Nissan IMQ Concept: Πρόγευση από το επόμενο Qashqai

Nissan IMQ Concept: Πρόγευση από το επόμενο Qashqai

Δείχνει πώς θα είναι η επόμενη γενιά crossover, συνδυάζοντας την ιαπωνική κουλτούρα με την «ανθρωποκεντρική» τεχνολογία και την ηλεκτροκίνηση.

Το πρωτότυπο, προπομπός του επόμενου Qashqai, εκτίθεται στο Σαλόνι της Γενεύης.

Το κινεί ένα ηλεκτρικό σύστημα e-POWER της επόμενης γενιάς, με δύο ηλεκτροκινητήρες που αποδίδουν ισχύ 250 kW (340 PS) και ροπή 700 Nm (71,4 kgm) και «δίνουν άμεση, γραμμική επιτάχυνση». Δίνουν επίσης τετρακίνηση, που κάνει το πρωτότυπο πολύ ικανό εκτός ασφάλτου και ειδικά στο χιόνι, όπως λέει η Nissan. Η μπαταρία των ηλεκτροκινητήρων φορτίζεται από έναν βενζινοκινητήρα 1.5 τούρμπο που λειτουργεί ανεξάρτητα και στις ιδανικές για απόδοση στροφές, επεκτείνοντας την αυτονομία. Απ’ ό,τι φαίνεται, δεν υπάρχει πρόβλεψη για επαναφόρτιση “plug-in” στην πρίζα. 

Κρίνοντας από τις εξωτερικές του διαστάσεις - 4.558 mm x 1.940 x 1.560 mm -  το ΙΜQ κατατάσσεται στη μικρομεσαία ευρωπαϊκή κατηγορία C-crossover. Έχει σχεδιαστεί από μια μικρή ομάδα στο σχεδιαστικό κέντρο του Paddington, στο Λονδίνο, και επελέγη από μια σειρά προτάσεων από διάφορα σχεδιαστικά κέντρα της Nissan σε όλο τον κόσμο. Η σχεδίασή του είναι τολμηρή, με την εικονική (καθώς είναι ηλεκτρικό) μάσκα V-motion να εκτείνεται και οριζόντια, πάνω στο καπό.

Πίσω, οι κάθετες ακμές λέγεται ότι βοηθούν την αεροδυναμική, ενώ τα φανάρια είναι μια νέα προσέγγιση της αισθητικής «μπούμερανγκ». Το προφίλ του αυτοκινήτου θυμίζει κουπέ, με τη χαμηλή σκεπή και τα στενά παράθυρα τύπου Range Rover Evoque. Οι τροχοί είναι τεράστιοι, 22 ιντσών, με ειδικά  λάστιχα Bridgestone Connect, και οι πίσω πόρτες ανοίγουν ανάποδα, δίνοντας μαζί με τις μπροστινές ένα μεγάλο άνοιγμα προς το τετραθέσιο εσωτερικό.

Nissan IMQ εσωτερικό

Όπως το εξωτερικό του πρωτοτύπου, έτσι και η καμπίνα του είναι μινιμαλιστική και φουτουριστική, με έναν ψηφιακό πίνακα οργάνων 840 mm που δείχνει να αιωρείται μπροστά από το ταμπλό. Η οθόνη πολυμέσων, με τον «εικονικό προσωπικό βοηθό», είναι κρυμμένη και αναδύεται πάνω από την κεντρική κονσόλα, που έχει το χρώμα του χαλκού και συνεχίζεται σε όλο το μήκος της καμπίνας.

«Η σχεδίαση του IMQ συνδυάζει παραδοσιακές και σύγχρονες ιαπωνικές επιρροές και δείχνει τι είναι δυνατόν όταν τα μελλοντικά crossover θα κινούνται με τη φιλοσοφία Nissan Intelligent Mobility», είπε ο Alfonso Albaisa, αντιπρόεδρος της Nissan υπεύθυνος για τη σχεδίαση. «Στο IMQ, το εσωτερικό και το εσωτερικό δένουν αρμονικά, δείχνοντας ποια μπορεί να είναι η σχεδιαστική μας κατεύθυνση για την τρίτη γενιά crossover της Nissan στην Ευρώπη».

Nissan IMQ ταμπλό
 
“Invisible to Visible” ονομάζει η Nissan την τρισδιάστατη διεπαφή (interface) που επιτρέπει στους επιβάτες να «δουν το αόρατο». Χρησιμοποιεί την τεχνολογία Omni-Sensing, όπου πληροφορίες από τον εικονικό κόσμο προβάλλονται μπροστά στον οδηγό και τους συνεπιβάτες του, εμπλουτίζοντας την εμπειρία τους. 

Το σύστημα I2V σου επιτρέπει να βλέπεις ακόμη και πίσω από στροφές, να οπτικοποιείς πληροφορίες σχετικά με τις κυκλοφοριακές συνθήκες και τα αίτιά τους, ενώ μπορεί ακόμη και να βάλει ένα τρισδιάστατο avatar μέσα στο αυτοκίνητο για να διασκεδάσουν οι επιβάτες.

Τέλος, το IMQ ενσωματώνει και τεχνολογία αυτόνομης οδήγησης, με το σύστημα αρωγής ProPILOT που χρησιμοποιεί προηγμένους αισθητήρες, ραντάρ και κάμερες για να λαμβάνει και να ερμηνεύει εξωτερικές πληροφορίες.
 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube