Επίσημο: Lucid Air [video]

Επίσημο: Lucid Air [video]

Το ηλεκτρικό σεντάν της Lucid Motors θα κυκλοφορήσει μέσα στο 2021 με εντυπωσιακά τεχνικά χαρακτηριστικά.

Τέσσερα χρόνια μετά από την εμφάνιση του πρωτοτύπου, η Lucid Motors παρουσίασε την έκδοση παραγωγής του Lucid Air. Το ηλεκτρικό σεντάν αναμένεται να κυκλοφορήσει το δεύτερο τρίμηνο του 2020 στην αγορά των ΗΠΑ, ως άμεσος ανταγωνιστής του Tesla Model S.

Για όσους δεν τη γνωρίζουν, η Lucid Motors δεν είναι κάποια τυχαία εταιρεία καθώς αποτελεί πάροχο της τεχνολογίας μπαταριών στο πρωτάθλημα Formula E ενώ αφεντικό της είναι ο Peter Rawlinson που ήταν υπεύθυνος μηχανικός εξέλιξης του Tesla Model S. Στόχος της εταιρείας με το Air ήταν να προσφέρει ένα μοντέλο που θα είναι ταχύτερο, πιο αποδοτικό, πιο ευρύχωρο και πιο άνετο από το μεγαλύτερο ανταγωνιστή του.

Lucid Air

Η μεγαλύτερη είδηση όσον αφορά το Lucid Air είναι η μπαταρία του, η οποία χρησιμοποιεί τεχνολογία από την Formula E. Η χωρητικότητα της είναι 113 kWh (μεγαλύτερη από τα 100 kWh του Tesla Model S) με σύστημα 924 volt (περισσότερα από τα 800 volt της Porsche Taycan. Ως αποτέλεσμα, η Lucid Motors ανακοινώνει αυτονομία 832 km (517 miles) σύμφωνα με το αυστηρό πρωτόκολλο μετρήσεων της EPA - μια τιμή που αποτελεί το απόλυτο ρεκόρ για ηλεκτρικό όχημα παραγωγής αφήνοντας στη δεύτερη θέση το Tesla Model S Long Range Plus (647 km). 

Παράλληλα, η μπαταρία προσφέρει την ταχύτερη φόρτιση σε μοντέλο παραγωγής με έως και 300 kW (έως 250 kW για το Tesla Model 3 και έως 270 kW για την Porsche Taycan). Αυτό σημαίνει πως σε 20 λεπτά μπορεί να προστεθεί αρκετή ενέργεια για αυτονομία 483 km (300 miles) μέσω ταχυφορτιστή. Τέλος, το όχημα μπορεί να παρέχει ηλεκτρική ενέργεια μέσω του καλωδίου, κάτι που θα φανεί χρήσιμο σε διακοπές ρεύματος.

Ανάλογα με την έκδοση, το Lucid Air έχει ισχύ 620 PS (0-100 km/h σε 3,2"), 800 PS (0-100 km/h σε 3,0") και 1.080 PS (0-100 km/h σε 2,5") ενώ αργότερα είναι πιθανό να δούμε και 1.300 PS!

Lucid Air

Σχεδιαστικά, η έκδοση παραγωγής του ηλεκτρικού σεντάν διατηρεί το σχεδιασμό των προγενέστερων πρωτοτύπων σε πολύ μεγάλο βαθμό. Οι αναλογίες χαρακτηρίζονται από το μακρύ μεταξόνιο, τον μικρό εμπρός πρόβολο και το μεγάλο χώρο που καταλαμβάνει η καμπίνα των επιβατών. Η αεροδυναμική σιλουέτα έχει ως αποτέλεσμα ο συντελεστής οπισθέλκουσας να διαμορφώνεται σε μόλις 0.21 cd!

Στο εμπρός μέρος το Lucid Air έχει την χαρακτηριστική χρωμιωμένη λωρίδα πάνω από τα λεπτά φώτα που ενώνονται με τη γρίλια, αεροδυναμικό προφυλακτήρα με μια κεντρική εισαγωγή αέρα χαμηλά και κάθετες πλευρικές εσοχές και έντονα κεκλιμένο παρμπρίζ που εκτείνεται στην οροφή. Πίσω ξεχωρίζει το άνοιγμα του χώρου αποσκευών το οποίο εσωκλείει τα φώτα LED και προσφέρει χαμηλό κατώφλι φόρτωσης, η ενσωματωμένη αεροτομή και το πίσω παρμπρίζ που ακολουθεί την έντονη κλίση της οροφής.

Η έκδοση Air Dream Edition που βλέπετε στις φωτογραφίες θα είναι διαθέσιμη σε τρεις εξωτερικές αποχρώσεις (Stellar White, Infinite Black και Eureka Gold) με εντυπωσιακές ζάντες 21" και εσωτερικό με επενδύσεις από Nappa leather και ξύλο ευκάλυπτου.

Lucid Air

Η καμπίνα του Lucid Air χαρακτηρίζεται από μεγάλους χώρους για έως και πέντε επιβάτες (αργότερα θα διατεθεί και σε τετραθέσια εκδοχή), άπλετο φως από τη διπλή γυάλινη οροφή, ποιοτικά υλικά και φουτουριστικό σχεδιασμό.

Στο ταμπλό πρωταγωνιστεί η καμπύλη οθόνη 34" ανάλυσης 5K σε οριζόντια διάταξη στο πάνω μέρος του ταμπλό, η οποία ενσωματώνει τον ψηφιακό πίνακα οργάνων και το infotainment (ψηφιακός βοηθός Amazon Alexa). Πιο χαμηλά, μια δεύτερη ανακλινόμενη οθόνη αφής αναλαμβάνει το ρόλο της κεντρικής κονσόλας δίνοντας πρόσβαση σε ρυθμίσεις καθισμάτων, φωτισμού, ανάρτησης, άνοιγμα/κλείσιμο των θυρών κ.α. Υπάρχουν επίσης λιγοστά πλήκτρα αφής και περιστροφικοί διακόπτες στο flat-bottom τιμόνι και κάτω από τους λεπτούς αεραγωγούς.

Το πακέτο συστημάτων Lucid DreamDrive προσφέρει δυνατότητα αυτόνομης οδήγησης Level 2 και Level 3, με τη βοήθεια 32 αισθητήρων και ενός LIDAR υψηλής ανάλυσης που σκανάρουν διαρκώς τον περιβάλλοντα χώρο.

Οι τιμές του Lucid Air στις ΗΠΑ ξεκινούν από τα $72.500 για τη βασική έκδοση που θα κυκλοφορήσει το 2022. Το Air Touring (620 PS) που θα είναι διαθέσιμο από τα τέλη του 2021 θα κοστίζει $95.000 και το Air Grand Touring (800 PS) που θα έρθει στα μέσα του 2021 θα κοστίζει $139.000. Τέλος, το κορυφαίο Air Dream Edition (1.080 PS) περιορισμένης παραγωγής θα κυκλοφορήσει την άνοιξη του 2021 με τιμή από $169.000

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube