Nissan Qashqai: Οι πρώτες επίσημες πληροφορίες [video]

Nissan Qashqai: Οι πρώτες επίσημες πληροφορίες [video]

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την τρίτη γενιά του Nissan Qashqai που έρχεται την άνοιξη του 2021.

Η Nissan δημοσίευσε ένα δελτίο τύπου με τις πρώτες πληροφορίες για τη επερχόμενη τρίτη γενιά του Qashqai που αναμένεται να κάνει πρεμιέρα την άνοιξη του 2021, μαζί με βίντεο και φωτογραφίες καμουφλαρισμένων πρωτοτύπων.

Το Qashqai είναι ένα πολύ σημαντικό μοντέλο για τη Nissan καθώς από το 2007 μέχρι σήμερα έχει πουλήσει πάνω από 5 εκατομμύρια πωλήσεις σε ολόκληρο τον κόσμο (3 εκατομμύρια στην Ευρώπη). Η σημερινή γενιά του παρουσιάστηκε το 2014, και μέχρι σήμερα οι ευρωπαικές πωλήσεις της έχουν ξεπεράσει το 1 εκατομμύριο αυτοκίνητα.

Η τρίτη γενιά Qashqai σχεδιάστηκε στο σχεδιαστικό κέντρου της Nissan στο Λονδίνο και εξελίχθηκε στο Nissan Technical Centre Europe που βρίσκεται στο Bedfordshire της Μ.Βρετανίας. Το νέο C-SUV βασίζεται στη νέα πλατφόρμα CMF-C της συμμαχίας Renault-Nissan-Mitsubishi.

Από πλευράς κινητήρων, η Nissan κάνει λόγο για δύο ήπια υβριδικές εκδόσεις με τον υπερτροφοδοτούμενο βενζινοκινητήρα 1,3 λίτρων και μπαταρία ιόντων λιθίου 12 Volt τοποθετημένη κάτω από το πάτωμα. Επιπλέον, θα υπάρχει και πλήρως υβριδική έκδοση e-POWER στην οποία ο ηλεκτροκινητήρας θα κινεί τους τροχούς και ο βενζινοκινητήρας θα δουλεύει ως γεννήτρια με μια μπαταρία μεγάλης χωρητικότητας να αποθηκεύει ενέργεια για μείωση της κατανάλωσης και των εκπομπών ρύπων.

Nissan Qashqai

Το αμάξωμα του νέου Qashqai θα είναι ελαφρύτερο χάρη σε προηγμένες μεθόδους παραγωγής και εκτενή χρήση ελαφριών υλικών. Για παράδειγμα η πίσω πόρτα από σύνθετα υλικά θα είναι 2,6 kg ελαφρύτερη, ενώ οι πόρτες, τα εμπρός φτερά και το καπό θα είναι κατασκευασμένα από αλουμίνιο εξοικονομώντας ακόμα 21 kg βάρους. Παράλληλα, 50% περισσότερο ατσάλι Ultra High Strength Steel έχει χρησιμοποιηθεί στη δομή του οχήματος η οποία σχεδιάστηκε για μέγιστη ασφάλεια με πιο αποδοτικές ζώνες απορρόφησης ενέργειας σε πιθανή σύγκρουση. Χάρη σε όλα αυτά, το νέο Qashqai θα είναι 60 kg ελαφρύτερο και 41% πιο άκαμπτο από το μοντέλο που αντικαθιστά.

Η ανάρτηση των προσθιοκίνητων εκδόσεων του νέου Qashqai με τροχούς 19" θα αποτελείται από γόνατα MacPherson και ημιάκαμπτο πίσω, ενώ οι εκδόσεις με τροχούς 20" όπως και όλες οι τετρακίνητες εκδόσεις θα έχουν πολλαπλούς συνδέσμους. Η ρύθμισή της έγινε με γνώμονα την οδηγική εμπειρία που προσφέρουν τα μικρομεσαία hatchback αλλά και τα καλύτερα C-SUV του ανταγωνισμού, με στόχο μια ισοροπία ανάμεσα σε άνεση και αμεσότητα για μια ευχάριστη οδική συμπεριφορά. Νέα είναι και η ρύθμιση του συστήματος διεύθυνσης για μεγαλύτερη αμεσότητα και καλύτερη αίσθηση γύρω από το κέντρο.

Nissan Qashqai

Όσον αφορά το σχεδιασμό, η σιλουέτα του νέου Qashqai είναι πιο σπορ και αεροδυναμική, με εντονότερη κλίση της οροφής και του πίσω παρμπρίζ το οποίο σκεπάζεται από μια αεροτομή. Στο ρύγχος, η γρίλια V-Motion δανείζεται στοιχεία από το μικρότερο Juke, ενώ τα φώτα θυμίζουν έντονα το πρωτότυπο IMQ (2019) που αποτελούσε προπομπό της έκδοσης παραγωγής του Qashqai και επηρέασε σε μεγάλο βαθμό το σχεδιασμό του. Βέβαια, όπως είναι λογικό,το αμάξωμα έχει εξορθολογιστεί για τις ανάγκες της παραγωγής, με λιγότερο έντονες πτυχώσεις, και πιο συμβατικές λύσεις όσον αφορά τα φώτα, τους προφυλακτήρες και τους αεραγωγούς. Παρόλα αυτά, το Qashqai διατηρεί την χαρακτηριστική γραμμή στο προφίλ του IMQ και τους τονισμένους πίσω ώμους.

Γνωρίζουμε επίσης επίσης πως τα φώτα θα έχουν τεχνολογία LED με 12 δέσμες που προσαρμόζονται αυτόματα ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν ώστε να παρέχουν μέγιστη ορατότητα χωρίς να τυφλώνουν τους άλλους οδηγούς. Άλλα στοιχεία είναι ο αεροδυναμικός σχεδιασμός της μάσκας που μειώνει τους στροβιλισμούς στους εμπρός τροχούς, το επίπεδο πάτωμα και την ενεργή γρίλια που κλείνει και ανοίγει ανάλογα με τις ανάγκες ψύξης του μοτέρ.

Σημαντική θα είναι και η αναβάθμιση στο εσωτερικό όσον αφορά το σχεδιασμό, την ποιότητα και την τεχνολογία, με το νέο ψηφιακό περιβάλλον οδήγησης το οποίο θα είναι κοινό με το συγγενικό X-Trail να περιλαμβάνει ψηφιακό πίνακα οργάνων και μεγάλη οθόνη αφής στην κορυφή της κεντρικής κονσόλας.

Nissan Qashqai

Η Nissan θα εξοπλίσει το Qashqai με τη νέα γενιά του πακέτου συστημάτων υποβοήθησης ProPILOT με Navi-link. Αυτό σημαίνει πως συνδυάζοντας δεδομένα από το σύστημα δορυφορικής πλοήγησης και από τους αισθητήρες περιμετρικά του οχήματος, το ProPILOT θα επιταχύνει και θα επιβραδύνει αυτόματα το όχημα στον αυτοκινητόδρομο, διατηρώντας το παράλληλα στη λωρίδα κυκλοφορίας.

Το σύστημα ημιαυτόνομης οδήγησης θα εχει τη δυνατότητα να ακινητοποιεί πλήρως το όχημα σε συνθήκες κυκλοφοριακής συμφόρησης και να ξεκινά από μόνο του αν η στάση διαρκέσει έως 3". Επιπλέον, όταν το SUV περνά από περιοχές με χαμηλότερο όριο ταχύτητας θα διαβάζει τη σήμανση και θα προσαρμόζει αυτόματα την ταχύτητά του στα νόμιμα όρια. Το ίδιο θα συμβαίνει όταν ο οδηγός έχει ενεργοποιημένο το ενεργό cruise control και πλησιάζει εξόδους στον αυτοκινητόδρομο ή απότομες στροφές, με το όχημα να επιβραδύνει αυτόματα. Αν οι ασθητήρες στα τυφλά σημεία αντιληφθούν διερχόμενο όχημα το σύστημα θα επεμβαίνει στο τιμόνι διορθώνοντας πιθανό λάθος του οδηγού κατά την αλλαγή λωρίδας. Το πακέτο ProPILOT με Navi-link θα είναι διαθέσιμο από το μεσαίο πακέτο εξοπλισμού N-Connecta 

Περισσότερες πληροφορίες για το νέο Nissan Qashqai θα έχουμε μέσα στους επόμενους μήνες, καθώς πλησιάζουμε προς την πρεμιέρα του την άνοιξη του 2021.

[Πηγή: Nissan]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube