Πόσα θα δίνατε για αυτή την Porsche 959; [video]

Πόσα θα δίνατε για αυτή την Porsche 959; [video]

Ακόμη και με τέτοια ζημιά, η Porsche 959 είναι ένα ισχυρό χαρτί στο χρηματιστήριο των κλασικών αυτοκινήτων και αξίζει μια (μεγάλη περιουσία).

Η Porsche 959 δεν χρειάζεται συστάσεις. Στα μέσα της δεκαετίας του ’80 ήταν ο ορισμός του hypercar, για πολλούς το καλύτερο αυτοκίνητο στον πλανήτη, μια επίδειξη δύναμης του γερμανικού εργοστασίου, το σημείο αναφοράς στα χρόνια που ακολούθησαν, με τεχνολογία αξεπέραστη για καιρό.

Από τις 337 που κατασκευάστηκαν, αυτή που βλέπουμε είναι μία από τις 294 Komfort (δείτε εδώ μία από τις 29 Porsche 959 Sport) και έχει μόλις 5.885 km. Το εσωτερικό της είναι σε εξαιρετική κατάσταση, με το ταμπλό, τα δέρματα και τους διακόπτες να λάμπουν σχεδόν σαν αμεταχείριστα. Το αυτοκίνητο ωστόσο έχει μια σοβαρή ζημιά στο εμπρός μέρος, με τον προφυλακτήρα, τη μάσκα και το καπό να θέλουν οπωσδήποτε αντικατάσταση. Από τη δεξιά πλευρά το φτερό και το εμπρός μέρος του μαρσπιέ έχουν επίσης ζημιά.

Εκτός από το αμάξωμα, το πιο περίπλοκο και ακριβό κομμάτι της επισκευής αφορά στα μηχανικά μέρη που ενδεχομένως έχουν επηρεαστεί. Βραχίονες της ανάρτησης, ενδεχομένως. Και σίγουρα τα ψυγεία και intercooler που βρίσκονται στο εμπρός μέρος και μπροστά από τους τροχούς. Ο κινητήρας της 959 έχει αερόψυκτο μπλοκ και υγρόψυκτες 4βάλβιδες κεφαλές. Ήταν ένας biturbo 2.8 boxer με απόδοση 450 ίππων και ροπή 51 kgm.

Στις εικόνες που βλέπουμε το αυτοκίνητο κινείται με… αναπηρικό καροτσάκι. Το εμπρός δεξί άκρο πατά πάνω σε  βοηθητικούς τροχούς. Κοιτάξτε με προσοχή ωστόσο, μπορείτε να δείτε καθαρά το φρένο και την ανάρτηση με τα διπλά ομόκεντρα αμορτισέρ-ελατήρια που ρυθμίζονται σε ύψος και σκληρότητα ηλεκτρονικά από την καμπίνα. Ήταν ένα από τα στοιχεία «προχωρημένης» για την εποχή τεχνολογίας της 959, μαζί με την τετρακίνηση και 4διεύθυνση,

Ακόμη και στην κατάσταση αυτή πάντως, ο οίκος Mecum Auctions που βγάζει το αυτοκίνητο σε δημοπρασία εκτιμά ότι μπορεί θα πιάσει $550.000. Ο ιδιοκτήτης έχει πολλές επιλογές για την επισκευή. Το τμήμα Porsche Classic (το οποίο αυτό τον καιρό είναι απασχολημένο κατασκευάζοντας από το μηδέν τον αυθεντικό αερόψυκτο της 911/993 Turbo για το Project Gold) ή ακόμη και την Canepa η οποία ειδικεύεται στην αποκατάσταση και στον εκσυγχρονισμό της 959.  Η ιδιαιτερότητα αυτής της επισκευής έχει εκτός των άλλων να κάνει με το υλικό κατασκευής του αμαξώματος της 959, έναν συνδυασμό αλουμινίου και Kelvlar, πάνω σε ένα πάτωμα Nomex.

 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube