node/34455

Nissan IMQ Concept: Πρόγευση από το επόμενο Qashqai

Δείχνει πώς θα είναι η επόμενη γενιά crossover, συνδυάζοντας την ιαπωνική κουλτούρα με την «ανθρωποκεντρική» τεχνολογία και την ηλεκτροκίνηση.

Το πρωτότυπο, προπομπός του επόμενου Qashqai, εκτίθεται στο Σαλόνι της Γενεύης.

Το κινεί ένα ηλεκτρικό σύστημα e-POWER της επόμενης γενιάς, με δύο ηλεκτροκινητήρες που αποδίδουν ισχύ 250 kW (340 PS) και ροπή 700 Nm (71,4 kgm) και «δίνουν άμεση, γραμμική επιτάχυνση». Δίνουν επίσης τετρακίνηση, που κάνει το πρωτότυπο πολύ ικανό εκτός ασφάλτου και ειδικά στο χιόνι, όπως λέει η Nissan. Η μπαταρία των ηλεκτροκινητήρων φορτίζεται από έναν βενζινοκινητήρα 1.5 τούρμπο που λειτουργεί ανεξάρτητα και στις ιδανικές για απόδοση στροφές, επεκτείνοντας την αυτονομία. Απ’ ό,τι φαίνεται, δεν υπάρχει πρόβλεψη για επαναφόρτιση “plug-in” στην πρίζα. 

Κρίνοντας από τις εξωτερικές του διαστάσεις - 4.558 mm x 1.940 x 1.560 mm -  το ΙΜQ κατατάσσεται στη μικρομεσαία ευρωπαϊκή κατηγορία C-crossover. Έχει σχεδιαστεί από μια μικρή ομάδα στο σχεδιαστικό κέντρο του Paddington, στο Λονδίνο, και επελέγη από μια σειρά προτάσεων από διάφορα σχεδιαστικά κέντρα της Nissan σε όλο τον κόσμο. Η σχεδίασή του είναι τολμηρή, με την εικονική (καθώς είναι ηλεκτρικό) μάσκα V-motion να εκτείνεται και οριζόντια, πάνω στο καπό.

Πίσω, οι κάθετες ακμές λέγεται ότι βοηθούν την αεροδυναμική, ενώ τα φανάρια είναι μια νέα προσέγγιση της αισθητικής «μπούμερανγκ». Το προφίλ του αυτοκινήτου θυμίζει κουπέ, με τη χαμηλή σκεπή και τα στενά παράθυρα τύπου Range Rover Evoque. Οι τροχοί είναι τεράστιοι, 22 ιντσών, με ειδικά  λάστιχα Bridgestone Connect, και οι πίσω πόρτες ανοίγουν ανάποδα, δίνοντας μαζί με τις μπροστινές ένα μεγάλο άνοιγμα προς το τετραθέσιο εσωτερικό.

Nissan IMQ εσωτερικό

Όπως το εξωτερικό του πρωτοτύπου, έτσι και η καμπίνα του είναι μινιμαλιστική και φουτουριστική, με έναν ψηφιακό πίνακα οργάνων 840 mm που δείχνει να αιωρείται μπροστά από το ταμπλό. Η οθόνη πολυμέσων, με τον «εικονικό προσωπικό βοηθό», είναι κρυμμένη και αναδύεται πάνω από την κεντρική κονσόλα, που έχει το χρώμα του χαλκού και συνεχίζεται σε όλο το μήκος της καμπίνας.

«Η σχεδίαση του IMQ συνδυάζει παραδοσιακές και σύγχρονες ιαπωνικές επιρροές και δείχνει τι είναι δυνατόν όταν τα μελλοντικά crossover θα κινούνται με τη φιλοσοφία Nissan Intelligent Mobility», είπε ο Alfonso Albaisa, αντιπρόεδρος της Nissan υπεύθυνος για τη σχεδίαση. «Στο IMQ, το εσωτερικό και το εσωτερικό δένουν αρμονικά, δείχνοντας ποια μπορεί να είναι η σχεδιαστική μας κατεύθυνση για την τρίτη γενιά crossover της Nissan στην Ευρώπη».

Nissan IMQ ταμπλό
 
“Invisible to Visible” ονομάζει η Nissan την τρισδιάστατη διεπαφή (interface) που επιτρέπει στους επιβάτες να «δουν το αόρατο». Χρησιμοποιεί την τεχνολογία Omni-Sensing, όπου πληροφορίες από τον εικονικό κόσμο προβάλλονται μπροστά στον οδηγό και τους συνεπιβάτες του, εμπλουτίζοντας την εμπειρία τους. 

Το σύστημα I2V σου επιτρέπει να βλέπεις ακόμη και πίσω από στροφές, να οπτικοποιείς πληροφορίες σχετικά με τις κυκλοφοριακές συνθήκες και τα αίτιά τους, ενώ μπορεί ακόμη και να βάλει ένα τρισδιάστατο avatar μέσα στο αυτοκίνητο για να διασκεδάσουν οι επιβάτες.

Τέλος, το IMQ ενσωματώνει και τεχνολογία αυτόνομης οδήγησης, με το σύστημα αρωγής ProPILOT που χρησιμοποιεί προηγμένους αισθητήρες, ραντάρ και κάμερες για να λαμβάνει και να ερμηνεύει εξωτερικές πληροφορίες.
 

node/39472
Nissan Ariya logo

Η Nissan αποκαλύπτει το νέο σήμα της

Η νέο ηλεκτρικό SUV της ιαπωνικής εταιρείας, το Ariya, εγκαινιάζει σε αυτοκίνητο παραγωγής τον νέο, απλοποιημένου σχεδίου, λογότυπο της Nissan.

Τετάρτη, 15 Ιουλίου 2020 | Επικοινωνία

Η Nissan αποκαλύπτει το νέο σήμα της

Ύστερα από τη FIAT και την Opel, ήρθε η σειρά της Nissan να αποκαλύψει τον νέο λογότυπό της. Τι κοινό έχει με των άλλων δύο: Εγκαινιάστηκε από ένα σημαντικό μοντέλο παραγωγής που ανοίγει νέο κεφάλαιο στη ιστορία του κάθε κατασκευαστή

Έτσι για την τορινέζικη εταιρεία ήταν το ηλεκτρικό 500, για τους Blitz το Mokka 2 και για τους Ιάπωνες το Ariya. Το νέο ηλεκτρικό SUV λοιπόν ανέλαβε σημαιοφόρος του αναπροσανατολισμού της εταιρείας, εγκαινιάζοντας ταυτόχρονα τη νέα πλατφόρμα CMF-EV που θα αποτελέσει φορέα-πασπαρτού για τη Συμμαχία.

Ένα άλλο κοινό σημείο μεταξύ της Nissan και των άλλων δύο εταιρειών που αναφέραμε εδώ: Ο λογότυπος απλοποιήθηκε. Το έμβλημα που χρησιμοποιείται για την επικοινωνία του Ασιάτη κατασκευαστή (βλ. στην κάτω φωτογραφία) εκλεπτύνθηκε στα άκρα, ακολουθώντας την τάση της επίπεδης σχεδίασης, με τα γράμματα της επιγραφής «Nissan» να χωρίζουν τον κύκλο σε δύο ημικύκλια που στις άκρες τους «στηρίζονται» από οριζόντια ευθύγραμμα τμήματα. Επιπλέον, τα ημικύκλια δεν έχουν σαφές όριο μέσω ενός φαινομένου αυξηφαούς. Το γενικό σχήμα πάντως παραμένει πιστό σε αυτό που γνωρίζουμε από τα τέλη της δεκαετίας του ’80.

Nissan new logo

Στο αυτοκίνητο διατηρείται όμως η τρισδιάστατη εμφάνιση και ειδικά το πλήρες περίγραμμα και η βάση στήριξης για τα γράμματα. Ωστόσο, στο εμπρός μέρος του Ariya, και μελλοντικά στα άλλα EV της Nissan, ο λογότυπος έχει οπίσθιο φωτισμό που τονίζει τον απλοποιημένο σχεδιασμό. Η ανέκδοτη είδηση γι’ αυτό το λόγκο είναι ότι φωτίζεται με 20 LED, τα οποία αντιστοιχούν στον αριθμό των ετών που πέρασαν από τον τελευταίο ανασχεδιασμό του λογότυπου.

Η Nissan ξεκίνησε με τον ανασχεδιασμό του λογοτύπου το 2017, με προδιαγραφές υπό τις λέξεις-κλειδιά «λεπτό, ελαφρύ και ευέλικτο». Ο στόχος ήταν να αντικατοπτριστούν «οι σημαντικές αλλαγές στην κοινωνία τις τελευταίες δύο δεκαετίες», ξεκινώντας προφανώς από την ψηφιοποίηση. Ο νέος λογότυπος εξετάστηκε για πρώτη φορά σε φωτιζόμενη έκδοση για τα ηλεκτρικά μοντέλα της εταιρείας.

node/39469

Επίσημο: Nissan Ariya [video]

Το πρώτο ηλεκτρικό crossover της Nissan ονομάζεται Ariya και έχει αυτονομία έως 500 km.

Τετάρτη, 15 Ιουλίου 2020 | Θάνος Παππάς Επικοινωνία

Επίσημο: Nissan Ariya [video]

Μετά από τα teaser της προηγούμενης εβδομάδας, η Nissan παρουσίασε μέσω διαδικτυακής πρεμιέρας στη Yokohama το Ariya - ένα αμιγώς ηλεκτρικό coupé crossover που εισάγει την ιαπωνική εταιρεία στη νέα της εποχή.

Το πρώτο ηλεκτρικό crossover της Nissan αποτελεί την έκδοση παραγωγής του ομώνυμου πρωτοτύπου από το 2019 και βασίζεται σε μια ολοκαίνουρια ηλεκτρική πλατφόρμα της συμμαχίας Renault-Nissan-Mitsubishi.

Nissan Ariya

Σχεδιαστικά, το Ariya ακολουθεί πιστά τις γραμμές του πρωτοτύπου παρουσιάζοντας την εξελιγμένη σχεδιαστική ταυτότητα της Nissan - Timeless Japanese Futurism. Στο εμπρός μέρος κυριαρχεί η καλυμμένη γρίλια V-Motion που αποτελεί προστατευτική ασπίδα για τους αισθητήρες των συστημάτων υποβοήθησης ProPILOT, φέρει το ανασχεδιασμένο και φωτιζόμενο έμβλημα της Nissan και πλαισιώνεται από λεπτά φώτα LED.

Στο προφίλ ξεχωρίζουν οι πεντάκτινες ζάντες 19" (προαιρετικά 20"), η οριζόντια character line που διατρέψει όλο το μήκος του, η μυώδης εσοχή στις πόρτες, οι τονισμένοι θόλοι των τροχών με τόξα σε μαύρη απόχρωση (όπως και τα μαρπσιέ, η οροφή, οι καθρέφτες, τα κολωνάκια και οι προεκτάσεις των προφυλακτήρων) και η έντονη κλίση της οροφής προς τα πίσω που χαρίζει στο Ariya μια coupé σιλουέτα.

Nissan Ariya

Πίσω, τα φώτα ενώνονται με μια λωρίδα LED και δημιιουργούν έντονες πτυγχώσεις στο αμάξωμα, το έντονα κεκλιμένο πίσω παρμρπίζ σκεπάζεται από μια μεγάλη αεροτομή, στην οροφή υπάρχουν δύο κεραίες τύπου "καρχαρία" ενώ η πόρτα του χώρου αποσκευών κατεβαίνει χαμηλά στον προφυλακτήρα με το αεροδυναμικό τελείωμα.

Για το μοντέλο της παρουσίασης επιλέχθηκε η νέα εξωτερική απόχρωση "Akatsuki" που συμβολίζει την αυγή μιας νέας εποχής για την αυτοκίνηση, και συνδυάζεται με μαύρες λεπτομέρειες.

Το Ariya τοποθετείται στην κατηγορία των C-SUV από πλευράς μεγέθους, με μήκος 4.595 mm, πλάτος 1.850 mm, ύψος 1.660 mm και μεταξόνιο 2.775 mm ενώ το βάρος του κυμαίνεται μεταξύ 1,8 και 2,3 τόννους ανάλογα με την έκδοση.

Nissan Ariya

Η Nissan περιγράφει την πενταθέσια καμπίνα του Ariya σαν "τον χώρο της καφετέριας μέσα σε ένα αστρόπλοιο". Η εικόνα είναι λιττή, με δύο μεγάλες οθόνες 12,3"  σε ένα ενιαίο πάνελ, έγχρωμο head-up diplay, απουσία κεντρικής κονσόλας, flatt-bottom τιμόνι με δύο ακτίνες και ενσωματωμένα πλήκτρα, μια λωρίδα που καλύπτει όλο το πλάτος του ταμπλό και ενσωματώνει τους αεραγωγούς, χειριστήρια αφής για τον κλιματισμό με απτική ανάδραση, ένα λεβιέ στο κεντρικό τούνελ, συρρόμενο τραπεζάκι, πρακτικούς αποθηκευτούς χώρους, ηλιοροφή και λεπτά καθίσματα Zero Gravity seats. Επιπλέον, το σύστημα ενημέρωσης και ψυχαγωγίας διαθέτει προσωπικό βοηθό που αναγνωρίζει σύνθετες φωνητικές εντολές.

Χάρη στο επίπεδο πάτωμα και την τοποθέτηση του κλιματισμού κάτω από το εμπρός καπό, η καμπίνα είναι ιδιαίτερα ευρύχωρη, ενώ οι τεχνικοί της Nissan έδωσαν μεγάλη έμφαση στην ηχομόνωση

 

Nissan Ariya

Το Ariya θα διατεθεί συνολικά σε πέντε διαφορετικές εκδόσεις ισχύος (218 PS, 242 PS, 279 PS, 306 PS και 394 PS) με δύο μεγέθη μπαταρίας (63 kWh και 87 kW), και αυτονομία που κυμαίνεται από 340 km έως και 500 km ανάλογα με την έκδοση (WLTP). Όλα τα μοντέλα υποστηρίζουν γρήγορη φόρτιση έως και 130 kW.

Οι δύο λιγότερο ισχυρές εκδόσεις είναι προσθιοκίνητες ενώ οι υπόλοιπες τέσσερις συνδυάζονται με το νέο σύστημα e-4ORCE της Nissan που έχει τη δυνατότητα ενεργής κατανομής της ροπής και της ανάκτησης ενέργειας και στους τέσσερις τροχούς.

Η ισχυρότερη τετρακίνητη έκδοση Ariya e-4ORCE 87kWh Performance προσφέρει τις καλύτερες επιδόσεις, με επιτάχυνση 0-100 km/h σε 5,1" και τελική ταχύτητα 200 km/h ενώ η αυτονομία της φτάνει τα 400 km και η δυνατότητα ρυμούλκησης τα 1.500 kg.

Η Nissan κάνει λόγω για εξαιρετικό κράτημα χάρη στο χαμηλό κέντρο βάρους και την σχεδόν ιδανική κατανομή του, αλλά και τη ρύθμιση της ανάρτησης (πολλαπλών συνδέσμων πίσω) που συνδυάζει σταθερότητα και άνεση. Ο οδηγός έχει πρόσβαση σε τρια προγράμματα οδήγησης - Standard, Sport και ECO ενώ στα τετρακίνητα μοντέλα υπάρχει και η λειτουργία Snow.

Nissan Ariya

Από τον εξοπλισμό του Ariya δεν θα μπορούσε να λείπει το πακέτο συστημάτων υποβοήθησης ProPILOT της Nissan που προσφέρει δυνατότητα ημιαυτόνομης οδήγησης. Το ProPILOT Park βοηθά στο παρκάρισμα σε συνδυασμό με την περιμετρική θέαση Intelligent Around View Monitor και το e-Pedal επιτρέπει οδήγηση με χρήση μόνο του ενός πεντάλ.

Η Nissan δεν αποκάλυψε πότε αναμένεται να κυκλοφορήσει το Ariya στην αγορά της Ευρώπης, κάτι το οποίο θα ανακοινωθεί μαζί με την τιμή του μοντέλου μέσα στους επόμενους μήνες.

[Πηγή: Nissan]