Νορβηγία: Έξτρα «φόρος» στα Tesla;

Νορβηγία: Έξτρα «φόρος» στα Tesla;

Η Νορβηγία θέλει να μειώσει τις οικονομικές επιδοτήσεις και διευκολύνσεις για την αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου άνω των δύο τόνων.

Η Νορβηγία είναι μια από τις πρώτες αγορές στον κόσμο για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, απότοκο των τεράστιων πλεονεκτημάτων που απολαμβάνουν αυτά στη σκανδιναβική χώρα –πάρκινγκ, δωρεάν ορισμένες υπηρεσίες…), αλλά επίσης και των οικονομικών ενισχύσεων που προκύπτουν από μια τέτοια αγορά. Όλα τα παραπάνω λοιπόν, η νορβηγική κυβέρνηση μελετά να τα μειώσει.

Είναι δαπανηρό το πρόγραμμα ενίσχυσης της αγοράς ηλεκτρικού αυτοκινήτου στη Νορβηγία; Η κυβέρνηση, όπως και να ’χει έχει αρχίσει να το περιορίζει, καθώς ο κρατικός προϋπολογισμός του 2018 προβλέπει την κατάργηση των βοηθημάτων αγοράς για ηλεκτρικά αυτοκίνητα άνω των δύο τόνων. Και πιο αυτοκίνητο επλήγη από τις νέες ρυθμίσεις; Το Tesla Model S, φυσικά.

Η αμερικανική ηλεκτρική μπερλίνα, που συναντάς για πλάκα στους δρόμους του Oslo, θα είναι αυτή που κυρίως θα πληγεί από τη νέα νομοθεσία, ενώ και το Model X δεν θα διαφύγει του χαρατσώματος. Έτσι, οι Νορβηγοί έχουν αρχίσει να αναφέρονται κοροϊδευτικά στο «φόρο Tesla».

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Ηλεκτρικά όλα τα καινούργια αυτοκίνητα στη Νορβηγία το 2025

Προφανώς, με μέση τιμή πάνω από 100 χιλιάδες ευρώ, το ζευγάρι των Model S και Model X δεν αφορά σε πωλήσεις μεγάλο νούμερο, αλλά το μερίδιό τους, καθώς και το απόλυτο νούμερο στη Νορβηγία, κάθε άλλο παρά ανέκδοτο αποτελεί –το 2015 πουλήθηκαν στη σκανδιναβική αυτή χώρα 4.039 Model S.

Με τον καινούργιο νόμο, που προβλέπει την επαναφορά του τέλους ταξινόμησης για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα πάνω από δύο τόνους και την κατάργηση βοηθημάτων στην κυκλοφορία, την τιμή ενός Model S αναμένεται να αυξηθεί κατά περίπου 8.000 ευρώ.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube