Mercedes επαληθευτούν και στην πράξη, σε συνδυασμό με το άρτι παρουσιασθέν Tesla Model 3, ο πήχης στην κατηγορία των τετράθυρων ηλεκτρικών κουπέ έχει ανέβει αρκετά.

Mercedes Benz Cla

 

 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube