Το πνεύμα του Dakar στο ηλεκτρικό Audi Q8 e-tron edition Dakar [video]

Το πνεύμα του Dakar στο ηλεκτρικό Audi Q8 e-tron edition Dakar [video]

Με αυξημένη απόσταση από το έδαφος, λάστιχα παντός εδάφους και προαιρετικές σπέσιαλ σημάνσεις, το Audi Q8 e-tron edition Dakar αναλαμβάνει να σε μεταφέρουν σε ένα πιο τραχύ, ηλεκτρικό σύμπαν.

Η έκδοση Audi Q8 e-tron edition Dakar είναι εξοπλισμένη με τη μεγαλύτερη μπαταρία της οικογένεια των ηλεκτρικών SUV του Ingolstadt.

Με ωφέλιμη ενεργειακή χωρητικότητα 106 kWh (114 μικτή), η συστοιχία των ιόντων λιθίου τροφοδοτεί δύο ηλεκτροκινητήρες που είναι υπεύθυνοι για την τετρακίνηση. Μαζί, μπορούν να αποδώσουν ισχύ έως και 408 PS σε λειτουργία boost και ροπή 664 Nm. Ακριβώς όπως με το προηγμένο Q8 55 e-tron quattro που παρέχει τη βάση για το Dakar Edition.

Η τιμή του Audi Q8 e-tron edition Dakar ξεκινά στη Γερμανία από τις περίπου 120.000 ευρώ

Με τελική ταχύτητα 200 km/h, ο συνδυασμός του Audi Q8 e-tron Dakar Edition σου επιτρέπει να πιάσεις τα πρώτα 100 km/h από στάση σε 5,9 δευτερόλεπτα όταν το αυτοκίνητο είναι εφοδιασμένο με ελαστικά παντός εδάφους General Grabber AT3. Ή 5,8” με τα στάνταρ, πιο ασφάλτινα λάστιχα πάνω σε 20άρες ζάντες.

Audi Q8 e-tron edition Dakar

Με τα τελευταία και χωρίς τη σχάρα οροφής, το ηλεκτρικό edition Dakar καίει κατά πώς λένε οι Γερμανοί περίπου 25 kWh/100 km σύμφωνα με τον μικτό κύκλο WLTP, σε σύγκριση με τις 20,7 kWh του πιο ήπιου 55 e-tron. Ο κατασκευαστής ανακοινώνει λοιπόν αυτονομία 487 km έναντι των 532 km του βασικού μοντέλου.

Ακόμα κι αν απέχουμε πολύ από το Audi RS Q e-tron που σχεδιάστηκε για το διάσημο ράλι-ρέιντ, η σκληροτράχηλη εμφάνιση του edition Dakar προέρχεται κυρίως από την απόσταση από το έδαφος που μεγάλωσε κατά 3,1 cm χάρη στα λάστιχα General Grabber AT3. Επιλογή που ταιριάζει αισθητικά με τους φαρδύτερους θόλους του αυτοκινήτου, αλλά και βελτιώνει ουσιαστικά την ελκτική πρόσφυση και το φρενάρισμα σε σαθρό έδαφος.

Audi Q8 e-tron edition Dakar

Οπότε το Audi Q8 e-tron αποκτά μεγαλύτερες δυνατότητες και πιο ακριβή χειρισμό σε λάσπη, κροκάλα, άμμο, χιόνι κ.λπ. Με τη αερανάρτηση να έχει επίσης αναθεωρηθεί έτσι ώστε να επιτρέπει να περνάς από εμπόδια ή λάσπη με βάθος 30 πόντους χωρίς να ακουμπά η κοιλιά του αυτοκινήτου.

«Οι εκτός ασφάλτου δυνατότητες αυτού του μοναδικού SUV, σε συνδυασμό με την υψηλή και άμεσα διαθέσιμη ροπή, είναι ιδανικές για λάτρεις της περιπέτειας που θέλουν επίσης να οδηγούν ηλεκτρικά έξω από πατημένους δρόμους», σχολιάζει ο κατασκευαστής. Έτσι προίκισε το Audi Q8 e-tron edition Dakar με ενδιαφέρουσες γωνίες: Προσέγγιση 20ο, ράμπα 19ο και αναχώρηση 26ο.

Audi Q8 e-tron edition Dakar

Προκειμένου να βελτιωθεί η ευστάθεια και η αεροδυναμική στον ανοιχτό δρόμο, αλλά και για να διατηρηθεί η αυτονομία, το ύψος του αυτοκινήτου μειώνεται όσο αυξάνεται η ταχύτητα. Η απόσταση από το έδαφος που ξεκινά από τα 20,6 cm στη βασική διαμόρφωση χάνει πρώτα 1,5 πόντο στα 85 km/h, στη συνέχεια άλλα 1,7 cm στα 100 km/h και άλλα 1,3 cm στα 120 km/h.

Το Audi Q8 e-tron edition Dakar είναι διαθέσιμο σε κλασικό γκρι χρώμα του μαγνήτη και στις μεταλλικές αποχρώσεις Siam Beige ή Mythos Black. Με το χρώμα να καλύπτει επίσης τη μάσκα Singleframe. Προαιρετικά, η τελευταία μπορεί να εξοπλιστεί με φωτισμό υπό μορφή φωτεινής λωρίδας που συνδέει τα δύο εμπρός φώτα.

Audi Q8 e-tron edition Dakar

Όταν ανοίξει η πόρτα, τον οδηγό υποδέχεται ένα σύνολο λυχνιών εκπομπής που προβάλλουν το «edition Dakar» στο έδαφος. Και για όσους ενδιαφερόμενους θα ήθελαν το αυτοκίνητό τους να μοιάζει ακόμα περισσότερο με το Audi RS Q e-tron των ράλι μπορούν να επιλέξουν την ειδική σήμανση που περιορίζεται αποκλειστικά σε 99 κομμάτια.

Οι αγοραστές του Q8 e-tron edition Dakar προκειμένου να μην μπλέξουν με την προσφιλή τακτική του Ingolstadt με την ατελείωτη λίστα των έξτρα, η Audi φόρτωσε το αυτοκίνητο από μόνη της. Για παράδειγμα, εμπρός και πίσω φώτα Matrix LED, σπορ καθίσματα καλυμμένα με μικροΐνες Dinamica και τεχνητό δέρμα, πεντάλ από ανοξείδωτο χάλυβα, διακοσμητικά ένθετα από βουρτσισμένο ματ αλουμίνιο, σύστημα ήχου Bang & Olufsen Premium με ήχο 3D μέσω 16 ηχείων ισχύος 705 watt.

Audi Q8 e-tron edition Dakar

Όπως τα κάτω κομμάτια της καμπίνας, έτσι και το πάνω μέρος του ταμπλό είναι κατασκευασμένο από μαύρο τεχνητό δέρμα. Η επένδυση του πορτμπαγκάζ και τα πατάκια βαρέως τύπου φέρουν τον λογότυπο «edition Dakar». Και εκτός από τις πληροφορίες που μπορεί να δει ο οδηγός στο ταμπλό οργάνων, υπάρχει και head-up display επισημαίνοντας τα πιο σημαντικά.

Η οθόνη του λειτουργικού συστήματος MMI εμφανίζει επίσης δεδομένα για τη γωνία κλίσης του αυτοκινήτου. Ο οδηγός έχει στη διάθεσή του μια σειρά βοηθημάτων οδήγησης για την πόλη και τον ανοικτό δρόμο. Ο βασικός εξοπλισμός περιλαμβάνει επίσης το κουτί τηλεφώνου Audi που συνδέει το smartphone με την κεραία του αυτοκινήτου και το επαναφορτίζει επαγωγικά.

Audi Q8 e-tron edition Dakar

Φυσικά, υπάρχουν και έξτρα επιλογές. Μερικές φορές όχι ιδιαίτερα χρήσιμες, όπως ο σειριακός αριθμός του ειδικού μοντέλου που εμφανίζεται με «παγωμένα» στοιχεία και στοιχίζει 11.000 ευρώ. Η Audi προσφέρει επίσης την αντικατάσταση των κλασικών καθρεφτών με κάμερες. Αυτό μειώνει το συνολικό πλάτος του αυτοκινήτου κατά 15 πόντους, βελτιώνοντας και τον συντελεστή οπισθέλκουσας. Ο κατασκευαστής διαβεβαιώνει μάλιστα ότι αυτή η επιλογή προσφέρει καλύτερη ορατότητα σε δύσκολες συνθήκες σκονισμένου ή βρεγμένου δρόμου.

Ακόμα εκτός της λίστας του βασικού εξοπλισμού, υπάρχει ένα δεύτερο θερμαντικό σώμα υψηλής τάσης που χρησιμεύει για την αύξηση της ισχύος θέρμανσης. Αυτό μπορεί να έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους περιπετειώδεις τύπους που ταξιδεύουν σε ιδιαίτερα ψυχρές περιοχές. Η πρόσθετη θέρμανση για τις μπαταρίες χρησιμεύει για την επίτευξη καλύτερης καμπύλης στις χειμερινές συνθήκες. Και ακόμα μπορείς να διαλέξεις κόκκινες ραφές «Audi Sport» που μπορούν να προστεθούν στα καθίσματα, στο τιμόνι και στο υποβραχιόνιο των θυρών. Με τις ζώνες ασφαλείας να υιοθετούν στη συνέχεια αυτό το χρώμα.

Audi Q8 e-tron edition Dakar

Όπως είπαμε, μόνο 99 Audi Q8 e-tron edition Dakar θα βγουν από το εργοστάσιο, με ανάλογη φυσικά τιμή. Που ξεκινά στη Γερμανία από τις περίπου 120.000 ευρώ. Όσο για να θα έρθει κάποιο ή κάποια από τα 99 αυτοκίνητα στην Ελλάδα, παραμένει άγνωστο.

 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube