Πώς η Jaguar Land Rover θα κάνει πλουσιότερη την Tesla

Πώς η Jaguar Land Rover θα κάνει πλουσιότερη την Tesla

H Jaguar Land Rover θα αγοράσει πιστώσεις ρύπων από την Tesla για να πιάσει τα όρια που θέτει η ΕΕ. 

Η ευρωπαϊκή νομοθεσία έχει θεσπίσει αυστηρά όρια στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) για τις αυτοκινητοβιομηχανίες. Υπάρχουν συγκεκριμένοι στόχοι για το σύνολο του στόλου του κάθε κατασκευαστή και μάλιστα, αν αυτοί οι στόχοι δεν επιτευχθούν τα πρόστιμα είναι βαριά: €95 ανά όχημα και ανά gr/km υπέρβασης του στόχου. 

Ωστόσο, η ΕΕ έχει αφήσει ένα ανοικτό «παραθυράκι» στους κατασκευαστές, έτσι ώστε να γλυτώνουν αυτό το πρόστιμο. Με βάση αυτό το «παραθυράκι», ένας κατασκευαστής του οποίου τα αυτοκίνητα εκπέμπουν περισσότερους από το επιτρεπτό ρύπους, μπορεί να αγοράζει «πιστώσεις ρύπων» από κάποιον άλλον ο οποίος είναι πολύ κάτω του απαιτούμενου μέσου όρου ή ακόμη και μηδενικός. 

Κάπως έτσι, η Jaguar Land Rover αναμένεται να προχωρήσει σε συμφωνία με την Tesla και να αγοράσει από αυτήν τις σχετικές «πιστώσεις ρύπων». Η εταιρεία του Elon Musk παράγει μόνον EV και έτσι έχει μηδενική εκπομπή CO2. Έτσι μπορεί κάλλιστα να... πουλάει ρύπους σε άλλες εταιρείες και να κερδίζει και από αυτό το πρωτότυπο εμπόριο. 

Πέρυσι η Tesla είχε πουλήσει ρύπους στην Honda αλλά και στη FIAT, φέτος θα το κάνει στην JLR. 

Βέβαια δεν έχει γίνει σαφές το ποσό που θα κληθεί να πληρώσει η JLR στον Elon Musk, αλλά αν σκεφτούμε πως πέρυσι η JLR είχε πληρώσει πρόστιμο στην ΕΕ 35 εκατ. στερλινών, υπολογίζουμε πως το ποσό που θα πληρώσει στην Tesla θα είναι σημαντικό μικρότερο. Διαφορετικά αυτό το «δούναι και λαβείν» ρύπων δεν θα είχε νόημα. 

H JLR, δεν μπόρεσε να πιάσει τους στόχους στις εκπομπές CO2 καθώς η έλλειψη ημιαγωγών, επηρέασε σημαντικά την παραγωγή της.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube