Νέο Hyundai Ioniq 5: Λεπτομέρειες και στοιχεία για την έκδοση First Edition

Νέο Hyundai Ioniq 5: Λεπτομέρειες και στοιχεία για την έκδοση First Edition

Η Hyundai άνοιξε ήδη το βιβλίο παραγγελιών για το μελλοντικό ηλεκτρικό μοντέλο της, το Ioniq 5, στην Αυστρία! Αποκαλύπτοντας κάποια χαρακτηριστικά, όπως την αυτονομία των 550 km…

Hyundai Ioniq 5

Το επόμενο 100% ηλεκτρικό μοντέλο της Hyundai θα ονομάζεται Ioniq 5 και το προανήγγειλε το πρωτότυπο «45» το 2019. Εκτός από το όνομα και τον γενικότερο σχεδιασμό του δεν γνωρίζαμε και πολλά… Μέχρι αυτόν τον μήνα οπότε και ξεκίνησε μια εμπορική κινητικότητα στην Ευρώπη. Και μάλιστα όχι στις αναμενόμενες αγορές όπου τα EV είναι ιδιαίτερα δημοφιλή, στη Νορβηγία ή στην Ολλανδία, αλλά στην… Αυστρία!

Εκεί η κορεατική φίρμα ξεκίνησε τις πρώτες προ-κρατήσεις για την έκδοση λανσαρίσματος First Edition. Από τις 18 Δεκεμβρίου, 150 αυτοκίνητα είναι διαθέσιμα με σχεδόν τα μισά από αυτά να έχουν ήδη βρει αγοραστές. Προ-παραγγελίες που είναι πολύ πιθανό να μετουσιωθούν σε πώληση, καθώς η προκαταβολή των €1.000 είναι αποτρεπτική για όσους απλώς είναι περίεργοι. Επιπλέον, όσοι θα μπορέσουν να ολοκληρώσουν την αγορά τους έως τις 16 Φεβρουαρίου του 2021 θα μπορούν να επωφεληθούν από μια σημαντική έκπτωση.

Hyundai Concept 45
To Ioniq 5 βασίζεται στο Concept 45 που παρουσίασε η Hyundai στην ΙΑΑ 2019, στη Φρανκφούρτη.


Ρωτώντας πας στην πόλη, οπότε μέσω της αυστριακής αντιπροσωπείας μάθαμε κάποια από τα χαρακτηριστικά του νέου Ioniq 5. Επιπλέον πληροφορίες έχει το κορεατικό μπλογκ Korean Car Blog (KCB) κι έτσι μπορούμε να συνθέσουμε κάποια από τα δεδομένα. 

Έχουμε και λέμε λοιπόν, ότι το Ioniq 5 θα είναι επιβλητικό σε διαστάσεις με μήκος 4,64 m. Έτσι, τοποθετείται ανάμεσα νέο Tucson Hybrid με τα 4,5 m και στο Santa Fe με τα 4,73 m! Κατά τα φαινόμενα, το υφιστάμενο Ioniq δεν φαίνεται να έχει και μεγάλη σχέση με το 5. Σύμφωνα με το αυστριακό website, ο ηλεκτροκινητήρας του τελευταίου θα αποδίδει 317 άλογα (233 kW), έναντι 136 (100 kW) του σημερινού! Με την κίνηση δε να μεταδίδεται σε όλους τους τροχούς, ο χρόνος για το σπριντ των 0-100 km/h πλησιάζει τα πέντε δευτερόλεπτα. 

Hyundai Ioniq 5

Η βασική μπαταρία θα έχει ενεργειακή πυκνότητα 58 kWh και θα επιτρέπει αυτονομία μέχρι 450 km στον κύκλο WLTP. Στη δεύτερη και μεγαλύτερη έκδοση των 73 kWh, η αυτονομία θα αυξάνεται στα 550 km στον ίδιο κύκλο. Μπαταρία που όμως δεν θα είναι διαθέσιμη στην έκδοση First Edition, σύμφωνα με το KCB.

Η Hyundai λέει ότι η μέγιστη ισχύς φόρτισης θα είναι 232 kW!, χάρη στο σύστημα 800 V, και θα ανεβάζει το επίπεδο φόρτισης της μπαταρίας από το 10 στο 80% σε μόλις 18 λεπτά. Δεδομένα που ήδη έχει κάνει γνωστά η Hyundai κατά την αποκάλυψη της πλατφόρμας e-GMP στις αρχές του μήνα. Η παραπάνω επίδοση ισχύει φυσικά DC, ενώ η Hyundai επέλεξε στη θύρα Combo. Σε εναλλασσόμενο ρεύμα, ο ενσωματωμένος φορτιστής φτάνει σε ισχύ μέχρι τα 11 kW.

Hyundai e-GMP platform
Όλα τα EV της Hyundai θα βασίζονται στη νέα αρχιτεκτονική e-GMP που θα στηρίζει αποκλειστικά ηλεκτρικά μοντέλα του κορεατικού ομίλου κατά το πρότυπο της MEB του Ομίλου VW.


Οι βασικές πληροφορίες που απομένουν να μάθουμε για το νέο Hyundai Ioniq 5 είναι αυτές του εξοπλισμού του (με εξαίρεση μια ηλιακή οροφή). Κάτι για το οποίο θα πρέπει να περιμένουμε μερικούς ακόμη μήνες. Στην Αυστρία, οι παραδόσεις θα ξεκινήσουν «τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο του 2021». Επίσης, δεν γνωρίζουμε την τιμή του αυτοκινήτου, η οποία το πιθανότερο είναι να ξεπερνά τα 50 χιλιάρικα, λαμβάνοντας υπόψη τις διαστάσεις και την ισχύ του.

Η ηλεκτρική κλιμάκωση της Hyundai, μέσω της ξεχωριστής φίρμας Ioniq θα συνεχιστεί με το λανσάρισμα του 4θυρου Ioniq 6 το 2022 και του SUV Ioniq 7 το 2023.
 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube