Fresco XL, ηλεκτρικό, 8θέσιο, με αυτονομία 1.000 km [video]

Fresco XL, ηλεκτρικό, 8θέσιο, με αυτονομία 1.000 km [video]

Η Fresco, μια νορβηγική start-up, παρουσίασε το πρωτότυπο Fresco XL. Μεταξύ MPV και crossover, αυτό το BEV μπορεί να μεταφέρει οκτώ άτομα για 1.000 km με μια φόρτιση.

Fresco XL

Ύστερα από την παρουσίαση του Fresco Reverie (2019), μιας πρωτότυπης ηλεκτρικής μπερλίνας, η νορβηγική start-up που οφείλει το όνομά της στον Αμερικανό αρχιτέκτονα Jacques Fresco, παρουσιάζει ένα δεύτερο κόνσεπτ, ακόμα πιο φιλόδοξο. Το Fresco XL μοιάζει με μια μίξη MPV και crossover, ξεχωρίζει από τη δυνατότητα να φιλοξενεί έως και οκτώ επιβάτες που μπορεί να τους πάει 1.000 km μακριά με μόνο μία φόρτιση.

Όλα αυτά ακούγονται εντυπωσιακά, αλλά η start-up παραμένει πολύ φειδωλή σχετικά με τα τεχνικά χαρακτηριστικά του Fresco XL. Και αρκείται σε τρισδιάστατες αποδόσεις που υποδηλώνουν ένα όχημα σε σχήμα βότσαλου, κάτι σαν υπερμέγεθες Citroën Xsara Picasso και φορτωμένο με τα «τεχνάσματα» των ηλεκτρικών αυτοκινήτων: Εξαιρετικά λεία σχήματα, φωτεινή υπογραφή με λευκή φωτεινή λωρίδα εμπρός και κόκκινη πίσω, πολύ φροντισμένη αεροδυναμική απόδοση...

Αν και ακόμα δεν γνωρίζουμε τίποτα για τα βασικά στοιχεία αυτού του «μελλοντικού ηλεκτρικού οχήματος, οι Νορβηγοί έχουν ήδη ανοίξει τις προ-παραγγελίες του Fresco XL.

Ο σχεδιασμός του Fresco XL προσδιορίζει ένα όχημα ιδιαίτερα μοντέρνο, με ανοιχτές καμπύλες και ολόμαυρο αμάξωμα στο πάνω μέρος της γραμμής του που συνδέει την εμπρός και την πίσω λωρίδα φωτός. Μένει να δούμε αν αυτό το «βότσαλο» της αυτοκινητοβιομηχανίας θα κάνει μια τρύπα στο νερό ή θα κάνει «ψαράκι», ξεπερνώντας το στάδιο του ψηφιακού πρωτοτύπου.

Fresco XL

Προφανώς η ανακοινωθείσα αυτονομία των 1.000 km δεν είναι τυχαία, καθώς αποτελεί το Άγιο Δισκοπότηρο για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Ύστερα λοιπόν από τη Lucid με το Air Dream Edition Range που πετυχαίνει ρεκόρ αυτονομίας με 832 km στα BEV του πραγματικού κόσμου, καθώς διαθέτει έγκριση τύπου και πουλιέται, μόνο η Mercedes-Benz με το κόνσεπτ Vision EQXX ισχυρίζεται αυτονομία 1.000 km. Βέβαια, στον πόλεμο αυτόν, οι Νορβηγοί θα τα κατάφερναν καλύτερα από τους Γερμανούς, καθώς το το Fresco XL με το επίμηκες προφίλ είναι ικανό να προσφέρει οκτώ θέσεις. 

Σε τι τιμή… και σε τι βάρος θα μπει κάποιος στον πειρασμό να ρωτήσει. Με τα σημερινά δεδομένα δεν θα πρέπει να τρέφουμε αυταπάτες. Το Fresco XL θα πρέπει αν όχι να φτάνει να ξεπερνά τα πέντε μέτρα για να χωρέσει τρεις σειρές καθισμάτων. Και για να πιάσει σε αυτονομία τα 1.000 km, η μπαταρία του χρειάζεται να διαθέτει χωρητικότητα πολύ παραπάνω από 100 kWh. Με ό,τι μάζα προϋποθέτει αυτός ο συσσωρευτής -δεν θα ήταν ανακριβές αν μιλούσαμε για τουλάχιστον 800 kg.

Fresco XL

Κατά τα λοιπά, υποθέτουμε ότι θα είχαμε να κάνουμε με ένα τετρακίνητο αυτοκίνητο με έναν ηλεκτροκινητήρα ανά άξονα, ακριβώς για να αντιμετωπίσει τις πιο σκληρές κλιματολογικές συνθήκες –μην ξεχνάμε ότι προέρχεται από τη Νορβηγία. Και ότι θα πρέπει να διαθέτει τεχνολογία V2L, πάντα χρήσιμη και που θα πρέπει να γίνει ο κανόνας τα επόμενα χρόνια.

Αν και ακόμα δεν γνωρίζουμε τίποτα για τα βασικά στοιχεία αυτού του «μελλοντικού ηλεκτρικού οχήματος, οι Νορβηγοί έχουν ήδη ανοίξει τις προ-παραγγελίες του Fresco XL. Ο ενδιαφερόμενος δίνοντας €1.000 προκαταβολή καπαρώνει ένα κομμάτι, η τιμή του οποίου θα πρέπει να φτάσει περίπου τις 100 χιλιάδες ευρώ. Ωστόσο και προσώρας, παρόλο που δεν έχει κοινοποιηθεί η ημερομηνία του εμπορικού λανσαρίσματος, ακόμα περιμένουμε το Fresco Reverie που είχε προσελκύσει 70 Νορβηγούς πελάτες το 2019…

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube