To νέο Volvo EX90 επενδύει στην ασφάλεια [video]

To νέο Volvo EX90 επενδύει στην ασφάλεια [video]

Η Σουηδική φίρμα παρουσίασε τη νέα της ηλεκτρική ναυαρχίδα, το Volvo EX90, με τους ιθύνοντές της να περιγράφουν το 7θέσιο SUV ως το πιο ασφαλές μοντέλο στην ιστορία της.

Έφτασε η στιγμή για την αποκάλυψη του Volvo ΕΧ90, της νέας ηλεκτρικής ναυαρχίδας των Σουηδών. To νέο SUV όπως και το Polestar 3 και η Lotus Eletre βασίζεται στην πλατφόρμα SPA2 της Geely και μπορεί να μεταφέρει στην καμπίνα του έως επτά επιβάτες. 

Στον τομέα της εμφάνισης η Volvo ισχυρίζεται ότι το μήκους 5.037 mm EX90, σμίγει τη λειτουργικότητα με το σκανδιναβικό ντιζάιν. Τα LED φώτα εμπρός έχουν σχήμα «Τ», πίσω έχουν σχεδίαση «C» με το αμάξωμα και τους τροχούς να είναι σμιλεμένοι έτσι ώστε να προσφέρουν τη βέλτιστη αεροδυναμική απόδοση. Ο κατασκευαστής ανακοινώνει συντελεστή οπισθέλκουσας 0,29.

Volvo EX90

Περνώντας στο εσωτερικό, η Volvo ανακοινώνει ότι η καμπίνα μεταξύ άλλων περιέχει 48 kg βιώσιμων υλικών. Στο κέντρο του ταμπλό ξεχωρίζει η οθόνη του infotainment μεγέθους 14,5" που λειτουργεί με λογισμικό Android Automotive OS. Το σύστημα infotainment είναι σχεδιασμένο να απεικονίζει τις απαραίτητες πληροφορίες ανάλογα τη φάση που βρίσκεται το αυτοκίνητο, έτσι ώστε να μην αποσπάται η προσοχή του οδηγού.

Παράλληλα, ο οδηγός αντικρίζει μπροστά του έναν ψηφιακό πίνακα οργάνων στον οποίο απεικονίζονται βασικές πληροφορίες όπως η ταχύτητα, η αυτονομία και οι οδηγίες του συστήματος πλοήγησης.

Η Volvo ισχυρίζεται ότι το νέο 7θέσιο ηλεκτρικό είναι πρωτοπόρος στον τομέα της ασφάλειας και είναι το πιο ασφαλές μοντέλο στην ιστορία της. Ο κατασκευαστής θωρακίζει το ΕΧ90 εξωτερικά με 16 αισθητήρες υπερήχων, οκτώ κάμερες και πέντε ραντάρ, ενώ στο στάνταρ εξοπλισμό περιλαμβάνεται ένα LIDAR τοποθετημένο στο εμπρός μέρος της οροφής που μπορεί να ανιχνεύσει πεζούς σε απόσταση 250 m και παρέχει δυνατότητα αυτόνομης οδήγησης επιπέδου 3. 

Volvo EX90

Το Volvo EX90 ωστόσο έχει μάτια και στην καμπίνα, αναλύοντας το επίπεδο προσοχής του οδηγού, ενώ σε πιο ζεστές συνθήκες μπορεί να ανιχνεύσει παιδιά και κατοικίδια που βρίσκονται στην καμπίνα.

Το ηλεκτρικό SUV κινείται από δύο ηλεκτρικά μοτέρ που συνεργάζονται με μπαταρία χωρητικότητας 107 kWh προσφέροντας αυτονομία έως 600 km. Με τη μέγιστη ισχύ φόρτισης των 250 kW, η τελευταία, μπορεί να φορτιστεί από το 10% στο 80% σε 30'. 

Volvo EX90

Στη βάση της γκάμας βρίσκεται η έκδοση με συνδυαστική ισχύ 414 PS και 770 Nm ροπής, με το 0-100 km/h να ολοκληρώνεται σε 5,9". Για εκείνους που αναζητούν το κάτι παραπάνω, υπάρχει η ισχυρότερη έκδοση Performance απόδοσης 517 PS και 910 Nm ροπής που στέλνει το SUV βάρους 2.818 kg από στάση στα 100 km/h σε μόλις 4,9".

Τέλος, η Volvo σκοπεύει να λανσάρει ένα νέο μοντέλο κάθε χρόνο μέχρι το τέλος της δεκαετίας, οδεύοντας έτσι στον πλήρη εξηλεκτρισμό της που είναι προγραμματισμένος για το 2030.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube