Οι Nορβηγοί αγοράζουν EV, αλλά αμφισβητούν την οικολογική συμβολή τους!

Οι Nορβηγοί αγοράζουν EV, αλλά αμφισβητούν την οικολογική συμβολή τους!

Πρόκειται για ένα σχεδόν απίστευτο παράδοξο, αποτέλεσμα έρευνας. Ενώ τα EV είναι ιδιαίτερα δημοφιλή στη Νορβηγία, αυτή είναι επίσης μία από τις χώρες που πιστεύει λιγότερο στα περιβαλλοντικά οφέλη του!

Το Παρατηρητήριο 2019 του Cetelem, γαλλικής μονάδας μελέτης και επιχειρηματικής πληροφόρησης της BNP Paribas, για την ηλεκτρική κινητικότητα μόλις δημοσιεύτηκε. Αυτός λοιπόν ο εξαιρετικά εξαντλητικός φάκελος σχετικά με το ηλεκτρικό αυτοκίνητο στον κόσμο, το κόστος, τις χρήσεις, και τη γνώμη του κοινού σχετικά με αυτό, αλλά και για τις επιπτώσεις του στο περιβάλλον, μας δίνουν μια πληρέστατη εικόνα για το είδος του αυτοκινήτου που θα μπορούσε να αντικαταστήσει τα θερμικά οχήματα.

Σε αυτόν τον εντυπωσιακό φάκελο, ένα από τα γραφήματά του είναι ιδιαίτερα αξιοπαρατήρητο έως και προκλητικό. Η μελέτη έθεσε την ακόλουθη ερώτηση στο κοινό: «Πιστεύετε ότι το αυτοκίνητο που είναι φιλικό προς το περιβάλλον, αντιπροσωπεύεται ή όχι από ένα 100% ηλεκτρικό όχημα;».

Το θέμα φαίνεται να επικεντρώνεται εδώ στις αστικές εκπομπές, εκεί όπου το ηλεκτρικό αυτοκίνητο θα παρουσιάσει τα ιδιαίτερα πλεονεκτήματά του για τη δημόσια υγεία. Και το αποτέλεσμα είναι μάλλον εκπληκτικό, καθώς οι Νορβηγοί είναι αυτοί που το πιστεύουν λιγότερο. Το ποσοστό τους δε (78%) είναι επίσης σημαντικά χαμηλότερο από το μέσο όρο των 16 χωρών που επιλέχτηκαν για την έρευνα.
L'Observatoire Cetelem
Να θυμίσουμε ότι η Νορβηγία είναι μακράν η ηγέτιδα χώρα στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Είναι επίσης αυτή με τη μεγαλύτερη εμπειρία στον τομέα. Η μελέτη δείχνει τελικά, ότι οι Νορβηγοί, με το αποτέλεσμά τους στην έρευνα, είναι πιο επιφυλακτικοί απ’ ό,τι ο υπόλοιπος κόσμος για τα οφέλη του ηλεκτρικού αυτοκινήτου στην πόλη. Πιθανώς επειδή οι εκπομπές μικροσωματιδίων, που είναι τόσο επιβλαβείς για τον άνθρωπο, οφείλονται επίσης στη φθορά των ελαστικών και των φρένων... Τώρα, η ενισχυμένη προτίμησή τους στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έχει να κάνει αφενός με τη μεγάλη κρατική επιδότησή τους, αλλά και για τις διευκολύνσεις που τους παρέχονται μέσα στην πόλη. Και δεν πρέπει να παραβλέπουμε το φόβο για το ποιο θα είναι το μέλλον των θερμικών αυτοκινήτων στα αστικά κέντρα στο προσεχές μέλλον. 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube