NEVS Emily GT, τα απομεινάρια της SAAB τραγουδάν ακόμη

NEVS Emily GT, τα απομεινάρια της SAAB τραγουδάν ακόμη

Οι φαν της SAAB θα πρέπει να είναι ενθουσιασμένοι. Προερχόμενο από τη μάρκα NEVS, η οποία προέκυψε από τα απομεινάρια της SAAB, το Emily GT μπορεί να πάρει την άγουσα της παραγωγής.

Η ηλεκτρική μπερλίνα NEVS Emily GT, από τα χέρια πρώην μηχανικών της SAAB, έρχεται με καλές προϋποθέσεις στο προσκήνιο, με νέο επενδυτή για το πρότζεκτ.

Όλοι θυμόμαστε με θλίψη τη χρεοκοπία της SAAB το 2013. Η κληρονομιά της σουηδικής φίρμας είχε ωστόσο επιβιώσει χάρη στην National Electric Vehicle Sweden (NEVS). 

Πολύ διακριτικά τα τελευταία χρόνια, η σουηδική εταιρεία εργαζόταν (και εργάζεται) για την εξέλιξη ενός επαναστατικού μοντέλου. Του NEVS Emily GT, μιας μεγάλης 100% ηλεκτρικής μπερλίνας με τα ηλεκτρομοτέρ τοποθετημένα στους τροχούς. 

Το NEVS Emily GT που παρουσιάστηκε στις αρχές του 2023 ήταν απίθανο να έβλεπε τα φώτα της δημοσιότητας λόγω των δυσχερών οικονομικών της εταιρείας.

Αλλά αυτό θα συνέβαινε, χωρίς να υπολογίζουμε σε μια νέα ανατροπή. Έναν από μηχανής θεό. Η τέως SAAB και μετέπειτα NEVS, με την εξαγορά της από την κινεζική εταιρεία Evergrande, μπήκε σε χειμερία νάρκη τον Μάρτιο, με ταυτόχρονη απομάκρυνση του 95% του προσωπικού της.

NEVS Emily GT

Τα χρέη του κινεζικού ομίλου ετερογενών δραστηριοτήτων που βρισκόταν πίσω από τη σουηδική εταιρεία όμως, ήταν πολύ μεγάλα, σε σημείο του να προκαλέσουν τη χειρότερη κρίση ακινήτων στην Κίνα. Χωρίς αγοραστή, το ιστορικό σουηδικό εργοστάσιο στο Trollhättan έκλεισε τότε τις πόρτες του για δεύτερη φορά.

Πριν από λίγες μέρες, ένας νέος επενδυτής εμφανίστηκε για να προσπαθήσει εκ νέου να σώσει τον Σουηδό κατασκευαστή. Σύμφωνα με το Auto Motor und Sport Sverige, θα μπορούσε να είναι μια ευρωπαϊκή εταιρεία. Ο επενδυτής αυτός, του οποίου η ταυτότητα είναι ακόμα μυστική, υπέγραψε μια Επιστολή Προθέσεων για την απόκτηση των πρότζεκτ Emily και Pons. Το πρωτότυπο NEVS Emily GT, που θεωρείται από καιρό φάρος ελπίδας για τους λάτρεις της SAAB, θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα.

NEVS Emily GT

Η συμφωνία προβλέπει την παραγωγή του αυτοκινήτου στο Trollhättan, στο ιστορικό εργοστάσιο της SΑΑΒ. Μια άλλη σουηδική φίρμα, η Polestar, έχει δημιουργήσει εκεί κέντρο έρευνας και εξέλιξης. Τυχαίο; Νέες λεπτομέρειες, όπως το νέο όνομα της φίρμας, θα αποκαλυφθούν σύντομα. 

Τα νέα λοιπόν φέρνουν ανείπωτη χαρά στους λάτρεις της SAAB, που πάντα ονειρευόντουσαν την αναβίωση της αγαπημένης τους φίρμας. Πριν κλείσει την επιχείρηση, η NEVS συνεργάστηκε με την εταιρεία μάρκετινγκ Plint για να «τεκμηριώσει τη δημιουργία του Emily GT».

Στις εικόνες που έδωσε στη δημοσιότητα το πρακτορείο Plint, βρίσκουμε αρκετά αισθητικά στοιχεία του SAAB 95. Τον Απρίλιο του 2023, οι συντακτική ομάδα του Auto Motor und Sport Sverige είχε την ευκαιρία να δοκιμάσει το μοντέλο προ-παραγωγής -παρεμπιπτόντως, κατασκευασμένο μόνο σε πέντε μήνες. Οπότε, με την επανέναρξη των εργασιών για το πρότζεκτ, ίσως προκύψει εκ νέου ευκαιρία για μια δημοσιογραφική γνωριμία με το αυτοκίνητο.

Η ηλεκτρική αναβίωση της SAAB θυμίζει λίγο αυτή της Lancia. Ο Σουηδός κατασκευαστής έχει περάσει από πολλές, όλο και χειρότερες συμπληγάδες. Από τις μεγάλες οικονομικές δυσκολίες, στα πρόθυρα της σωτηρίας, στη συνέχεια χρεοκοπία, μέχρι τη φάση αναγέννησης με τη NEVS και στη συνέχεια μια νέα περίοδο σχοινοβασίας και αμφιβολιών. Παρόλα αυτά, η ελπίδα διαφαίνεται στον ορίζοντα. Ένα πρότζεκτ εξελιγμένο μυστικά για δέκα χρόνια, μπορεί να γίνει πραγματικότητα με αρχή την υπογραφή της Επιστολής Προθέσεων από τον άγνωστο επενδυτή. Θα μπορούσε να είναι ταινία του Aki Kaurismäki, από την όμορη Φιλανδία. 
 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube